Šikana na školách: Když učitel šikanuje žáka

https://www.blog.mojra.cz/post/114

Problémy s šikanou řeší bez výjimky každá škola, většinou se jedná o situace, kdy silnější žák šikanuje toho slabšího. Avšak jsou případy, kdy se dítě ve škole potýká s šikanou z řad jednoho, či více učitelů. Tato problematika je mnohdy bagatelizována, my se jí však vyhýbat nebudeme.


Co je to šikana?

Původ slova šikana najdeme ve francouzštině, kde chicane znamená zlomyslné obtěžování, týrání, pronásledování, omezování. A přesně o tom šikana je, jedinec či skupina osob fyzicky i psychicky týrá slabšího člověka v kolektivu. V tomto případě je agresorem učitel a obětí žák.

S šikanou se můžeme setkat v podstatě už ve školce (naštěstí jde o ojedinělé případy), nejvíce se pak vyskytuje na základních školách, kdy se učitelé potýkají s přeplněnými třídami, nevědí si rady anebo se prostě jen nechtějí věnovat pomalejším žákům. Přidejme k tomu nějaké znevýhodnění (ADHD, dyslexie, koktání, plachost…) a problém je na spadnutí.


Proč učitel šikanuje žáka?

Důvody jsou individuální, záleží ryze na povaze konkrétního učitele. Mnozí nedokáží zachovat profesionalitu, neumí se odpoutat od antipatií k žákovi, dělá jim problém vytvořit správné prostředí pro výuku a nemají čas zkoumat příčinu problémů dítěte. Proto se velmi často stává, že učitel zařadí žáka do kategorie „líný a hloupý“ aniž by zjistil, zda se za tím neskrývá nějaký jiný problém. Namísto toho jej přehnaně kritizují, zesměšňují, dávají mu horší známky apod. A to je špatně, protože tento přístup může dítě doživotně poznamenat.


Jak poznat, že je dítě obětí šikany?

- Dítě nerado chodí do školy, vyhýbá se hodinám s konkrétním učitelem

- Zhoršil se mu prospěch, často simuluje nemoci, chodí za školu

- Je zakřiknuté, nechce o problému mluvit

- Má problémy se spánkem, noční můry, křičí ze spaní

- Nedokáže se soustředit, je neustále ve stresu, objevují se u něj depresivní stavy


Prevence šikany na školách

Základem je komunikace. Rodiče by měli své děti upozornit na možný výskyt a rizika šikany na školách, vysvětlit jim, že se jedná o vážný problém, který se musí co nejdříve řešit. Ujistěte dítě, že se nemusí bát v případě potřeby o šikaně mluvit, a že nikdo nemá právo ubližovat jiným. Všímejte si jakýchkoli změn v chování a prospěchu. Informujte dítě o možnostech řešení šikany, na koho se může obrátit. Rodiče by také měli navštěvovat rodičovské schůzky, případně zvolit jiný způsob komunikace s učiteli. Jen tak mohou reagovat na jakékoliv výtky včas a vyvracet případná nedorozumění, která by k šikaně mohla vést.


Jak řešit šikanu dítěte učitelem?

1. Buďte objektivní. Snažte se nepodlehnout návalu vzteku a ověřte si nejprve všechna fakta. Někdy situace vyzní jinak, než tomu opravdu je – např. pokud je učitel přísný na všechny žáky, avšak vaše dítě si vše vztáhlo na sebe apod. Je dobré v tomto případě zkontaktovat ostatní rodiče a zjistit, jak se s těmito nároky vyrovnává jejich dítě, případně si promluvit přímo s učitelem.

2. Promluvte si s učitelem. Dříve, než se obrátíte na vedení školy, zkuste si promluvit přímo s šikanujícím učitelem a domluvit se, že pokud svého jednání zanechá, nevyvodíte z toho žádné vážné důsledky.

3. Oslovte ředitele školy. Pokud se rozhovor s učitelem mine účinkem, informujte o celé situaci ředitele školy a žádejte po něm řešení. Někdy postačí přeřadit dítě do jiné třídy a problém je vyřešen.

4. Vyžádejte si prošetření školské inspekce. Toto je už opravdu radikální řešení, avšak v některých případech je informování školské inspekce jedinou možností.

5. Zařiďte dítěti přestup na jinou školu.

6. Ujistěte dítě, že stojíte na jeho straně, že u vás vždy nalezne oporu.


Dobrý učitel by neměl připustit, aby antipatie k jednomu z žáků přesáhly určitou hranici a proměnily se v šikanu. Bohužel ne každý toto dokáže. Proto jestliže pozorujete na dítěti výraznou změnu v chování, nechuť navštěvovat školu, či určité hodiny, zbystřete a snažte se zjistit příčinu. Jen při včasném odhalení šikany se můžete vyhnout následkům, které si dítě ponese až do dospělosti. V případě, že si nevíte s čímkoliv rady, či jen potřebujete oporu v někom nezaujatém, kontaktujte psychologa. Ten dokáže pomoci jak vám, tak i vašemu dítěti. 


Seznamte se s týmem naších dětských psychologů.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Michaela Balogova před 4 roky
    Michaela Balogova

    Dobrý den Mám podezření na sikanu ze strany ucitele vůči mému synovi. 15 let. Mrzí mě, ze mi to neřekl dříve, ale až v 9. Třídě. Dává na jevo enpatii a to nejen v jeho třídě, ale i v ostatních.. Srovnává ho se zvířetem. Její poledni dotaz k němu byl. " UŽ TI DAL TÁTA PO HUBĚ?" Syn odpověděl, ze ne. Její odpověď " tak to je ta chyba" a resi ho dalších 15 minut v hodině a to před všemi zaky. Spolužáci o všem ví. Už mě zastavují i známí rodiče a ptají se mě na syna jak to zvládá.. Děti o tom už povídají i doma. Dnes zrovna slyšel jeho spolužák, jak se o mém synovi paní učitelka vyjádřila při rozhovoru s jeho třídní učitelkou " Smrad nejraci bych mu dala do huby" Syn je v tuto chvíli na tom tak, ze se při hodinách nehlásí. Poněvadž kdyby se náhodou popletl, opět by dostal patnactiminutovou přednášku a zesmesnovani před spolužáky. Nedávno psaly písemnou práci.. Druhý den učitelka přišla presadila ho do první lavice a práci mu dala přepsat. Protože nevěřila, ze ji napsal za3. Samozřejmě měla předsudky. Bohužel syn ji napsal ještě lépe. Ale prez to mu nechala za 3. Můžete mi poradit? Co mám dělat?

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v tomto případě se zkuste v první řadě obrátit na vedení školy a celou situaci s nimi vyřešit. Šikana ze strany učitele je však velmi komplikovaným problémem, proto doporučujeme konzultaci s některým z našich psychologů. Vybrat psychologa si můžete zde https://mojra.cz/nasi-psychologove Pokud budete chtít s výběrem pomoci, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

  • TomášB před 4 roky
    TomášB

    Dobrý den, mám dotaz že syn za jedno zapomenuti školního sešitu musí psát 200x neplním si povinnosti do školy? 200x mě příde přehnané, má jiné možnosti, dát poznáku napřiklad a temto způsob trestu me nepřipada fér za jedmo zapomenuti, dekuji.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, zkuste si nejprve promluvit s učitelkou, která synovi tento trest zadala a vyřešit to s ní. Pokud nebude možná domluva, obraťte se na třídní učitelku případně ředitele školy, aby situaci posoudili a navrhli řešení. V případě, kdy si budete chtít o problému promluvit s psychologem, můžete si objednat konzultaci, seznam našich psychologů naleznete zde https://mojra.cz/nasi-psychologove S výběrem psychologa vám rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

  • Theodor před 4 roky
    Theodor

    Na základní škole od září působí nový ředitel, který na část svého úvazku vyučuje tělesnou výchovu. Přitom se dopouští šikany dětí, bezdůvodně je uráží, ponižuje a zesměšňuje - pokud možno před co největším počtem spolužáků. Stejným způsobem se chová i k učitelům. Příkladů jsou už desítky, všechny jsou doložitelné výpověďmi velkého počtu svědků. Na škole je abnormální fluktuace pedagogů - např. na informatiku se během 4 měsíců vystřídalo už 6 učitelů. Starosta jakožto reprezentant zřizovatele problém bagatelizuje a sabotuje jeho řešení. Školská inspekce údajně už ve škole byla a shledala vše v pořádku. Jakým způsobem lze co nejefektivněji tuto situaci řešit, jestliže ředitel výtky rodičů ignoruje, chová se vůči nim arogantně a dává jim najevo, že jeho pozice je díky nadstandardním vztahům se starostou neotřesitelná a nehne s ním ani inspekce, ani policie?

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, pokud na problém šikany nereaguje vedení školy, můžete zkusit sami kontaktovat Českou školní inspekci, případně upozornit na problém zřizovatele školy.. Pokud však jak popisujete žádný z úřadů nereaguje, bude toto spíše otázka na právníka, jak postupovat. Pokud je situace neřešitelná, může být vhodná také změna školy. Naši psychologové mohou pomoci s psychickými dopady šikany. Pokud si budete chtít objednat konzultaci, můžete tak učinit zde https://mojra.cz/zakaznik/VlozitKonzulataci. S výběrem psychologa vám rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

  • Adéla před 3 roky
    Adéla

    Dobrý den Myslím si že moji spolužačku šikanuje učitel, protože neznala jednu odpověď a on si ji zařadil mezi neschopné i když to tak není. Ptá se jí na více otázek než ostatních a hrozí jí 5 když nezná odpověd. Jedná se o šikanu, nebo si na ní zasednul jen aby se začala více učit?

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Adélo, pokud vaše spolužačka toto řeší, neměla by si to nechávat pro sebe, ale v první řadě se svěřit rodičům. Ti by poté měli zaujmout nějaké stanovisko, zda se situace opakuje, jaké jsou podrobnosti. Následně to vše probrat jak s oním učitelem, tak s třídní. Případně když tam nepochodí, tak s vedením školy. Mluvit ihned o šikaně je bez seznámení se s více detaily ošemetné. Doporučujeme také konzultaci se školním psychologem, ať už s tím, kterého nabídne škola, případně v naší poradně máme i odborníky tohoto druhu. S výběrem rádi poradíme. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Dana před 3 roky
    Dana

    Šikanu od učitelky znám velice dobre,bojujete s učitelkou druhým rokem,nebere vůbec na vědomi ze syn má poruchy pozornosti mnoho dis s velký problém s českým jazykem,žádná podpora neuznává ani podklady s PPP nechce chodit do školy ke mu zle s jiné a jiné stavy.Nikomu nepřejí takové chování učitele k dítěti .Dnes pohovor ředitele ,učitelky a zástupce poradny tak jsem zvedava kam to povede hezky den všem

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Paní Dano, Vaše situace opravdu není lehká, přejeme mnoho sil u řešení s vedením školy. A pokud byste si chtěla popovídat s nezaujatou osobou, s psychologem, neváhejte se na nás obrátit. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Katka Jursová před 2 roky
    Katka Jursová

    Můj syn chodí do 5. třídy základní školy první druhý školní rok zvládl dobře ve 3. třídě dostali novou paní učitelku od té doby nám nastaly problémy vylučuje ho z kolektivu nabádá děti aby se s ním nebavili vždy když je nějaký problémy a je u toho náš péťo může za to on nebere ho na školní akce výlety apod.

  • Tomáš Svoboda před 2 roky
    Tomáš Svoboda

    Dobrý den, prosím o info, jak postupovat v případě, že ani školní inspekce nechce nic řešit v případě opakované šikany mého syna ped. dozorem ve školní jídelně. První byla oslovena vedoucí jídelny, pak ředitel školy a ve finále Česká školní inspekce....výsledek nula Děkuji S pozdravem Tomáš Svoboda

  • Tomáš Svoboda před 2 roky
    Tomáš Svoboda

    Dobrý den, prosím o info, jak postupovat v případě, že ani školní inspekce nechce nic řešit v případě opakované šikany mého syna ped. dozorem ve školní jídelně. První byla oslovena vedoucí jídelny, pak ředitel školy a ve finále Česká školní inspekce....výsledek nula Děkuji S pozdravem Tomáš Svoboda

  • V.t před 6 měsíci
    V.t

    Dobrý den.Mame kluka ve 2 třídě.V 1 třídě do školy skoro nechodil kvůli Cowidu takze teď absolvují děti v podstatě tu 1 třídu.Je velice schopný ale né vydrží sedět dlouho na jednom místě.Kdyz udělá úkol tak prostě se otáčí ke žákům,někde o přestávce něco udělají jak navzájem tak i on osobně,to mi říkají děti.Jo je trochu rychlejší dítě,a hlavně větší,vše beru zlobí a tak.Ale naše třídní místo toho aby našla z dítětem společný jakyk tak radej napíše nám email nebo do deníčku že on o hodině vstal,byl o přestávce hlučný,běhal po chodbě,anebo vzal spolužáka za krk.(obejmul ho za krkem,ptala sem se z rodičů na to,,a že to ne bylo nic hrozneho)Má ředitelkou důtku za toto všechno a nikam nejezdí na výlety,nechává ho buď u 5 tr.nebo nikde jinde,tak když mají výlet tak je prostě doma.Jo manzel ji volal kvůli incidentu z klukem 6 třídy že prý ho nás kluk zmlátil,tak ji to oni řekly,ale ty kluci bydlení pod náma tak jsme šly za rodiči,a nebylo to vůbec tak .,ale naše učitelka nechtěla od nádobí dítěte nic slyšet prostě bylo to tak a konec .Tak manžel ji zavolal,a ta jen že to není možné,jo že ve třídě je ještě kluk který zlobí ještě více jak nás,to říkají i děti,a že ji to říkal že "Honzík"škrtil holčičku a vy na to nic.Ona že prý měl špatný den,měly testy a jeho to rozrusilo.No manžel na to ji,že nikdo může vswchno a nikdo prostě nic,ona na ne že ať na ni přestane stekat.No skvělé chování od ucitelky.Porad mi píše kdy už půjde s klukem za psychologem,a já ji na to že nechci.No nadcena nebyla.Je zařazeny jako ten špatný,nechce chodit do školy pořád ho bolí hlava,US mi v noci brečí. ..Ja vím děti se mají vychovávat ale už nevím opravdu co mám na to myslet.V pondělí jdeme na schůzku z řiditelem ale když mu dnes zavolala a chtěla na něco se zeptat tak ten že zvisenym hlasem na mně že ne,já se svama o něčím po tel.bavit ne budu jen osobně.No,těšíme na pondělí,

  • Marie před 3 měsíci
    Marie

    Dobrý den, mám vnučku ve 3 třídě, je chytrá, ale bohužel paní učitelka k ní má osobní averzi. Má svých 5 oblíbenců, které neustále vyvolává a vnučka i když to ví a hlásí se tak ji nikdy nevyvolává. Takže ji úplně demotivuje, ta začíná vyrušovat, nudí se nebaví jí to. Teď jde dcera na pohovor protože opět se hlásila a bohužel vykřikla "prosím". Jak to má dcera řešit, má názor že se nemá hlásit dělat mrtvého brouka a přežít, protože s učitelka a se nedá vyhrát.

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Marie, v první řadě bych zdůraznila, že taková demotivace musí být pro vnučku velmi náročná, natolik je z Vašeho popisu zřejmé, že je to velmi moudré a vnímavé děvčátko s touhou učit se nové věci. A proto potřebuje od Vás a ještě víc od Vaší dcery podporu, že stojíte na její straně a že se budete snažit situaci řešit. Vzhledem k tomu, že jde dcera na pohovor přímo k této paní učitelce, bylo by dobré, kdyby se jí zkusila zeptat, proč Vaši vnučku odmítá vyvolat a vysvětlit jí, jak to ignorování působí na Vaši vnučku. Pokud by to nefungovalo a učitelka by pokračovala ve svém chování, je třeba zvážit kontaktování ředitele školy, podle možnosti i i kontaktovat jiné rodiče dětí, které mají s touto učitelkou problém. Případně pokud by se situace ani tak nezlepšila a vnučka by to špatně snášela, zvážila bych změnu třídy, případně školy, natolik takovým přístupem může učitelka Vaší vnučce školu a učení znechutit. Myslím, že hraní mrtvého brouka by ji mohlo ještě víc odradit od učení a zároveň by to mohlo v ní vyvolat stres a úzkost(„chci se přihlásit, ale nesmím se hlásit“), co by její psychice víc uškodilo než pomohlo. Na závěr bych Vám chtěla ještě říct, že je skvělé, že se i Vy snažíte pomoct a chtěla bych Vás ještě jednou povzbudit, že to nejlepší, co můžete v této situaci udělat, je být oporou Vaší dceři a Vaši vnučce. Mgr. V. Turčáková, Online psycholog poradny Mojra.

  • Bara před měsícem
    Bara

    Sikana ze strany ucitele, i nam se to stalo a hodne! je to tyden kdy jsem syna vzala ze skoly pryc. Vsude ve zpravach slysim depresivni generace , je malo psychologu pro deti,,,, Ja to vidim jinak, je malo zkontrolovanych ucitelu nez nastoupi do skol ucit. Kdyby ucitele byli pedagogove , s empatii, tak by nebylo zapotrebi tolik psychologu pro deti!! Kdo se o to stara? kam mohu zavolat o pomoc, nikdo s tim nic nedela a dal se deti tyranizuji a ponizuji .Bara

  • Tým poradny Mojra.cz před 20 dny
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Báro, mrzí mě, že Váš syn měl zkušenost s šikanou ze strany učitele. Člověk chce věřit, že je jeho dítě ve škole bezpečné a učitel je profesionál ve svém oboru a lze mu důvěřovat. Prověřování šikany je vždy složitý a dlouhodobý proces. Pokud máte přímé podezření, že se tato situace děje, je potřeba zakročit a situaci řešit. To jste udělala. Pokud jste se cítila bezradná v řešení této situace s vedením školy, změna školy byla určitě dobrá volba. Velmi důležité je ujistit dítě, že mu věříte, jste na jeho straně a je bezpečné. Pokud vedení školy situaci nechce řešit a Vy máte podezření, že se učitel pořád dopouští šikany vůči žákům, můžete se obrátit na školní inspekci, aby situaci prověřila. S pozdravem Mgr. Tamara Sembol, psycholog online poradny MOJRA.

  • Anna Váňová před 7 dny
    Anna Váňová

    Dobrý den asi už jsem bezradná a nevím kam se obrátit školní inspekce nevidím jako řešení nebudou se zabývat konkrétním případem udělají jen kontrolu aspoň si to tak myslím co jsem četla. Dcera 7 let ve speciální třídě pro vývojovou dysfázii úzkostné stavy špatná orientace v čase i prostoru a podezření na PAS(ještě se řeší v poradně Nautis) dcera extrémně úzkostlivá špatně se adaptuje jí jen dvě jídla dokola špatně komunikuje kolikrát sama bojuji s tím abych zvládla pochopit co mi tím chce říct. Problém byl už od začátku nástupu do první třídy kdy mi paní učitelka dávala najevo že jí rozmazluji že v jídelně nic nesní a nedovolila by ani jablko protože je tam cukr a to jí stačí na to aby po zbytek dne už nejedla... Nebo abych na ní byla tvrdší a nechala jí více se osamostatnit.. týden po zahájení školního roku řekla paní učitelka že budou chodit děti sami do třídy což znamená projít půlkou školy což dcera zvládala hodně špatně projevovalo se to tím ráno bolesti břicha zvracení uzavřela se do sebe,studený pot na rukach bušení srdce kontaktovala jsem učitelku jestli by to nešlo trochu zmírnit nehledě na to že má s SPC individuální plán kde je psané že dívka potřebuje motivovat a povzbuzovat mít asistenta atd což paní učitelka nerespektovala se slovy že na Elišce nic neshledala že se jeví jako běžné dítě ve třídě...když na to máme papír proč to učitelka nerespektuje proč to muselo odnést mé dítě psychicky když to šlo udělat bez újmy na psychice paní učitelka odvětila jen že se musí naučit samostatnosti a že neshledala na dceři žádný problém. Další problém vidím v hodnocení mé dcery když používá tabulky k počítání které má doporucene proč je hodnocená o stupeň horší známkou jen protože úkol vypracovala z dopomocí tabulekzhoršenou ? Odpověď jsem se od paní učitelky nedozvěděla... Dále spolužačka ze třídy bere dceri svačiny dělají naschvály straší jí strká do ní psychicky vydírá příklad lehla si na zem začala brečet moje dcera se k ní sehnula měla o ní starost sáhla jí na srdce jestli je v pořádku spolužačka začala řvát že jí chce zabít moje dcera z toho měla šok paní učitelka vše zapřela a vylučuje že by se něco takového dělo v její třídě nehledě na to že prý ani chvilku nejsou bez jejího dohledu nikdo mé dceři nevěřil byla za lhářku do doby než incident viděl pan učitel na tělocvik když paní učitelka odešla na toaletu a vše potvrdil a následně i deti že třídy které se přidali že viděli že po mé dcery spolužačka házela bačkory a nechovala se k ní hezký díky tomu se mé dceři uverilo já doložila videa kde jsem natočila v jakém stavu mi chodí d Era domů klepe se bušení srdce brečí ráno do školy mě stojí hodně úsilí abych jí přemlouvala a neobejde se to bez bolesti břicha a úzkostných stavů. Paní učitelka vše vyhodnotila že Po zhlédnutí videa bude vše konzultovat s vedením a bude mě informovat o dalším postupu. Po čtyřech měsících jsem se dočkala toho že si paní učitelka pozvala jen nás kde se mi snažila naznačit ze problém vidím jen já a jiné co pro mě může udělat že dívenky rozsadila...a paní učitelka napsala zprávu do SPC kde popsala můj zdravotní stav což si myslím že tohle si nemůže dovolit neznamená když se léčím na psychiatrii z úzkostnými stavy a panickou atakou že tohle je třeba popisovat ve zprávě pro SPC kde má popisovat jak prospívá a chová se moje dcera namísto toho jsem se dočkala že jsem úzkostlivá vše přenáším na dceru že mám spoustu nároků co si nepřeju ale přitom na mé dceři nic takového neshledala například že jsem tvrdila že jí dvě jídla dokola a v jídelně sní vše což je lež vždy má suchý knedlík nebo těstoviny v životě by nesnědla polívku nebo omáčku.... Chování její spolužačky paní učitelka vyhodnotila tak že po menším konfliktu mezi kamarádkami na moji žádost museli zakázala aby se dívenky spolu bavili a že to má na mojí dceru takový dopad že je z toho smutná přitom to byl nápad z jejich strany že jediné co můžou udělat dívky rozsadit a dohlédnout aby se to neopakovalo ale vše se otočilo proti mě nehledě na to že jsem neměla nárok abych viděla zprávu protože nejsem ze školního zařízení nedostala jí ani moje psycholožka což mi teda nepřijde normální stejně mi v SPC zprávu dali přečíst načež jsem řekla že se budu bránit že to jsou lživé nepravdive údaje. A paní učitelka i když má vše černé na bílém z SPC nerespektuje to vedení školy mi nepomohlo jen mě odkázalo zpět na paní učitelku že to bylo nejspíš nedorozumění ale s paní učitelkou už mluvit nechci už jsem to zkoušela několikrát nevede to nikam naopak se po mně vozí po mém zdravotním stavu že já jsem ta která dělá problémy... Ale chci bojovat za to abych dokázala pravdu a paní učitelka zprávu přepsala protože takhle vypadám jak kdybych si vše vymyslela na spoustu věcí mám důkazy a nahrané rozhovory jen nevím kam se obrátit aby to se mnou někdo řešil.SPC i psycholožka mi nabídli že si dáme schůzku s paní učitelkou i ředitelkou což mi přijde zbytečné stejně vše zapřou aby ochránili jméno školy protože už tak jsem četla že školní inspekce je hodnotila že paní učitelky mají špatné hodnocení na žáky a učivo není stoprocentní A že mají pokles žáků a paní ředitelka vše nechává na učitelkách že jim dává volnou ruku na jejich hodnocení to mluví za vše.. je mi jasné že učitelka nepřiznal že pochybila co se týče hodnocení mé dcery a že se zametlo pod stůl chování spolužačky k mé dceři a snaží se paní učitelka dát najevo že jsem labilní úzkostlivá a já jsem ta která vše hrotí... Tak asi proto jezdím až do Prahy na vyšetření kde mě to stojí spousta financí jen abych pomohla své dceři a věděla jak se k ní chovat A potom stačí jedna paní učitelka která napíše takovouhle zprávu kde vypadám že si vše vymýšlím když si stěžuji na dceru co se týče jídla a chování a paní učitelka napíše že v jídelně sní všechno a chování je běžné jako ostatních dětí což neni pravda a chci aby se tohle vše prošetřilo A já mohla dokázat že nejsem lhářka.předem děkuji za odpověď a jakýkoliv názor na mou situaci

  • Sára z týmu poradny MOJRA

    Dobrý den paní Váňová, vzhledem k rozsahu Vašeho komentáře bych doporučila využít e-mailovou konzultaci s psychologem, jelikož bohužel není v našich silách komplexně odpovědět na váš dotaz zde v komentářích. Zde naleznete odkaz, kde si můžete e-mailovou konzultaci s psychologem objednat https://mojra.cz/psychologicka-poradna/konzultace-balicky/emailova-konzultace-s-psychologem, na tomto odkaze naleznete všechny naše dětské psychology https://mojra.cz/nasi-psychologove/detsky-psycholog. Pokud budete chtít pomoct s výběrem psychologa, můžete nám napsat na e-mail nebo do chatu v pravém rohu stránky případně nás můžete kontaktovat i telefonicky na čísle +420 731 226 690. Přeji Vám krásný den, Sára z týmu poradny Mojra.cz


Podobné články



Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Co dělat, když se dítě chytlo špatné party?

Mojráček: Co dělat, když se dítě chytlo špatné party?

Autor: Psychologická poradna| Co dělat, když se dítě chytlo špatné party? Jak správně postupovat? Jak dítěti pomoci?Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat