Psychologové připomínají: Z roušek mít strach nemusíte, jsou důkazem zodpovědnosti

https://www.blog.mojra.cz/post/257

Situace kolem koronaviru se každým dnem neustále mění a je náročné sledovat všechny aktuální změny. Není proto divu, že mnozí pociťují zmatek a v hlavě se jim hromadí nejedna otázka. Odpovědi se často hledají těžce, a tak mnohé otázky zůstávají nezodpovězeny, ukryté někde v pozadí jako takový malý strašák.  Jedním z těchto strašáků jsou kupodivu i roušky. Je to překvapující zejména proto, že roušky jsou něčím, co nás má chránit a dodávat nám pocit bezpečí. V praxi se ale setkáváme často s opakem – roušky v mnohých vyvolávají strach.


Je pravda, že u nás v republice na nošení roušek vůbec nejsme zvyklí. Je to pro nás něco neznámého a nového, prozatím jsme lidi v roušce vídali jen v televizi v reportážích z Asijských zemí. Byly něčím exotickým a zvláštním.


Mnohým je nepříjemné potkávat lidi, kterým nejsou vidět ústa. Nevidíme totiž jestli se usmívají nebo se mračí. Znervózňuje nás, že nevidíme celý obličej. Nově ovšem v České republice platí, že každý, kdo vychází z domu, je povinen si zakrýt ústa a nos.


Pojďme si tedy společně zodpovědět ty nejčastější otázky, které si (nejen) v souvislosti s rouškami mnozí kladou.


Když má na sobě někdo roušku, znamená to automaticky, že je nemocný?


Ne! Toto je jedna z největších obav, kterou lidé mají. Je ale zcela neopodstatněná. Podívejme se na jeden modelový případ.


Paní Alena vzpomíná, jak byla před 14 dny v obchodě. U regálů se zeleninou potkala dva mladé lidi zahalené rouškou. Když je uviděla, úplně ztuhla. Co tady dělají? Proč jsou v obchodě? Alenu najednou polil pot a horko. Měla hrozný strach a pociťovala silné návaly paniky a úzkosti. Pro psychiku nic příjemného. Rychle z obchodu odešla.


To, že má někdo roušku není důkazem nemoci, ale vlastní odpovědnosti a ohleduplnosti. Nakaženým je nařízena karanténa a v obchodech se tedy nepohybují. Lidé s rouškami je mají na sobě dobrovolně, protože chtějí druhé ochránit. Je tedy vlastně bezpečnější zdržovat se v blízkosti těch, kteří na sobě roušku mají než těch, kteří ústa a nos zakryté nemají.


Proč musím nosit roušku?


Rouškou chráníte lidi kolem sebe a pomáháte v boji proti koronaviru. Když si roušku nasadíme všichni, ochráníme tak jeden druhého. Právě proto vláda zavedla již zmiňované nové opatření – každý, kdo se pohybuje mimo svůj dům, je povinen si zakrýt ústa a nos.


Roušku nemám. Co teď?


Jenže, co když roušku nemám? Nikde v obchodě nebyla k sehnání! To teď nemůžu vůbec vyjít? Máte dvě možnosti:


1)     Vyrobte si vlastní roušku.

Mnozí absenci roušek v obchodech řeší tak, že si po domácku vyrábějí z látky své vlastní. Na internetu najdete mnoho různých návodů. Stačí vám kus bavlněné látky a můžete se pustit do toho. Šije teď opravdu celá země.

2)     Zakryjte si ústa čímkoli jiným.

Nemusíte mít přímo roušku. Ústa a nos stačí zakrýt alespoň šátkem, šálou nebo jakýmkoli kusem látky.


Mám pořád strach a takový divný svíravý pocit. Je to normální?


O tom, že na mnohé teď působí pořádná dávka starostí a negativních emocí není pochyb. Poměrně málo se o tom ale mluví a lidé si často myslí, že ty negativní pocity prožívají jenom oni. Stydí se pak o tom s druhými mluvit a nechávají si to pro sebe. A to je špatně! Svěřená starost je poloviční starost.


S jakými pocity se tedy teď lidé nejčastěji perou?


Strach je teď jednou z nejsilnějších emocí, kterou lidé momentálně prožívají. V první části článku jsme nastínili strach spojený s rouškami. Ale lidé se bojí i dalších věcí. Mají strach o sebe a své zdraví. Strach o své nejbližší. Neméně časté jsou obavy a nejistota z budoucnosti. Jak to bude vypadat zítra? Kdy se to zlepší? To nikdo neví.


Nejvíce nakažlivou emocí je pak panika.  Ta se dokáže šířit opravdu rychle. Moc tomu v dnešní době nepomáhají média, která paniku někdy záměrně vyvolávají.


Ten divný svíravý pocit, to je s největší pravděpodobností úzkost.  Úzkost je velmi podobná strachu. S tím rozdílem, že když máte strach, tak většinou přesně víte, čeho se bojíte. Když na vás přijde úzkost, tak sice vnímáte, že je něco špatně a všechno ve vás se svírá, ale vlastně ani nevíte proč.


Prožívání všech výše uvedených emocí je v současné době přirozené. Je to reakce na náročnou situaci. Nemusíte tedy mít strach, že jste „nenormální“. Dejte si ovšem pozor, aby vás tyto pocity úplně nepohltily. Často se k nim přidává ještě bezmoc, nejistota nebo stres.


Pomoc psychologa

Dlouhodobé působení negativních emoci na člověka nepůsobí dobře. Proto, pokud je na sobě pozorujete už delší dobu, nijak se to nelepší a nedaří se vám jich zbavit, zkuste vyhledat pomoc psychologa.


Psychologická poradna Mojra.cz je první poradnou v ČR, která nabízí konzultace s psychologem online. Za psychologem tedy nemusíte dojíždět, můžete ho kontaktovat z pohodlí vašeho domova telefonicky, emailem nebo například přes Skype.








Právě jste četli článek: Psychologové připomínají:  Z roušek mít strach nemusíte, jsou důkazem zodpovědnosti

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat