„Promiň“ aneb Jak se ve vztahu omlouvat?

https://www.blog.mojra.cz/post/134

Každý z nás dělá v životě chyby, a to i v rámci partnerských vztahů. Chybami se člověk učí a hádky už tak nějak ke vztahům patří. Podstatné však pro fungující vztah je, aby se partneři uměli navzájem jeden druhému omluvit. Z hlediska psychologie má i omluva ve vztahu svá pravidla, my se tedy v dnešním článku podíváme na to, jaká to jsou a jak se partnerovi správně omluvit.


Proč se ve vztahu omlouvat?


Jestliže se dokážete partnerovi omluvit, značí to o vás, že nemyslíte jen na sebe, ale že hledáte způsob, jak váš spor s partnerem urovnat. Nemusíte mít přitom žádný obsáhlý a srdceryvný proslov, někdy i prosté slůvko „promiň“ stačí, avšak musí být myšleno vážně. Většinou sice omluva jako taková vaše problémy nevyřeší, ale je tím zásadním prvním krokem k překonání partnerské krize.


Jak se správně omlouvat?


Tak jako samotná komunikace, má i omlouvání se ve vztahu svá pravidla.


Zapomeňte na …ale

Není nic horšího, než pokud začnete rozhovor slovy „omlouvám se, ale…“ Pokud se chcete partnerovi upřímně omluvit, musíte slovíčko ale úplně vypustit ze svého slovníku.


Přiznejte svou chybu

Než se začnete omlouvat, zamyslete se nad tím, kde jste udělali chybu a převezměte za své jednání plnou zodpovědnost. Tím dáte partnerovi najevo, že svou omluvu myslíte opravdu vážně.


Nevymlouvejte se a nevyčítejte

Při omluvě není namístě předhazovat partnerovi také jeho podíl viny. Na nic se nevymlouvejte, neobviňujte partnera a nehledejte různé vytáčky. Polehčujících okolností jistě naleznete spousty, ovšem k omlouvání se nepatří.


Vysvětlete důvody, které vás k pochybení vedly

Jakmile přiznáte svou míru pochybení je namístě vysvětlit partnerovi, proč jste tímto způsobem jednali. Pozor však na to, abyste nesklouzli z onomu zapovězenému slovíčku ale.


Navrhněte řešení

Vaše omluva by vždy měla směřovat k návrhu – jak vyřešit krizi, jak se konfliktu napříště vyhnout apod. Pravidlem bývá, že si s odstupem času uvědomujete, co byste udělali jinak, proto zkuste partnerovi slíbit, že už se tato situace nebude opakovat a samozřejmě tento slib dodržte.


Dopřejte partnerovi čas

Upřímná omluva vyřeší drobné hádky, u vážných konfliktů však musíte počítat s tím, že se nespraví ze dne na den. Nechejte proto partnerovi prostor, aby si vše promyslel a netlačte na něj.




Pohádali jste se s partnerem, udělali jste nějakou chybu a nevíte, jak se mu správně omluvit? Nebo jste se již za své chování omluvili, ale partner vaši omluvu neumí přijmout? Nevíte, jak předcházet hádkám? 


Partnerské vztahy jsou velmi komplikované a často se i za banálním sporem skrývají hlubší problémy. Pokud tedy stojíte o harmonický vztah, ale nevíte, jak toho docílit je nejlepším řešením porada s odborníkem – psychologem v oblasti partnerských vztahů







Právě jste četli článek: „Promiň“ aneb Jak se ve vztahu omlouvat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat