Proč se muži otáčí za jinými ženami?

https://www.blog.mojra.cz/post/647

Autor: psychologická poradna | Reakce žen na pozorovaní | Proč to ženy vnímají jako problém?

 

Otázka, která už odpradávna trápí mnohé ženy a nutí je se zamýšlet nad sebou a svým vzhledem. Proč se můj partner kouká po jiných ženách? Proč se na mě cizí chlap dívá tak chtivě?

Pro ženy může mít toto chování mužů značný dopad na jejich vnímání a celkový duševní stav. Proč tomu tak je?


Co na to biologie a genetika?

Z biologického a evolučního hlediska můžeme říct, že toto chování mužů pramení ze silného instinktu pro plození zdravého potomstva. V minulosti si muži vybírali partnerky podle toho, jaké splňovala znaky pro plodnost a také podle toho, že ji považovali za nejschopnější postarat se o potomky. Šlo tedy především o zachování lidského druhu. Plnější a výraznější křivky jsou odpradávna symbolem plodnosti žen, a nejednoho muže láká pohled právě na tyto ženy.


Muži vnímají převážně vizuální stránku, přirozeně je přitahuje krása. Pohled na přitažlivou ženu vyvolává u mužů příjemné pocity, a dokonce může zvýšit hladinu testosteronu. Testosteron souvisí se sexuálním pudem a touhou, což v závěru může ovlivňovat „pokukování“ po ženách.


Pokud vezmeme v úvahu sociální faktory, můžeme se odrazit od toho, že muži jsou ovlivněni společenskými normami a očekáváními, které berou koukání se na atraktivní ženy jako „normální“. Média a reklamy často zobrazují ženy jako sexuální objekty, což také posilňuje tuto tendenci.


Typy reakcí žen na pohledy...

Reakce žen na pozorování se mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech:

  • Žena je mužem pozorovaná
  • Partner pozoruje jinou ženu


Pokud se zaměříme na pocity ženy, která je pozorována cizím mužem, v mnoha případech se tato žena cítí nepříjemně, a dokonce to může považovat za formu sexuálního obtěžování. Někteří muži své pokukování doplňují verbálními projevy, či fyzickým kontaktem, který není ženě příjemný a může ji znervóznit. V dnešní době jsou ženy objektivizované, pozornost se zaměřuje spíše na jejich fyzické než duševní vlastnosti a schopnosti. Mužské oko tedy zabloudí na vnější stránku ženy, a ne na její vnitřní krásu. Samozřejmě, ne každé pokukování musí být vnímáno nebo myšleno negativně, ale naopak to může být výraz respektu a obdivu.


Proč to ženy vnímají jako problém?

Možný dopad na vnímání ženy a její duševní zdraví...

Problém nastává i pokud jde o „pokukování“ po jiné ženě v partnerském vztahu. Ženský pohled je na takové chování ve většině negativní a často doprovázen i hádkami nebo různými výčitkami na osobu partnera. Z psychologického hlediska mohou mít mužské pohledy po jiných ženách pro jejich partnerky dopad na jejich duševní zdraví a psychiku. Rovněž má negativní vliv na zdravé sebevnímání a duševní zdraví žen i objektivizace se kterou se ve společnosti setkáváme dost často, jak bylo zmíněno již výše.


Pokud bereme v úvahu partnerovo pozorování jiné ženy, vůči partnerkám to nemusí být vždy morální. Takové viditelné „pokukování“ partnera si ženy častokrát vysvětlují jako něco, co jim ubírá na jejich vlastní atraktivitě a berou to jako srovnávání s jinými ženami. Mohou tedy pociťovat:


  • Frustraci a hněv
  • Negativní ovlivnění sebevědomí
  • Pokles na důvěře
  • Žárlivost


O tomto svědčí i různé psychologické studie, které byly zaměřeny právě na takové chování a vliv na duševní prožívání žen. Studie z roku 2014 zjistila, že ženy, jejichž partneři „pokukovali“ po druhých ženách, měli výrazně nižší sebevědomí a byly náchylnější k depresi. Další výzkumy poukázaly i na to, že „pokukování“ může vést ke snížení sexuální touhy, problémům v sexuálním životě páru, ale i k narušení vzájemné důvěry ve vztahu a ke zvýšenému riziku nevěry mezi partnery.


Mužská pozornost...

Přirozeně jak ženy, tak muži, touží po pozornosti. Můžeme se domnívat, že právě pozorováním jiných žen očekávají pozornost i z opačné strany.


Skrz psychologické faktory 0méně sebevědomí muži nebo muži, kteří se cítí být nejistí ve svých vztazích mají větší tendenci pokukování po jiných ženách. Může to být rovněž projev jejich touhy po hledání alternativní partnerky.


Pokud je pohled z opačné strany opětován a upřímný chlap se cítí být přitažlivý a mužný pro své okolí, čili mu přirozeně stoupá jeho sebevědomí a sebevnímání.


Jaký je teda závěr?

Ano, pokukování je nepříjemné, pokud jste jeho objektem, ale i pokud Váš partner pokukuje po druhých dámách. Jak se ale vyvarovat tomu, když se Váš partner ohlédne po jiné ženě? Koneckonců ve většině případů za tím není třeba hledat nic špatného, ​​několik mužů si své chování ani nemusí uvědomovat a jednoduše uhýbá pohledem na ženu naproti.


Tak či onak není většinou pro muže takové „pozorování“ jiných žen nijak opodstatněné a muži to zkrátka dělají proto, že je to pro ně přirozené. Avšak to neznamená, že nejste pro vašeho partnera atraktivní osobou, kterou miluje a rozhodl se být právě proto s vámi. V neposlední řadě by si však měli i muži uvědomit, že jejich partnerka může takové chování vnímat opravdu obtížněji a může to podrývat její sebevědomí. Právě kvůli takovým věcem by měla vládnout ve vztahu vzájemná podpora, empatie a respekt mezi partnery. Stejně tak by mělo být každé takové chování vysvětleno a vydiskutováno mezi partnery, aby nedocházelo k nežádoucím závěrům a negativním myšlenkám.

 


Právě jste četli článek: Proč se muži otáčí za jinými ženami?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Ženy a alkohol: Od společenské konzumace k závislosti

Ženy a alkohol: Od společenské konzumace k závislosti

Autor: psychologická poradna | Závislost žen na alkoholu | Jak pomoci alkoholičce| Podpora pro ženy s alkoholovou závislostí Alkohol můžeme považovat stále za drogu číslo jedna. O závislosti na alkoholu se mluví podle mého názoru stále velmi málo. Dopady alkoholu na lidské zdraví jsou nesrovnatelně horší než u jiných závislostí. Alkoholismus můžeme zařadit na třetí místo mezi příčky úmrtí, hned po kardiovaskulárních a onkologických onemocněn...

Pokračovat ve čtení

Překonávání bariér: Jak se mění přístup k trans lidem?

Překonávání bariér: Jak se mění přístup k trans lidem?

Autor: psychologická poradna | Transgender| Změna pohlaví rady psychologaTransgender nebo také transsexualita je téma, které v dnešní společnosti budí různorodé reakce, často bohužel hodně negativní. Pojďme se podívat na krátké shrnutí, jak je to s trans lidmi v naší společnosti, jak se mění náš pohled a jak je důležité o některých tématech aktivně mluvit.Co znamená být transgender?Na začátek si připomeneme, co to znamená, když je někdo trans člo...

Pokračovat ve čtení

Jak pomoci dětem během rozvodu?

Jak pomoci dětem během rozvodu?

Autor: psychologická poradna | Jak pomoci dětem během rozvodu? | Důležité rady pro rodiče „Rozvod je událost, která je náročná pro celou rodinu, obzvláště pro děti. Ty procházejí různými fázemi vyrovnávání se s těžkou situací, které jsou provázené různými emocemi.“ První fází během rozvodu bývá hněv a popírání situace. Děti se v této fázi přirozeně brání psychické bolesti různými způsoby. Často popírají realitu,...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat