Překonávání bariér: Jak se mění přístup k trans lidem?

https://www.blog.mojra.cz/post/662

Autor: psychologická poradna | Transgender| Změna pohlaví rady psychologa

Transgender nebo také transsexualita je téma, které v dnešní společnosti budí různorodé reakce, často bohužel hodně negativní. Pojďme se podívat na krátké shrnutí, jak je to s trans lidmi v naší společnosti, jak se mění náš pohled a jak je důležité o některých tématech aktivně mluvit.


Co znamená být transgender?

Na začátek si připomeneme, co to znamená, když je někdo trans člověk. Dnes více používaný termín transgender popisuje takovou osobu, která se neztotožňuje s pohlavím, které má od narození. Někdy v průběhu života, zpravidla už v dětství, si tento člověk začíná uvědomovat, že není tím pohlavím, které má dané biologicky. Trans žena je člověk, který byl po narození prohlášen za muže, ale uvědomí si, že je žena a trans muž je prohlášen za ženu, ale uvědomí si, že je muž. Mezi transgender dnes zahrnujeme také nebinární lidi, kteří se neztotožňují s žádnou genderovou kategorii, nejsou muži ani ženami.

 

Považuji trochu za zarážející, že v Evropě je téma dalšího pohlaví obrovské tabu takřka do současnosti. Důvodů, proč je téma transgenderu v západní kultuře stále tabu, je určitě mnoho. Obrovskou roli ale jistě sehrává náboženství. Jeho vliv formoval každou malou součást každodenního života a také náš náhled na svět. A i přes to, že jsme zemí prakticky ateistickou, křesťanské hodnoty často tvoří významnou součást našeho fungování v morálním světě.

 

Historický vývoj a společenské proměny vnímání transgender osob

Transgender (v té době transsexualita) přišel ke své první definici v odborné literatuře až v době vzkvétání moderní psychologie, tedy před necelými 70 lety. Do té doby to minimálně v Evropě vypadá, že snad transgender vůbec neexistoval. Pokud ale odhlédneme od západního světa, najdeme řadu historických zajímavostí.

 

Jednou z nich je určitě přístup v Indii, kde se od dob Antiky lidé mohou setkat s tzv. Hijra. Hijra je člověk, který nezapadá do běžné “genderové” tabulky. Kategorie pojímá všechny ostatní pohlavní identity či reality, jako jsou eunuchové, intersex, ale také transgender. Tento příklad uvádím hlavně proto, abychom si byli hned ze začátku vědomi, že naše realita je pouze bublina a velmi záleží na historicko-kulturních okolnostech, které formují společnost a mimo jiné také její názory.

 

Definice, kterou zmiňuji o pár řádků výše, vznikla mimo jiné i z toho důvodu, že byla transsexualita postupně zařazena do Mezinárodní klasifikace nemocí mezi duševní poruchy. Zdánlivě negativní krok byl ale obrovským krokem kupředu. I dnes trans lidé své potíže často tají před svými blízkými, ale i sami před sebou. To je jeden z důvodů, proč vlastně nevíme, kolik jich reálně v populaci je, a hlavně kolik jich bylo historicky. Z toho důvodu se nám může zdát, že trans lidí přibývá, pravděpodobnější ale je, že se častěji projeví a rozhodnou se projít tranzicí (změnou pohlaví).

 

Tím, že se trans lidmi začala zabývat psychologie a psychiatrie, se otevřely dveře k řešení zdánlivě bezvýchodné situace, kdy trans lidé tiše trpěli a snažili se naplňovat očekávání společnosti v těle, ve kterém být vlastně nechtěli.


Sice se pomalu posouváme v čase, ale v druhé polovině 20. století je tabuizace trans stále obrovská a pro mnoho trans lidí je skoro nepředstavitelné cokoliv řešit nebo měnit. V lékařství je sice snaha o posun ve smyslu změny pohlaví, zároveň jsou ale tyto operace v počátcích, takže nebyly zdokonalené a byly velmi rizikové. Pokud si ale dotyčný změnou pohlaví projde, nejen že přichází o možnost mít potomky, ale také mu nikdo nezaručí, že ho jeho rodina a komunita přijme zpátky.


Kromě výše zmíněného náboženství v našich zemích ale sehrála ústřední roli i politika. V době vzkvétání psychiatrie a lékařských věd jsme byli zamrzlí v komunismu, ve kterém byla jakákoliv odchylka od dovolené normy absolutně nepřípustná. Jediná aktivní psychiatrická péče se týkala léčby alkoholismu a ostatní měli vlastně smůlu. O změně pohlaví se tedy u nás v této době vůbec mluvit nedá.


Překážky a legislativní výzvy

I přes to, že jsme se posunuli od komunismu k demokracii, dlouhou dobu se problematikou trans nikdo moc nezabýval, minimálně ne na úrovni zákonů. Aktuální zákon o specifických zdravotních službách je z roku 2011 a nový občanský zákoník zahrnující změnu pohlaví je až z roku 2012. Můžeme se radovat, v České republice je možné si nechat změnit pohlaví. Ale i přes to, že jsme ve 21, století jsou tyto zákony velmi komplikované a nesou hromadu podmínek a nepříjemností.


Pokud si chcete změnit pohlaví, procházíte řadou nepříjemných vyšetření s mnoha odborníky, posuzuje vás odborná komise. Toto posouzení trvá i několik let a ač není pochyby, že takový krok, jako je změna pohlaví, je potřeba opravdu vážně rozmyslet a posoudit, mnohdy se z procesu stává ponižující a nepříjemná zkušenost. Abyste mohli mít úředně změněné pohlaví, procházíte mimo jiné hormonální léčbou, která má množství vedlejších účinků, s tím se dá přirozeně počítat. Musíte ale také projít rozvodem, pokud jste sezdaní a musíte projít kastrací. Vzdáváte se tedy možnosti mít vlastní potomky.


A jak je to nyní? V roce 2022 vyšla v platnost nová mezinárodní klasifikace nemocí, kde již transgender není duševní porucha. Zároveň v tomto roce náš ústavní soud zrušil povinnost kastrace při změně pohlaví, toto rozhodnutí bude platné v příštím roce. To už je opravdu velký úspěch a krok kupředu. Díky tomu, že se o problematice trans lidí aktivně mluví a ve společenské diskusi se angažují neziskové společnosti jako je například Transparent, můžeme vidět neustále se zlepšující podmínky. Posun, jaký v tomto směru udělala naše společnost za posledních 15 let je větší, než jaký udělala sto let předtím.

 

Stejně jako jiné menšiny ve světě a naší republice, i trans lidé zažívají tzv. menšinový stres. Ten má vliv na celkové psychické zdraví, reálně zvyšuje pravděpodobnost onemocnění psychiatrickou nemocí (jako je například deprese), ale také výrazně vyšší riziko sebevraždy. Pokud se narodíte jako trans člověk, narozdíl od rasové menšiny nemáte blízké, kteří by vás naučili, jak bojovat s většinou. Jste menšina i ve vlastní rodině a okruhu blízkých, nikdo vám vlastně moc nerozumí. O to je těžší k sobě být upřímný a začít žít život jako trans člověk. Proto až někoho takového potkáte, buďte laskaví a respektující. Život trans člověka je mnohem komplikovanější, než si dokážeme představit.


Autor: Mgr. Vendula Šild Vojtová, psycholožka online poradny MOJRA





Právě jste četli článek: Překonávání bariér: Jak se mění přístup k trans lidem? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Ztratil/a jsem práci před důchodem. Co teď? Praktické rady, jak najít nové uplatnění

Ztratil/a jsem práci před důchodem. Co teď? Praktické rady, jak najít nové uplatnění

Autor: Psychologická poradna | Ztráta zaměstnání | Vliv ztráty práce | Strategie zvládání ztráty práce Ztráta zaměstnání patří mezi nejstresovější události v životě, a to zejména pro lidi v produktivním věku, kteří se blíží k důchodu. V tomto životním období může být hledání nové práce složitější a emocionálně náročnější.Emocionální vliv ztráty práce Ztráta práce může mít silný emocionální dopad, zejména když člověk...

Pokračovat ve čtení

Ženy a alkohol: Od společenské konzumace k závislosti

Ženy a alkohol: Od společenské konzumace k závislosti

Autor: psychologická poradna | Závislost žen na alkoholu | Jak pomoci alkoholičce| Podpora pro ženy s alkoholovou závislostí Alkohol můžeme považovat stále za drogu číslo jedna. O závislosti na alkoholu se mluví podle mého názoru stále velmi málo. Dopady alkoholu na lidské zdraví jsou nesrovnatelně horší než u jiných závislostí. Alkoholismus můžeme zařadit na třetí místo mezi příčky úmrtí, hned po kardiovaskulárních a onkologických onemocněn...

Pokračovat ve čtení

Jak mluvit s dětmi o sexu a sexualitě

Jak mluvit s dětmi o sexu a sexualitě

Autor: psychologická poradna | Tipy pro rodiče, jak mluvit s dětmi o sexuSex a sexualita jsou témata, která jsou ve většině společnosti tabu. Mluvit s dětmi o sexu může být pro rodiče náročné, jde však o konverzaci, kterou je důležité vést se svými dětmi. Jak a kdy je nejvhodnější čas začít mluvit se svými dětmi o sexu a sexualitě?Komunikace je základMezi nejdůležitější věci v této oblasti patří komunikace. Otevřená a upřímná komunika...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat