ORTOREXIE: Fanatici zdravé výživy

https://www.blog.mojra.cz/post/166

Zdravý životní styl je dnes velmi oblíbeným tématem. Výživoví poradci, dietologové i lékaři nám neustále radí, jak žít lépe, zdravěji a prodloužit si život. Avšak tyto rady mají ryze obecný charakter, každý člověk je jiný a nelze jej zařadit do vymezené škatulky. Proto při dodržování zásad zdravé výživy a životního stylu myslete zejména na sebe samé, co je pro vás vyhovující a co koresponduje s vaší představou.


Bohužel jsou mezi námi i tací, kteří ohledy na svou osobnost neberou, striktně dodržují vymezená pravidla a co víc, jejich pedantství je vede k tomu, že se stanou závislými. My se na jednu takovou méně známou (a přesto hojně rozšířenou) závislost spojenou s jídlem podíváme v dnešním článku.


Co je to ortorexie?


Ortorexie (z řeckého Orthos=správný a Orexis=chuť) spadá mezi poruchy příjmu potravy a definice ji vymezuje jako patologickou závislost na zdravém stravování.


Ortorektik je doslova posedlý biologicky čistou stravou, odmítá jakékoliv potraviny, které by byly průmyslově zpracovávané, obsahovaly umělá barviva, konzervanty, pesticidy, byly chemicky přihnojované apod.


Ortorexie má stejný pojivý prvek s ostatními závislostmi, a tím je gradace. Zpočátku člověk trpící ortorexií začne navštěvovat pouze vybrané obchody s bio potravinami, postupem času však začne vyřazovat z jídelníčku další a další potraviny, protože je neshledává dost čistými. Tyto nutkavé myšlenky, které se točí pouze kolem posuzování kvality jídla začnou dříve či později přerůstat ortorektikovi přes hlavu a přidruží se mnoho (nejen) psychických problémů.



Kořeny ortorexie můžeme vysledovat už v 80. letech minulého století, které bylo spojováno s kultem štíhlosti a zdravým životním stylem. Poprvé byl však termín definován až v roce 1997 v díle lékaře S. Bratmana „Healthfood Junkies“. Bratman byl propagátorem přírodního stravování, založil skupinu, která jeho myšlenky realizovala v praxi. Ovšem snahy této skupiny se vymkly kontrole, protože si původně dobře myšlený záměr zradikalizovali a stali se jednoduše posedlými zdravou výživou. Sám Bratman později tuto skupinu opustil.

 


Ačkoli se zastánci ortorexie snaží prosadit svou posedlost jakožto zdravý životní styl, jde opravdu o patologický stav, který nemá se zdravím nic společného. Žít v souladu se zásadami zdravého životního stylu totiž nezahrnuje jen změnu stravovacích návyků, ale také dostatek pohybu a duševní hygiena. Život ortorektika se však točí pouze okolo jídla a posuzování jeho kvality, vše ostatní jde stranou.


Příčiny vzniku ortorexie a rizikové skupiny


Sklony ke vzniku ortorexie mají zejména zastánci alternativních životních stylů (vegetariáni, vegani…), modelky, vrcholoví sportovci, herci aj. Nevyhýbá se však ani nám, obyčejným lidem, mužům i ženám, a to jak v období dospívání, tak i později.


Příčiny vzniku ortorexie jsou diskutabilní, obecně vzato zde velkou roli hraje osobnost jedince, okolní tlak společnosti (kult zdravého těla) a určitý impulz, spouštěč (nadváha v rodině, posměšky okolí, zdravotní obtíže). Tak jako u ostatních poruch příjmu potravy jde většinou o ventilaci nějakých negativních emocí, snahu o kontrolu apod.


Typické projevy ortorexie:


  • přehnané dbaní o kvalitu stravy a potravin
  • zákaz konzumace masa, tuků, potravin obsahujících chemické látky, barviva apod.
  • okázalá hrdost, vnímání ortorexie jako jediného správného životního stylu
  • neustálé nutkavé myšlenky na jídlo, kontrolování složení
  • časté střídání obchodů s bio potravinami, zužování seznamu „vhodných“ dodavatelů
  • důsledné zkoumání původu potravin
  • pěstování vlastních potravin


Možné důsledky ortorexie


  • snížení kvality života
  • výrazný úbytek na váze
  • nedostatek potřebných vitamínů a tuků ve stravě
  • chudokrevnost
  • řídnutí kostí
  • vypadávání vlasů
  • hypoglykemie
  • úzkosti, deprese
  • poruchy soustředění, nervozita


Léčba ortorexie


Prvním a zásadním krokem při léčbě ortorexie je, jako i u jiných závislostí, přiznat si problém. Jen pokud si ortorektik uvědomí neopodstatněnost svého jednání a bude jej chtít změnit, může být léčba úspěšná. Avšak vždy je zde dosti vysoké riziko recidivy, nejeden vyléčený se pod tlakem nových okolností začne opět uchylovat k patologickému chování.


Hranice mezi zdravým životním stylem a touto poruchou je opravdu tenká. Proto v případě jakýchkoliv pochyb neodkládejte návštěvu odborníka. Jen psycholog dokáže odhalit příčinu vzniku ortorexie, posoudit, zda se nejedná o jinou psychickou poruchu a pomoci překonat daný problém. Jelikož je většinou ortorexie pouze prostředkem k řešení jiných duševních problémů platí, že jakmile se odstraní příčina, vymizí i ortorexie.


Pokud nezačnete své problémy s ortorexií včas řešit, můžou nabrat opravdu velkých rozměrů a být i životu ohrožujícími. Proto nenechte situaci zajít tak daleko, aby už nebylo možné vrátit svůj život alespoň v rámci možností do normálu.

 










Právě jste četli článek: ORTOREXIE: Fanatici zdravé výživy

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat