Nuda u dětí: Proč se děti nudí a jak to zvládnout?

https://www.blog.mojra.cz/post/79

Nuda – stav, kterému se většinou snažíme vyhnout, avšak vždy byl, je a bude přirozenou součástí našeho života. V tomto článku se zaměříme zejména na nudu u dětí, její projevy, důsledky a jak je možné, že se děti v dnešní době plné podnětů vůbec dokáží nudit.



Co je to nuda?


Psychologie definuje nudu jako přechodný nepříjemný duševní stav, ve kterém jedinec pociťuje nedostatek zájmu o své obvyklé aktivity a je pro něj obtížné se na ně soustředit. Z této definice vyplývá, že nudou nemusí být nutně nedostatek aktivit, ale jde spíše o problém s nadchnutím se pro danou činnost. Pro nudu jsou typické pocity omrzelosti, zbytečnosti, nespokojenosti, nezajímavosti, únavy a deprese.


Kdy se děti nejčastěji nudí?


  • Pokud nemůžou dělat to, co by chtěli
  • Jsou-li nuceny do něčeho, na co zrovna nemají náladu
  • Bez zjevného důvodu



Proč se děti nudí?


Příčinou nudy může být v podstatě cokoliv, ať už je to nudná vyučovací hodina, dlouhé čekání u lékaře, nebo různé stereotypní a monotónní činnosti. Ačkoliv je dnešní moderní doba plná technických vymožeností, prostor pro nudu zde stále je. Právě i přemíra televize, počítačových her apod. je mnohdy důvodem, že děti přestanou mít o tyto aktivity opravdový zájem. Jednoduše řečeno – všeho moc škodí. Děti mají oproti dospělým jiné vnímání času a to, co je pro rodiče kýženou dobou odpočinku, kterou si umí náležitě vychutnat, je pro dítě naopak časem, se kterým nevědí, jak by měly naložit.


Za nudu dětí v mnoha případech mohou právě rodiče. Ti, ač vedeni sebelepšími pohnutkami, se snaží dítěti co nejvíce zaplnit volný čas různými kroužky a aktivitami. Sečteme-li přesně naplánované dny ve školce/škole s nabitým harmonogramem doma je nasnadě, že děti často nemají ani chvíli na rozvíjení vlastních nápadů. A zde se dostáváme k důležitému bodu – nuda není jen negativním stavem, ale má také svůj přínos. Jistě vás napadá otázka, jak může být nuda pro dítě prospěšná? Dítě, které se začne nudit, má najednou prostor pro uskutečnění svých fantazií. Je v podstatě nuceno vymyslet si nějakou zábavu. A to je pro něj velmi prospěšné. Neznamená to však, že by rodiče měli dítě vždy nechat napospas nudě, mohou se do nových her zapojit, případně navrhnout různé možnosti, jak hru zpestřit.


Nuda má mnoho podob, a to zejména v dětském světě. To, co se může zdát nám dospělým nudným, však nemusí být nudné pro dítě (např. pokud se dlouho kouká z okna, nemusí se nudit, ale třeba jen pozoruje něco zajímavého na ulici). Proto by rodiče měli být více citliví k dětskému vnímání, měli by jim věnovat více svého volného času apod. Psychologové se dále shodují v tom, že rodiče mají své děti v jejich volnočasových aktivitách podporovat, ale za žádnou cenu je nesmí vynucovat.



Jak se nuda u dětí projevuje?


Děti reagují na nudu nejčastěji dvěma způsoby. Některé se snaží nudnou situaci všemožně změnit, jsou roztěkané, ve škole vyrušují. Jiné naopak reagují tím, že se stáhnou do sebe, jsou duší nepřítomní, oddávají se snění. Pro psychology je podstatné rozlišit, ke které skupině dítě patří, aby mohli s jeho reakcemi co nejlépe pracovat.



Jaké důsledky může mít nuda pro dětský organismus?


Již výše jsme se zmínili o tom, že nuda může být pro dítě i přínosem. Pokud však není schopno se s nudou vypořádat a zvládnout ji, může nuda vést až k apatii, stresu, depresím, anhedonii (dítě neumí cítit radost), naučené bezmocnosti, rezignovanému postoji k životu, agresivnímu chování, asociálnímu chování apod. Odborníci také nepopírají vliv dlouhodobě nezvládnutelné nudy na vznik různých závislostí.



Jak můžete zvládnout nudu u dětí?


  • zmírnit časový harmonogram dne

  • nenutit aktivity, které dítě nechce provozovat

  • podporovat samostatnost, dodávat odvahu, neplánovat vše za děti

  • zvolnit své zaběhnuté tempo, věnovat dětem dostatek času a vcítit se do jejich vnímání času

  • kupovat hračky, které podporují fantazii

  • dovolit dítěti pozvat si kamarády na hraní






Pokud si nebudete vědět rady, nic z výše uvedeného nepomůže a vaše dítě bude čím dál tím víc propadat nudě, je namístě vyhledat pomoc dětského psychologa. Ten dokáže na situaci nahlížet z jiného úhlu pohledu, zaměří se na odhalení pravé příčiny problému, navrhne nejvhodnější způsob terapie podle individuálních potřeb dítěte aj. 











Právě jste četli článek: Nuda u dětí: Proč se děti nudí a jak to zvládnout?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat