Nemoc jménem Alzheimer

https://www.blog.mojra.cz/post/119

Jistě jste už slyšeli vtip Jak se jmenuje ten Němec, který mi schovává věci?“, přestože je pro většinu z nás úsměvný, týká se velmi vážného onemocnění, na které se dodnes nepodařilo nalézt lék a končí smrtí. Je proto důležité vědět, jaké varovné signály nás mohou na tuto nemoc upozornit, jaká jsou její stádia a čím můžeme oddálit její projevy.


Co je to Alzheimer?


Alzheimerova choroba, označována také jako Alzheimerova demence nebo zkráceně Alzheimer je neurodegenerativní onemocnění mozku projevující se ztrátou nervových buněk v některých částech mozku. Onemocnění je pojmenováno podle německého lékaře A. Alzheimera, který tyto změny v mozku poprvé objevil a popsal v roce 1906. Podle dostupných průzkumů postihuje Alzheimer převážně ženy nad 65 let, jsou však známy i případy, kdy se toto onemocnění projevilo u jedinců v mladším věku (např. u boxerů).



V dnešní době je postiženo Alzheimerem v České republice okolo 120 000 osob. Zajímavostí je, že statistiky udávají větší počet nemocných z řad méně inteligentních jedinců, avšak na rozdíl od nich, inteligentnější část populace má pak mnohem rychlejší průběh nemoci. Proč tomu tak je se však zatím nedokázalo úspěšně prokázat. Alzheimer je obecně protkán mnoha otazníky.



Alzheimer a jeho příčiny


Ačkoli patří Alzheimer mezi vážná onemocnění, co je příčinou vzniku tohoto onemocnění není dosud přesně známo a toto téma je mezi odborníky značně diskutabilní. Jde zřejmě o souhru mnoha okolností, které mají konkrétní spouštěč – virus, porucha imunitního systému aj.


Mezi nejčastější RIZIKOVÉ FAKTORY patří:


  • genetické příčiny – vrozené mutace některých genů
  • vysoký věk – nad 65 let
  • úbytek acetylcholinu – buňky nejsou schopny výměny informací, což může vést právě až k demenci
  • dědičnost – vysoká pravděpodobnost vzniku nemoci v rodině, kde se již vyskytl případ Alzheimera
  • časté otřesy a úrazy hlavy



Alzheimer a jeho příznaky


Jelikož je Alzheimer onemocněním, které se projevuje nejčastěji ve vyšším věku, jsou mnohdy první projevy připisovány běžným obtížím při stárnutí. Alzheimer má ve většině případů pomalý a nenápadný nástup, postupně však výrazně ovlivní kvalitu života.


Proto je důležité vysledovat co nejdříve VAROVNÉ SIGNÁLY, mezi které patří:


výrazné poruchy paměti (zejména krátkodobé)

problémy s plánováním, řešením problémů, rozhodováním

potíže s vykonáváním běžných úkonů

zmatení v čase a prostoru

problémy se zrakem a rozpoznáváním toho, co vidí

potíže s řečí, používání opisů (např. to, z čeho teče voda = vodovodní kohoutek…)

umísťování věcí na nesprávná místa

Rezignace, sociální izolace

změny osobnosti a chování

halucinace a bludy (v pokročilém stádiu nemoci)


STÁDIA Alzheimerovy choroby A JEJICH PROJEVY:


1. Rané stadium Alzheimera

  • potíže s dorozumíváním
  • zapomínání, přemisťování věcí
  • nedůvěřivost
  • přehnaná vztahovačnost
  • dezorientace v místě a čase
  • bezradnost
  • deprese, úzkosti
  • ztráta zájmu


2. Střední stadium Alzheimera

  • zmatenost
  • halucinace
  • podezřívavost
  • poruchy chování
  • neschopnost vykonávat běžné úkony (vaření, nakupování, oblékání, hygiena)
  • problémy s komunikací
  • bloudění
  • poruchy chování se prohlubují, ztráta soudnosti


3. Pozdní stadium Alzheimera

  • nerozpoznávání příbuzných ani těch nejbližších
  • nesouvislá řeč
  • poruchy příjmu potravy
  • ztráta pochopení s okolním děním, velká zmatenost
  • poruchy chůze, vylučování
  • ztráta soběstačnosti, upoutání na invalidní vozík/lůžko


Alzheimer a jeho následky


Člověk trpící Alzheimerovou chorobou se stává v konečné fázi naprosto odkázán na péči druhých, změní se celá jeho osobnost – ztrácí zájem o dřívější záliby, je agresivní, sobecký a náladový. Toto tělesné i duševní chátrání má zhruba do 10 let od vypuknutí nemoci za následek smrt.


Existuje nějaká prevence Alzheimerovy choroby?


Bohužel propuknutí nemoci nelze nijak předcházet, avšak zdravý životní styl může její příznaky alespoň oddálit. Psychologové také doporučují např. namáhat mozek luštěním křížovek a kvízů.  


Diagnostika Alzheimera


Pokud u sebe, či blízké osoby pozorujete některý z varovných signálů Alzheimera, je namístě co nejdříve vyhledat pomoc lékaře, jen tak můžete zpomalit průběh nemoci. V první řadě se obraťte na svého praktického lékaře, který provede základní vyšetření. Pokud se podezření na Alzheimera potvrdí, odešle vás k psychologovi, neurologovi, či geriatrovi. Ti provedou komplexní vyšetření, zhodnotí míru demence, provedou magnetickou rezonanci a vyloučí jiné možné příčiny zhoršení poznávacích funkcí.


Léčba Alzheimera


V raném stádiu nemoci je možno předepsat léky, které průběh nemoci zpomalí, bohužel však v současné době není dostupný žádný, který by dokázal Alzheimera vyléčit. Nejčastěji se předepisují léky na zlepšení paměti a myšlení (kognitiva), při poruchách spánku pak hypnotika, dále léky pro odstranění neklidu (neuroleptika), antidepresiva (na deprese) a anxiolytika (léky na úzkost).




Alzheimerova choroba je opravdu vážným onemocněním, proto by se nijak neměly podceňovat první příznaky. Osoby s Alzheimerem mohou být nebezpečné jak sobě, tak i okolí, proto by neměly za žádnou cenu zůstávat samy a bez dozoru. Péče o člověka s Alzheimerem je velmi náročná, málokdo se dokáže vyrovnat s tím, že jej milovaná osoba nepoznává a s dalšími projevy nemoci. Rozhodně se neuzavírejte do sebe a před světem, přijměte pomoc blízkých, přátel, nebo se obraťte na psychologa. 










Právě jste četli článek: Nemoc jménem Alzheimer

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat