Nejčastější chyby při navazování vztahu s partnerovými dětmi

https://www.blog.mojra.cz/post/16

V dnešní době není nic neobvyklého, pokud si najdete partnera, který má děti z předchozího manželství/vztahu, případně máte děti i vy. Navázat vztah s dětmi partnera může být velmi komplikované, zdlouhavé, a ne vždy se vám to podaří. Chce to notnou dávku trpělivosti a porozumění, není třeba se s partnerem ihned rozcházet, jestliže vás jeho potomci po prvním seznámení nepřijmou s otevřenou náručí.



Nejčastější chyby při navazování vztahu s partnerovými dětmi


Vnucujete se

Je potřeba si uvědomit, že děti těžko snášejí rozchod svých rodičů. Nepospíchejte s prvním seznámením, nechte partnera, aby je připravil na setkání s vámi. Pokud neproběhne podle vašich představ nezoufejte. Jestliže vás dítě ihned nepřijme neznamená to, že časem nezmění názor.


Snažíte se zavděčit

Nejčastějším problémem nevlastních rodičů je to, že se snaží dětem dopřát vše, bez jakéhokoliv omezení. Nakupováním drahých dárků, benevolentností při výchově apod. si lásku dítěte nezískáte, pouze mu dáváte možnost vás využívat.


Nevyžadujete respekt

Nenechte si všechno líbit. Jestliže se k vám partnerovo dítě chová nezdvořile, vulgárně, je třeba nastavit určité hranice.


Příliš se angažujete ve výchově

Počkejte s výchovou nevlastních dětí. Nejprve se snažte upevnit váš vzájemný vztah. Jakmile budete mít jejich důvěru a respekt, můžete se začít angažovat spolu s partnerem.


Chcete působit bezchybně

Nesnažte se dětem dokázat svou dokonalost. Chovejte se přirozeně a nebojte se ukázat i své nedostatky.


Trávíte všechen čas pouze s dětmi

Máte dojem, že musíte každou volnou chvíli využít pro aktivity s dětmi. Partner je pak často odsouván na druhou kolej, což má negativní dopad na váš partnerský život.


Uzurpujete si partnera jen pro sebe

Opačný případ, než je výše uvedený, nastává v momentě, kdy nedopřejete dítěti ani na chvíli být samotné s rodičem. Každé dítě má potřebu cítit se podporováno vlastním otcem či matkou, aby si nepřipadalo zbytečné a odsunuté.


 Srovnáváte partnerovy děti s vlastními

Komplikované vztahy nastávají také mezi nevlastními sourozenci. Snažte se, ať je to jakkoli těžké, nedělat v přístupu k nim rozdíly.







Při budování vztahu s partnerovými dětmi může nastat mnoho situací, kdy si už nebudete vědět rady. Nebojte se požádat o pomoc odborníka.









Právě jste četli článek: Nejčastější chyby při navazování vztahu s partnerovými dětmi

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Kdy je čas s dítětem navštívit psychologa?

Kdy je čas s dítětem navštívit psychologa?

Mnozí rodiče dětí řeší dilema, zda je vhodné, když si všimnou nějakých problémů v chování svých dětí, navštívit dětského psychologa, nebo ne.Rodiče dětí, kteří s psychologem nemají žádnou zkušenost, mívají strach. Střetla jsem se s tím, že děti, a často ani rodiče, nerozlišují psychologa a psychiatra, a i v případě, že mají rodiče vážné problémy s dítětem, mají obavy vyhledat psychologickou pomoc, protože to považují za nějaké oso...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Vysoké nároky rodičů

Mojráček: Vysoké nároky rodičů

Mojráček si v letošním školním roce volil povinně volitelný předmět. Rozhodl se pro biologii. Na seminář chodí s dětmi z vedlejší třídy. Hned po prvních hodinách ho zaujal jeden chlapec, Pavel, který vždy chodil perfektně připraven, pokaždé se hlásil jako první a na vše věděl odpověď. Jednou po semináři šel Pavel za paní učitelkou, chvíli s ní mluvil na chodbě a nikomu ze spolužáků neušlo, že měl u toho slzy v očích....

Pokračovat ve čtení

TOXICKÝ VZTAH aneb Otrávené jablko partnerů

TOXICKÝ VZTAH aneb Otrávené jablko partnerů

Myslíte si, že váš vztah je téměř dokonalý, klape vám to, nehádáte se. Jenže pak se začne měnit. Jako byste stejně jako Sněhurka v pohádce kousli do otráveného jablka. S tím rozdílem, že jed nezačne účinkovat ihned, ale postupně. Pozvolna začíná váš vztah otravovat, a ten se pro vás stane toxickým. Záchrana v podobě krásného prince a polibku z pravé lásky, je opravdu možná jen v pohádkách. Realita tak jednoduchá není. L...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat