Nebojte se komunikace se zdravotně postiženými!

https://www.blog.mojra.cz/post/380

Dnešním tématem je kontakt se zdravotně postiženými. Může se jednat o postižení dětí i dospělých. Při komunikaci s nimi se můžeme cítit nesví, nevíme, co od nich očekávat a jak se chovat, aby to přijali. Jak s nimi správně komunikovat? Jaké má komunikace s nimi specifika? A jak se asi cítí při komunikaci oni? My jsme pro vás tyto odpovědi našli a věnovali jim celý článek.


Při komunikaci se zdravotně postiženými je dobré držet se několika bodů, komunikace s nimi může být specifická, některé věci mohou vnímat jinak. Připravili jsme pro vás obecné rady vztahující se k osobám, které mají zdravotní postižení, ale také pár tipů ke komunikaci s osobami s konkrétními druhy postižení.


Podívejme se nejprve na rady obecné:

 

Oční kontakt

Soustřeďte se na to, abyste ho s osobou udržovali, dá jí to pocit, že jí věnujete plnou pozornost, což může pozitivně ovlivnit její ochotu sdílet s vámi informace.


V jednoduchosti je krása

Snažte se používat jednoduchý jazyk bez odborných nebo méně častých výrazů, používejte jednoduché věty, prostě žádné složitosti, které by vytvářely prostor pro nedorozumění.


Řekněte to beze slov

Nebojte se zapojovat také neverbální komunikaci, především mimiku nebo gestiku, opět však jednoduše, aby vám váš komunikační partner bez problému porozuměl.


Není kam spěchat

Se snahou, aby nám ten druhý co nejlépe porozuměl, souvisí i nutnost mluvit opravdu p-o-m-a-l-u, nechceme přece druhou stranu zahltit. Buďte proto trpěliví a nezapomeňte se přesvědčovat o tom, že vám druhá strana správně porozuměla.


Pozor, na co se ptáte

Otázky volte s rozmyslem, například mentálně postižení lidé jsou vysoce sugestibilní, může se tak stát, že je ovlivníte už tím, jak otázku pokládáte, snadno přejmou vaši myšlenku za vlastní, proto se soustřeďte na to, aby znění vašich otázek a také to, jak je pokládáte, nebylo sugestibilní.


Jednejte s tím, s kým jednat chcete

V žádném případě se na důležité otázky ohledně postiženého neptáme případného doprovodu či postiženého, ale komunikujeme přímo s postiženým, nijak ho neobcházejte, asistent není jeho mluvčí.


Empatie není nikdy dost

Počítejte s tím, že komunikaci s postiženými budete muset trénovat, nemusí to jít hned napoprvé perfektně, pamatujte ale na zapojení empatie, ta vám často poradí, co dál, napojte se na člověka, co cítí, co ho asi trápí? A také nezapomínejte na dávku trpělivosti!


Zlatá rada na závěr

Nejdůležitější věc na závěr – nezapomínejte na RESPEKT! Je před vámi (pravděpodobně) dospělý člověk, proto nesklouzněte k tomu, že byste na něj mluvili jako na dítě, nepoužívejte zdrobněliny a nedovolte, aby se člověk cítil hloupě, pokud komunikační partner něco nepochopí, vysvětlete mu to jinak, ale nezačínejte mluvou hodnou pro tříleté dítě. Nijak také nezdůrazňujte jeho handicap.

 

 
Sluchově postižení – zde může mít komunikace svá specifika. Pokud se na nás komunikátor nedívá, můžeme ho upozornit jemným dotekem ramene, následně je vhodné se zeptat (klidně i napsáním otázky), jakou formu komunikace preferuje, zda bude chtít odezírat, mluvit, psát nebo využít znakové řeči. Při mluveném vyjádření dbáme zvýšené pozornosti na artikulaci, ale nezvyšujeme nijak hlas, dáváme pozor, aby naše vyjadřování nepůsobilo příliš expresivně.
 


Zrakové postižení
– Zde je nutné dbát na to, aby se člověk cítil bezpečně a necítil se nijak ponížen. S věcmi postiženého nijak bez jeho vědomí nemanipulujeme. Na pozdrav je dobré podat mu ruku (se slovním komentářem „teď vám podám ruku“) a v průběhu hovoru je důležité udržovat oční kontakt a nijak neodvracet tvář, to ten druhý pozná. Celkově je důležité v komunikaci dotyčného oslovovat, aby si byl jistý, že komunikujete s ním. V případě, že má tato osoba asistenčního psa, bez dovolení ho v žádném případě nehlaďte nebo nekrmte.


Pohybově postižení
– Je nezbytné, aby měl postižený v průběhu hovoru v blízkosti své kompenzační pomůcky, aby si tak zachoval pocit soběstačnosti. Opět jednáme s velkou dávkou respektu.

 

A jak se cítí postižené osoby?

Pro ně není komunikace také jednoduchá. Mohou pociťovat stud, nervozitu nebo rozpaky. Klidně se ptejte, jak se cítí, a co můžete udělat pro to, aby se případně cítil/a lépe. Snažte se jednat s veškerým respektem a empatií, aby druhý cítil, že jste si rovni.


Prostě komunikujte!

Komunikace s postiženými má svá specifika, ale určitě se jí nemusíte bát. Mnoho lidí se takové komunikaci vyhýbá, neví, co má čekat a bojí se selhání. Proto osoby s postižením velmi ocení to, že se někdo snaží a sám od sebe se do komunikace pustí. Jsou to lidé jako všichni ostatní a také potřebují přirozený lidský kontakt. Proto se nebojte někoho takového oslovit a prohodit s ním pár slov, pokud dokonce vidíte, že někdo takový je v nesnázích, něco hledá nebo potřebuje jinou pomoc, neváhejte mu podat pomocnou ruku, dobrých skutků není nikdy dost!


Pokud je zdravotně postižený ve vašem okolí, není od věci si o jeho handicapu zjistit více. Zkuste si přečíst nějakou literaturu, kde se o specificích komunikace a dalších věcech dozvíte mnohem víc. Pokud to je možné, můžete si na chvíli vyzkoušet, jaké to může být žít s podobným handicapem. Možné je například vyzkoušet si jaké to je nevidět nebo neslyšet, nebojte se s nějakým doprovodem vyjít i ven, takové zkušenosti mohou být silné a dodají vám dávku empatie a porozumění. Pokud vám přesto komunikace a celkový kontakt s blízkou osobou nejde, jak byste si přáli, můžete to prokonzultovat i s psychologem, s tím můžete odhalit bariéry, které vám v této komunikaci brání a vymyslíte společně strategie, jak se s tím popasovat. Mojra.cz nabízí sezení se zkušenými psychology online, výhodou je velká flexibilita a to, že můžete zůstat v teple domova bez zbytečného cestování.

 

 




Právě jste četli článek: Nebojte se komunikace se zdravotně postiženými!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Dost dobrá matka

Dost dobrá matka

Být matkou je neskutečně nádherné a vyčerpávající zároveň. Každá matka prožívá okamžiky, kdy je se svým dítětem v úplné harmonii, všechno je skvělé, dokonale si rozumí, ale rodičovství s sebou přináší i opačné chvíle. Jsou to okamžiky, kdy je matka vyčerpaná, nevyspaná, má pocit úplného selhání. V těchto chvílích nejedna matka o sobě začne pochybovat a má pocit, že není dost dobrá. Často k pocitům selhání přispí...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat