Nebinární děti: jak je oslovovat?

https://www.blog.mojra.cz/post/421

Dle novodobých výzkumů se na zahraničních středních školách identifikují jako transgender nebo nebinární až 2 procenta dětí. Kolik je jich v Česku zatím nevíme, jelikož při sčítání lidu, nabízely kolonky pouze dvě možnosti: muž nebo žena. V dnešním článku si přiblížíme téma nebinárních dětí. Tedy dětí, které se neidentifikují ani jako chlapec, ani dívka.


Já jsem „eM“

Nebinárnímu dítěti je identifikace sebe sama jako muže nebo ženy jednoduše cizí. Kdyby si mohlo vybrat, nejraději by nezvolilo žádnou z těchto možností nebo se volně pohybovalo mezi oběma tak, jak se zrovna cítí. V rodném listu přitom ale mají uvedeno jméno, které na jednu z těchto kategorií jasně odkazuje. Proto tyto děti upřednostňují způsob oslovení pomocí prvního písmene jejich jména. Například pokud mají v občance uvedeno Monika nebo Martin, zkrátka chtějí, ať je jejich okolí oslovuje pouze „eM“.


Zrádná čeština

Je důležité říci, že nebinární nemají problém se svým tělem a netrpí v něm tak jako transgender lidé. Vnímají své tělo jako stejně dobré nebo špatné jako kterékoliv jiné. Zásadní rozdíl je spíše v sebepojetí a obecně vnímáním vlastní identity. Český jazyk není k nebinárním dětem příliš přívětivý, protože se jen těžko mohou zbavit rodových koncovek. Nejdůležitější je proto takovým dětem naslouchat. Některé upřednostní například oslovení ve středním rodě, tedy „já jsem udělalo“. Jiné mohou vyžadovat, aby se užívání mužského a ženského rodu střídalo.


Desatero pro zaskočeného rodiče

Právě se vám dítě svěřilo, že se cítí být nebinární nebo i s jinou okolností týkající se sexuality? Sdělit něco takového rodičům nebývá lehké, a proto vám přinášíme tipy, jak se s touto novinkou vypořádat a zároveň posílit vztah se svým dítětem. 


1. Rodinné přijetí je nejdůležitější - pokud dítě cítí podporu doma, je mnohem menší pravděpodobnost, že propadne depresím nebo rizikovému chování.

2. Dítě na prvním místě - nejprve vnímejte potřeby svého dítěte a až na druhém místě řešte, co jeho coming out znamená pro vás.

3. Nezlehčujte a nezpochybňujte situaci - vyhněte se větám typu: "To se určitě ještě změní", i když je vaše dítě mladé, neznamená to, že jeho pocity nejsou skutečné.

4. O vnoučata se nebojte - nemějte strach, že se z vás nikdy nestane babička nebo dědeček, v dnešní době se i tato situace dá poměrně snadno vyřešit. 

5. V klidu vše proberte - udělejte si na konverzaci na toto téma čas a prostor, ptejte se, ale nevyzvídejte, naslouchejte a budujte dobrý vztah s dítětem.

6. Zjistěte si informace - není snadné porozumět a empaticky vnímat druhé, pokud o daném tématu nic nevíme. Přečtěte si proto články na seriózních webech nebo vyhledejte osobu, která má s touto problematikou zkušenost.

7. Nechte si to pro sebe - v žádném případě tuto novinku nešiřte mezi další příbuzné, jen dítě má právo rozhodnout o tom, komu tuto skutečnost sdělí.

8. Sexualitu ani gender si dítě nevybírá - coming out rozhodně není známkou toho, že jste dítě špatně vychovali. Není proto nutné se vzájemně obviňovat, kdo kde udělal chybu. 

9. Víra není překážka - pokud je sexualita vašeho dítěte v rozporu s vaším náboženstvím, kontaktujte spolek LGBT spolek věřících LOGOS ČR. 

10. Podpůrné rodičovské skupiny - nebojte se zapojit do podpůrných rodičovských skupin, kde můžete sdílet své pocity i obavy a nikdo vás nebude soudit 



Právě jste četli článek: Nebinární děti: jak je oslovovat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat