Násilí na ženách: Rozhovor s Mgr. Adélou Segetovou

https://www.blog.mojra.cz/post/379


Jaké pocity nejčastěji z dlouhodobého hlediska prožívají oběti domácího násilí či znásilnění? Jak to ovlivní jejich psychiku?


Oběti domácího násilí zažívají celou paletu emocí. Mohou prožívat strach, hněv, smutek, apatii, ale také stud, naději, lásku či vinu. Tato různorodost pocitů souvisí s cyklem násilí, při kterém dochází ke střídání fáze klidu, zvyšování napětí a násilí. Rovněž díky tomu, že oběti domácího násilí ve vztahu s tyranem zažívají situace ohrožení, ale také chvíle, kdy jim je dopřán klid či dokonce projevována náklonost, vzniká mezi tyranem a obětí specifický vztah. Oběť pak může chování násilníka ospravedlňovat či věřit, že si násilí zaslouží. Také oběť znásilnění může mít různorodé prožitky, může být zmatena, vystrašena, ponížena, zažívat vztek, vinu, stud atd.

 

Prožití traumatické události, ať už znásilnění či domácího násilí, může u oběti vést ke vzniku tzv. naučené bezmoci, kdy dochází ke ztrátě motivace situaci řešit a ztrátě sebevědomí a sebeúcty. U oběti se mohou objevit také příznaky posttraumatického stresu (př. flashbacky, opakované prožívání událostí ve snech, nespavost, panika, strach, úzkostnost)

 


Proč se u obětí objevují často pocity viny? Vždyť je přece jasné, že to není jejich chyba. ….nebo to není tak jednoduché?


Už z předchozího textu je patrné, jak silný vliv má násilí na psychiku oběti, ani sebeobviňování není u obětí násilí výjimkou. U domácího násilí nesmíme zapomenout také na aktivní roli tyrana při budování pocitu viny oběti. Ten období klidu může využívat nejen k omluvám a slibům ohledně nápravy, ale také k manipulaci s obětí. Jedním dechem po omluvě tyran hází odpovědnost na oběť (že je to její vina, že tyrana vyprovokovala, udělal něco špatně). Stejně tak jako oběť domácího násilí zažívají pocity viny za neudržení harmonického vztahu a dění v rodině, tak si znásilněná žena může vyčítat, že si to zavinila sama svým chováním či špatným úsudkem. Bohužel toto sebeobviňování může být ještě posilňováno mýty zkreslenými reakcemi okolí, které může oběť z různých důvodů kritizovat.   

 


Jak s takovými pocity bojovat?


Vyrovnání se s emocemi, které násilí na ženě vyvolává, není jednoduché, ale existují možnosti, které mohou pomoci. Takovou možností je i zdánlivě prosté mluvení, ať s přáteli či odborníkem. Své břímě si oběť nemusí a možná by ani neměla nést sama. Pokud ve svém okolí nenalezne oběť osobu, které by důvěřovala, s kterou by své zkušenosti chtěla sdílet, může vyhledat odbornou pomoc a případně zvážit i spolupráci v podobě terapie. Čas strávený s blízkými může oběti prospět, ať už bude chtít sdílet své zážitky nebo ne. Prospěšné může být i postupné navracení do běžného života – práce, koníčky, starost o domácnost. Nezapomeňte však, že žádná rada není univerzální a všespásná, ale výše zmíněné může na cestě k zotavení přispět.

 


Předpokládejme, že žena od násilníka odejde, ale přesto se necítí být šťastná a v pohodě. Nebo že si jiná žena prožije znásilnění a uběhne už nějaká doba, ale přesto se tyto zážitky stále vrací, přesto se necítí úplně psychicky v pohodě. Co dělat dále?

 

Každé zotavení chce svůj čas, proto je důležité, aby se oběť nepoddávala obviňování sama sebe nejen ohledně falešné viny za samotné násilí, ale také výčitkám, že není dost v pohodě a že by to měla zvládat lépe. Samozřejmostí je, že odborná pomoc, zde není jen pro ženy zažívající násilí či bezprostředně po něm. V jakémkoli časovém horizontu se zde vždy tato možnost nabízí.    

 


Co ženám v těchto případech obvykle brání, aby vyhledaly odbornou pomoc, např. dlouhodobou terapii?

 

Kromě dlouhodobě přetrvávajících pocitech studu a viny může být bariérou ve vyhledání odborné pomoci také strach, že jim daná osoba neuvěří či je dokonce odsoudí. Dále mě napadají praktické překážky jako je nedostatek finančních prostředků (existují však i služby zadarmo), místní nedostupnost odborníka (máme online formy pomoci), nedostatek podpory z okolí př. pohlídání dětí.

 


Co byste těmto ženám vzkázala?


Ve dvou se to lépe táhne, neváhejte si říct o pomoc.




Pokud jste na většinu otázek odpověděla ANO, nebojte se vyhledat odbornou pomoc psychologa. V naší poradně konzultace probíhají online, bez nutnosti kamkoli dojíždět, tedy v naprostém soukromí a se zárukou anonymity.


Objednejte se ještě dnes!


Video na téma domácího násilí:
Mgr. B. Sabaka 



Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat