Mojráček: Jak pomoci dětem překonat závislost na počítačových hrách?

https://www.blog.mojra.cz/post/626

Autor: Psychologická poradna| Jak pomoci dětem překonat závislost na počítačových hrách? Jak proti závislosti efektivně bojovat a jak ji přeměnit v pozitivní aktivitu? 


Mojráčkovi rodiče si už delší dobu všímají, že Mojráček tráví čím dál více času na počítači a hraje hry. Ze začátku tomu nevěnovali moc pozornost, říkali si, že když je venku pořád škaredé počasí, Mojráček se jednoduše nudí. Jenže pak jednoho dne volala mamince Mojráčkova paní učitelka, že Mojráčkovi není dobře a stěžuje si na bolest břicha. Maminka si pro něj přijela a odvezla ho domů. Nevypadalo to na nic vážného, odpoledne už si Mojráček na žádnou bolest nestěžoval a dokonce snědl celou večeři.


Za pár dní se ale situace opakovala. A pak ještě několikrát. Maminka vzala pro jistotu Mojráčka na vyšetření k lékaři, ale všechny výsledky měl v pořádku. „Netrápí ho něco ve škole?“ ptala se lékařka maminky, „někdy se děti škole vyhýbají, protože tam mají problémy, a pak si vymýšlejí různé bolesti. Zkuste se ho na to zeptat.“ Mamince to vrtalo hlavou, Mojráček do školy chodil přece vždycky rád a měl tam spoustu kamarádů. Ještě ten den si domluvila schůzku s jeho paní učitelkou, aby se s ní o všem poradila. Schůzka nedopadla moc dobře. Maminka zjistila, že je Mojráček poslední dobou ve škole roztržitý, ospalý, a jednou na hodině dokonce usnul. Také zapomíná pomůcky a domácí úkoly píše o přestávce.


Doma se maminka radila s tatínkem a ten rozhodl, že budou Mojráčka ještě nějakou dobu bedlivě pozorovat. Nakonec přece jen zjistili, co se za tím vším skrývá. Mojráček totiž místo psaní úkolů, hrál na počítači. Dokonce jej tatínek přistihl, že počká, až rodiče usnou, a hraje hry až do rána. Domluvili se tedy s maminkou, že mu počítač odstěhují z pokoje. Když to Mojráček zjistil, byl hrozně rozčilený, trucoval, házel věcmi a chtěl, aby mu rodiče počítač vrátili. Maminka mu vysvětlila, že na tom počítači tráví opravdu hodně času, a zanedbává přípravu do školy, proto počítač zůstane až do odvolání u tatínka v pracovně.


Mojráček hodně dlouho trucoval. Po příchodu ze školy si rychle udělal úkoly a pak jen ležel na gauči a s nikým se nebavil. Kromě toho byl hodně neklidný. Rodiče se rozhodli plánovat Mojráčkovi různé aktivity tak, aby stále nemyslel na počítačovou hru. Vymýšleli různé výlety, návštěvu aquaparku, nebo se domluvili s přáteli, že si zajdou společně na piknik. Snažili se o to, aby byl Mojráček co nejvíce v kontaktu s dětmi a hrál si s nimi. Zabralo to. Po nějaké době si Mojráček na počítač skoro ani nevzpomněl, trávil teď hodně času s novými kamarády. Dokonce řekl rodičům, aby počítač nechali v tatínkově pracovně, že už jej v pokoji mít nechce.

 

Tipy pro rodiče:

  • Většina rodičů vyrostla v době, kdy největší riziko závislostí představoval alkohol a kouření. Dnešní děti vyrůstají v jiné době, kdy největší riziko závislostí představují sociální sítě, počítačové hry, mobily atd.
  • Mluvte s dětmi od útlého věku o tom, jaké riziko představují soc. sítě a internet.
  • Není cílem dětem moderní technologie zakazovat, ale naučit je, aby je užívali bezpečně a pouze v omezeném čase.
  • Samozřejmě i dnešní děti experimentují s cigaretami, preferují ale elektronické cigarety, což je pro rodiče obtížněji odhalitelné.
  • Nejlepší prevencí před vznikem závislostí je budování vazeb s vrstevníky, podpora zájmů a koníčků, rozvoj zdravého sebevědomí dítěte, mít na dítě přiměřené nároky a naučit jej zvládat stres.
  • Důležité je také mít vybudovaný pevný a respektující vztah dítě-rodič.  


Text vznikl ve spolupráci s Mgr. et Mgr. Veronikou Pavliskovou, psycholožkou online poradny MOJRA




Časopis pro děti Mojráček si můžete přečíst nejen online, ale také v tištěné podobě. 






Právě jste četli článek: Mojráček je závislý na počítačových hrách

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Digitální detox: Tipy a strategie pro efektivní omezení času stráveného online

Digitální detox: Tipy a strategie pro efektivní omezení času stráveného online

Autor: psychologická poradna | Digitální detox | konkrétní strategie psychologaV dnešní moderní době se téma „digitální detox“ stalo neoddělitelnou součástí našeho života. Ačkoli je pravda, že internet, sociální média a smartphony přinášejí mnoho výhod, jejich nadměrné používání má škodlivý dopad na naše fyzické i duševní zdraví. Právě proto je digitální detox, tedy vědomé omezení času stráveného s digitálními zařízeními, skvělým zp...

Pokračovat ve čtení

Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Autor: Psychologická poradna | příčiny a prevence dětské agrese | tipy psychologa pro rodiče a učitele | zvládání agrese u dětíAgrese ve školním prostředí může mít závažné důsledky pro všechny zúčastněné – děti, rodiče i učitele. Může narušit nejen výuku, ale i psychické zdraví dětí a celkovou atmosféru školy. Jak rozpoznat varovné signály agresivního chování, co může být jeho příčinou a jak se mu efektivně vyhnout? Tento článek se ...

Pokračovat ve čtení

Vliv technologií na naše duševní zdraví

Vliv technologií na naše duševní zdraví

Autor: psychologická poradna | Jak technologie ovlivňují naši psychiku a duševní zdraví?Žijeme v době, kdy se technologie v posledních desetiletích staly nedílnou součástí našich životů, a proto je důležité věnovat pozornost jejich vlivu na naše duševní zdraví. Ačkoli nám moderní technologie přinášejí nesčetné množství výhod, jako je jednodušší přístup k informacím, možnost neustálého spojení s blízkými nebo zvýšení efektivity práce, je...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat