Krizová linka – co potřebujete vědět

https://www.blog.mojra.cz/post/425

Krizová linka nebo také linka bezpečí je povětšinou bezplatná telefonická linka krizové pomoci pro děti, mladistvé, ale i dospělé. Je dostupná z celé České republiky a to jak z mobilních telefonů, tak z pevné linky. Jejím posláním je poskytnout telefonickou pomoc v tíživé životní situaci, kterou dotyčný není schopen zvládnout sám.


Linky pro všechny i pro určité skupiny

Krizové linky můžeme rozdělit hned do několika skupin. Většina jich funguje nonstop, aby došlo k maximalizaci dostupnosti a nízkoprahovosti, na některé se ovšem dovoláte pouze ve všedních dnech nebo v určitou denní dobu.


Obdobné rozdělení můžeme najít i v případě klientely. Řada krizových linek se totiž zaměřuje pouze na určitou skupinu populace. Díky tomu existují linky vyhrazené speciálně pro seniory, osoby s postižením, děti nebo pro LGBTQ+ komunitu. Takové byste ale museli nejspíš hledat o něco déle, jako první na vás při vyhledávání určitě vypadnou linky, které jsou zaměřené všeobecně a podle typu vašeho problému vám přidělí odborníka.


Anonymita vs. oznamovací povinnost

Lidé mají často největší strach z toho, že se někdo blízký nějak dopídí k tomu, že na krizovou linku volali. Nemusíte se bát. Na krizové lince se dokonce ani nemusíte představit svým pravým jménem, natož sdělovat nějaké osobní informace, jako je bydliště, věk a další. Na linkách se nezobrazuje ani telefonní číslo, takže ani takto vás operátor nemůže dohledat. Pro pracovníky na linkách bezpečí také samozřejmě platí povinnost o zachování tajemství. To znamená, že i v případě, že své jméno sdělíte, nemůže daný odborník tyto informace dál šířit.


Pozor ale na jednu výjimku. Tou je oznamovací povinnost. Pokud totiž operátorovi sdělíte své osobní údaje a vaše situace nebo váš problém se bude týkat závažného činu, jako je znásilnění, domácí násilí, zneužívání apod., má operátor povinnost tuto skutečnost nahlásit příslušným orgánům (policie, sociální pracovníci, OSPOD). Dalším případem, kdy může linka bezpečí porušit mlčenlivost a zavolat policii či záchranku, jsou život ohrožující případy. Zpravidla jde o započaté sebevražedné pokusy.


Základní principy krizových linek

I krizové linky dodržují své zásady, mezi které patří:

  • Propojení online světa - Telefon, email, chat, všechno je propojené. Vy se tak nemusíte bát, že budete pokaždé mluvit s někým jiným. Váš případ zůstane zaevidován v systému a při dalším zavolání / napsání si vás opět převezme ten stejný operátor. 
  • Týmová práce - Pokud je váš případ zapeklitý a daný operátor na něho sám nestačí, přizve k němu odborníka, který pomůže. Může o rovnou připojit do vaší komunikace, neb s ním situaci zkonzultovat, aby věděl, jak vám co nejlépe pomoci. 
  • Dobrovolnost - Vše je ve vaší režii. Je jen na vás, da na linku zavoláte, co sdělíte a kdy komunikaci ukončíte. operátoři vás do ničeho nutit nebudou. 
  • Respekt a spolupráce s klientem - Po sdělení vašeho problému, začnete společně pracovat na jeho odstranění a řešení vaší situace. Odborníci na lince budou respektovat veškeré vámi zvolené postupy a nápady a bude záležet jen na vás, jestli využijete i některé jejich. 


Adresář pomoci

Linka bezpečí – 116 111 (nonstop a zdarma, pro děti a mládež)

Linka pro rodinu a školu – 116 000 (nonstop a zdarma, pro děti a rodiče, učitele, vychovatele)

Linka první psychické pomoci – 116 123 (nonstop a zdarma, pro dospělé)

Linka Bílého kruhu bezpečí – 116 006 (nonstop a zdarma, pro oběti kriminality a domácího násilí)

Národní linka pro odvykání – 800 350 000 (všední dny 10 – 18 a zdarma, pro lidi trpící závislostí)

Poradenská linka pro pečující doma – 800 915 915 (všední dny 9-20 a zdarma)

Linka seniorů – 800 200 007 (denně 8-20 a zdarma)



Potřebujete se poradit s odborníkem? Konzultaci v naší poradně můžete mít i do 15 minut! STAČÍ SE OBJEDNAT...

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana před 4 měsíci
    Jana

    Dobry den potrebovala bych nutne poradit s financimo problemy spis z dluhy nutne potrebuju se zbavit z dluhu a nikdo me nechce pomoct dekuji HROMADKOVA

  • Denisa před 3 měsíci
    Denisa

    Dobrý den, musela jsem si vzít zpět děti do své péče, protože nemohli u otce už být. Můj nový manžel je nechce, vyhrožuje že jim vyhodí všechny jejich věci na ulici a nad všechny taky. Projevuje se velmi násilně a agresivně. Dětem je 14 a 15..... co mám dělat?

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Deniso, děkuji za důvěru. Situace, kterou aktuálně řešíte je velmi těžká. Věřím, že máte možná strach o děti ale i o sebe, nemusíte na to zůstávat sama. Pokud se Váš současný manžel chová k dětem anebo k Vám násilně, nebojte se využít pomoc místních orgánů – policii nebo sociální služby. Nikdo nemá právo Vám ani Vašim dětem ubližovat, ani vyhrožovat, že Vás vyhodí a můžete s tím něco dělat. Věřím, že to může být velmi nepříjemné ale příště, pokud bude manžel agresivní a násilný fyzicky anebo slovně, nebojte se zavolat policii. Pokud s manželem vlastníte nemovitost, nemůže Vás vyhodit na ulici. Navrhovala bych Vám celou situaci ještě prokonzultovat s právníkem, jelikož my jako psychologická poradna v tomto ohledu nemáme o dostatek zkušeností. Pokud se v manželství necítíte dobře a bezpečně, můžete z něj odejít. Pokud máte možnost jít rodině nebo k přátelům, dokud se situace nevyřeší, mohlo by to být bezpečnější. Byla bych ráda, kdybyste měla oporu v okolí a nebyla byste na to sama. Jde o psychicky skutečně náročnou situaci, mohlo by Vám pomoct obrátit se i na podporu psychologa. Posílám Vám mnoho sil a energie. S pozdravem Mgr. Katarína Podobová, psycholožka online poradny MOJRA.

  • Gábina před 3 měsíci
    Gábina

    Dobrý den nevím si již rady s bývalým přítelem s kterým mám 3 děti 3..8.12 přítel začal užívat nějaké narkotika a nedá se sním vydržet doma nemám klid děti se bojí několikrát mě i napadl řešila jsem to s PČR ale zatím bez výsledné nevím co mám v takové situací dělat již sním nežijí ale stále dochází do bytů že jde za dětma

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Gábino, děkuju za Váš komentář. Rozumím tomu tak, že chování bývalého přítele se radikálně změnilo po tom, co začal užívat omamné látky. Domnívám se, že postupně můžeme mluvit o závislosti… Pro Vás i děti to je nejspíš velmi stresující. Ale také chci zdůraznit a ocenit, že jste dokázala zakročit. Píšete, že už spolu nežijete a jde o bývalého partnera. Zařídit to určitě od Vás chtělo odvahu a vůli. Píšete také o fyzických útocích, které se stali v minulosti. Jelikož ex-partner se v domácnosti někdy objevuje, možná i pod vlivem narkotik, jeho chování může být nepředvídatelné… Tedy chci apelovat na Vaše bezpečí a bezpečí dětí. Samozřejmě, dokud to není nařízené soudem, každý rodič má právo na osobní návštevu dětí… Ale popřemýšlejte, zda byste neměla možnost alespoň dočasně přebývat u rodiny či přátel. Mohla byste při návštěvách cítit víc bezpečí. Jednou z možností je také ubytování v azylovém domě pro matky s dětmi. Doporučuju zjistit, kde v okolí takovou službu máte a spojit se s nimi pro víc informací. Zároveň tam zaznívá zklamání z práce PČR. Je to obvykle první volba, ale jistě to není poslední možnost. Bývalého partnera můžete také nahlásit na OSPODu, dokonce i anonymně. V dalším šetření by pak nikdo z pracovníků nemohl zmiňovat Vaše údaje… Ochrana od OSPODu by mohla zajistit pouze takový styk otce s dětmi, který by byl pod dohledem úřadu a časově omezený. Jistě to je náročný proces, ale je možné toho dosáhnout. Přeju Vám hodně odhodlání a síly. Mgr. L. Mesarošová, psycholog online poradny MOJRA


Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci?

Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem. Psychické obtíže a krize mohou postihnout každého z nás. Je důležité vědět, že existuje řada center a služeb, které nabízejí okamžitou pomoc a podporu v obtížné situaci. V tomto článku se zaměříme na několik center okamžité psychické pomoci v České republice, která jsou k dispozici pro veřejnost. Tyto organizace poskytují různé typy podpory a služeb, ať už se jedná...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat