Komunikace mezi rodiči a dětmi: Jak stavět mosty místo zdí?

https://www.blog.mojra.cz/post/352

 

Člověk je společenská bytost, proto potřebuje sdílet informace, znát a rozumět lidem kolem sebe. K tomu slouží proces komunikace, ve kterém dochází ke sdílení informací a emocí s jinou osobou. Tyto informace můžeme sdělovat nejen slovy, ale i našimi gesty, výrazem tváře či postojem těla. Jedná se však obecně o proces poměrně složitý. Stejně jako samotné mezilidské vztahy. Ačkoliv se může zdát, že komunikace s příbuznými může být snadná, znají nás přece ze všech nejlépe, opak může být pravdou. Nefungující komunikace v rodině, ať už mezi partnery nebo rodiči s dětmi, je poměrně častým problémem se kterým se lidé obracejí na psychologa. Proč tomu tak je? Kde je příčina?


Počátek ve výchově


To, jak spolu lidé komunikují, se obvykle odvíjí od toho, jaký vztah mezi sebou mají.  Tento vztah se v případě rodičů a dětí začíná budovat už v útlém věku dítěte,  a v dospělosti se promítá v oblasti komunikace a porozumění. Důležitým faktorem vývoje budoucí vzájemné komunikace je způsob výchovy. Rozlišujeme tři základní styly výchovy – autoritativní, demokratický a liberální. Pro autoritativní styl jsou typické příkazy, nákazy, odměny, tresty a základem je zde poslušnost dětí. Rodič zde prosazuje svou nadřazenost, hodně rozkazuje, kontroluje a na přání dítěte se příliš neohlíží, není zde žádný prostor pro vzájemnou diskuzi. Dítě vychované tímto způsobem může být poslušné, avšak je s rodičem zvyklé komunikovat pouze věcně a příliš se mu nesvěřovat. Může nastat i druhá varianta, že se dítě dříve nebo později vzbouří, zvlášť v případě, když vidí ve svém okolí i jiné způsoby komunikace rodič-dítě. Důsledkem pak může být chybějící respekt, odsekávání a právě vzájemné komunikační problémy, kdy se obě strany cítí nepochopené. Dalším častým stylem výchovy je styl demokratický. Zde jsou typické jasně daná pravidla pro obě strany. Rodič je přístupný diskuzi, dává dítěti návrhy a respektuje jeho individualitu. Umožňuje mu samostatné rozhodování, projevit svůj názor, ale přitom se nezříká rodičovské odpovědnosti. Takto vychované děti mají v dospělosti hezký vztah se svými rodiči a méně často zde dochází ke vzájemným komunikačním problémům. Třetím stylem výchovy je styl liberální. Tento styl ponechává dítěti až příliš velkou volnost. Většinou si o spoustě věcí rozhoduje samo a rodič se o výchovu příliš nestará. Dítě není zvyklé rodiče poslouchat a respektovat.  Problémy v komunikaci u tohoto stylu výchovy se obvykle začínají projevovat už v dospívání a mohou přetrvat až do dospělosti.


Komunikace s dospělými dětmi


Často se setkáváme s tím, že dospělé děti mají pocit, že se k nim rodiče stále chovají jako k malým a to i přesto, že se osamostatnily. Zvlášť matky mají tendenci své dítě přehnaně opečovávat a nabourávat mu pocit vlastní hodnoty, obvykle se tak děje v případě, kdy nejsou schopny si prázdné místo, které jim zbylo po dítěti, které se osamostatnilo a odešlo, zaplnit. Dalším častým problémem je, když má dospělý člověk rodiče, kterým se nikdy nezavděčí, ať dělá co dělá. Neustále mu něco vyčítají a předhazují jak je nevděčný. V tomto případě je vhodné se vůči takovým rodičům vymezit a říct jim narovinu o tom, jak nepříjemné takové výčitky jsou. V případě, že se z jejich strany komunikace nezlepší, nezbývá nic jiného než nakonec rodiče přijmout takové jací jsou a žít si dál svůj život. Častým problémem je také nedostatečný respekt ze strany dospělého dítěte vůči rodičům. Dítě má tendenci rodiče poučovat, kritizovat, být na ně zlý a hrubý, což vede ke vzájemným hádkám a konfliktům. Ty ale obvykle nic nevyřeší, právě naopak, nejčastěji danou situaci ještě zhorší.

 

Všechny fungující vztahy jsou založeny na důvěře, vzájemném respektu a naslouchání jeden druhému. A stejně tak je to i v komunikaci rodičů s dětmi. Děti by si měly uvědomit, že hodně konfliktů s rodiči pramení z jejich lásky k nim a strachu o ně. Rodiče by se naopak měli naučit respektovat názor a rozhodnutí svých už dospělých dětí, ačkoliv s ním vždy nemusí úplně souhlasit a umožnit jim žit si svůj život po svém. Rodinné vztahy jsou nesmírně důležité a poznamenávají všechny další vztahy v našem životě, ať už partnerské nebo k sobě samému.



Neexistuje dokonalý rodič ani dokonalé dítě. Myslete na to, že nikdy není pozdě na omluvu a nový začátek.



Pomoc odborníka


Nepodceňujte problémy s komunikací ve své rodině. Pokud si nevíte rady, jak správně komunikovat se svými nejbližšími nebo jak urovnat už vzniklý konflikt, můžete se obrátit na psychologa, který vás dokáže nasměrovat a poskytnout vám tak cenné rady, jak v dané situaci postupovat. Psychologové online poradny Mojra.cz, specializující se na rodinné vztahy, jsou vám k dispozici v ranních, odpoledních i večerních hodinách.

 

 








Právě jste četli článek: Komunikace mezi rodiči a dětmi, aneb jak stavět mosty místo zdí

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat