Komplexy z dětství: Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vyrovnat?

https://www.blog.mojra.cz/post/648

Autor: psychologická poradna | Komplexy z dětství | Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vypořádat? | Co způsobuje, že mám komplexy z dětství? | Tipy pro rodiče

 

Komplexy chápeme v psychologii jako určitou skupinu myšlenek, vzpomínek a emocí, které jsou většinou nevědomé a spojují se s určitou negativní zkušeností, kterou jsme si v životě prošli. To, že máme komplexy, si často neuvědomujeme, ale přesto ovlivňují naše chování, postoje a emoce. Často bývají spojeny s intenzivními pocity, jako je hněv, stud, strach nebo smutek, a mohou nevědomě ovlivňovat, jak v určitých situacích reagujeme. To může vést k vyhýbání se těmto situacím nebo naopak k přehnaným reakcím na určité situace.

 

Jaké druhy komplexů známe?

Existuje hned několik druhů komplexů a mezi nejčastější a nejvíce se vyskytující patří komplexy méněcennosti, superiority (snaha o kompenzaci pocitu méněcennosti - přehnaná sebedůvěra, nadřazenost) a také Oidipův a Elektřin komplex. Oidipovský komplex se týká psychosexuálního vývoje dítěte, kdy dítě prožívá lásku k rodiči stejného pohlaví a rivalitu k rodiči opačného pohlaví. Elektřin komplex je naopak, kdy dítě prožívá lásku a sexuální touhu k rodiči opačného pohlaví a zároveň žárlivost k rodiči stejného pohlaví. Takový koncept komplexů zůstává obecně užitečný pro pochopení toho, jak nám negativní myšlenky spolu s emocemi mohou ovlivnit chování.

 

Co způsobuje, že mám komplexy z dětství?

Hluboce zakořeněná přesvědčení o naší vlastní nedostatečnosti, která pramení z negativních zkušeností v raném věku, nazýváme komplexy z dětství. Mohou se týkat vzhledu, schopností, sociálních dovedností, inteligence nebo jiného aspektu našeho já.


Jaké jsou příčiny komplexů v raném věku?

Negativní hodnocení, kritika, šikana ze strany rodičů nebo vrstevníků, ponižování dítěte... To vše může vést k tomu, že si dítě vytvoří negativní obraz o sobě samém. Stejně tak tlak na splnění vysokých očekávání od dospělých vyvolává v dítěti pocity selhání a vede k jeho nízkému sebevědomí. Časté porovnávání se s ostatními dětmi vede rovněž k pocitu méněcennosti a závisti. A nakonec nedostatek lásky a podpory od blízkých, ať už rodičů, prarodičů, sourozenců, může také vyvolat pocity bezmoci, bezcennosti a vést k izolaci dítěte. To znamená, že se dítě uzavírá do sebe a postupně ztrácí sociální kontakt s okolím.

 

Jak mohou komplexy z dětství ovlivnit výchovu dětí?

Pokud jste rodič, který trpí komplexy z dětství, je více než pravděpodobné, že je budete nevědomě přenášet i na své děti. Přenášení komplexů se může projevit různými způsoby:

  • Nízké sebevědomí: Rodič s nízkým sebevědomím si  neumí vážit svých dětí, což vede často ke kritizování dítěte a nedůvěře. U dětí to může vyvolávat pocity méněcennosti a nedostatku sebevědomí.
  • Nerealistická očekávání: Komplexy z dětství mohou rodiče přenášet skrz své nezrealizované touhy a sny. Často mohou rodiče nutit své děti k aktivitě a úspěchu, kterého se jim nedostalo. Takovéto chování rodiče dětem však způsobuje stres a žijí pod neustálým tlakem.  
  • Negativní přístup k výchově: Rodič, který trpí komplexy přistupuje k výchově často negativně, je kritický, autoritativní a neempatický vůči dítěti. Pokud byli vaši rodiče přehnaně ochranářští a kontrolovali vás na každém kroku, je zde předpoklad, že i vy budete své děti příliš kontrolovat. Takový postup rozhodně při výchově dětí neprospívá, škodí jejich celkovému psychickému vývoji, způsobuje negativní vztah mezi rodičem a dítětem.


Vaše děti se od vás učí chovaní a postoje, které máte. Pokud své komplexy přenášíte na své děti, může to mít hluboký vliv na jejich život. Mohou se z nich stát depresivní, závislí a nejistí lidé. Také mohou mít problém s budováním vztahů.

 

Co je potřeba si uvědomit? Co mám jako rodič dělat?

Na začátku je důležité si uvědomit, že vaše komplexy nejsou vaším osudem. Dokážete s nimi pracovat a překonat je. Pokud máte jako rodič pocit, že toto téma se vás týká a vaše komplexy z dětství vás skutečně ovlivňují, měli byste vyhledat pomoc odborníka. S pomocí psychologa můžete prozkoumat příčiny a pochopit důvody vašich komplexů a také to, jak se s nimi naučit efektivně zacházet. Stejně důležité je budování zdravého sebevědomí, učení se milovat sami sebe a akceptovat to, kým jste. To vám pomůže přistupovat k výchově dětí s větší láskou, trpělivostí a porozuměním.

Tipy pro rodiče, kteří trpí komplexy z dětství:

  • Buďte si vědomi svých komplexů: Komplexy si musíte uvědomit nejprve vy sami. Všímejte si, jaké myšlenky a pocity se u vás objevují v souvislosti s vašimi dětmi a jaký vliv mají na vaše chování.
  • Zaměřujte se na pozitiva: Namísto přehnané a zbytečné kritiky se snažte své děti pochválit, a to i když se jim něco nepodaří. Ujistěte dítě, že příště to bude lepší a že jste mu oporou v každé situaci.
  • Pracujte na budování zdravého sebevědomí: Starejte se o svoje psychické zdraví tak, že se budete věnovat aktivitám, které vás baví, a budete trávit víc času s lidmi a přáteli, kteří vás podporují v každé situaci.
  • Buďte trpělivým a laskavým rodičem pro svoje dítě: Vaše i každé jiné dítě je jedinečné a má svoje vlastní zájmy, aktivity a tempo vývoje. V každém jednom směru mu poskytněte oporu a lásku. Je důležité, aby se cítilo milované. Pamatujte, že pokud jste vy v dětství podporu a lásku nezažili, vaše dítě si ji přesto zaslouží.
  • Buďte dobrým vzorem pro dítě: Snažte se o to, abyste působili jako sebevědomý člověk. Děti se učí napodobováním, a pokud budete vystupovat jako rodič, který má zdravé sebevědomí, potom je pravděpodobné, že tak bude vystupovat i vaše dítě.
  • Vytvořte si otevřený vztah: Otevřená komunikace je základem každého zdravého vztahu.
  • Neporovnávejte: Jak jsme již uváděli, každé dítě je jedinečné a má rozdílné predispozice. Neporovnávejte ho s jiným dítětem!
  • Vyhledejte pomoc u odborníka: Pokud máte pocit, že vy sami to nezvládnete, neváhejte se obrátit na pomoc psychologa, který vám pomůže pochopit a prozkoumat vaši situaci a komplexy. Také vás naučí i to, jak je zpracovat a efektivně ovládat.

 

Komplexy z dětství mohou mít na výchovu dětí negativní vliv. Je však důležité vědět, že se dá s nimi pracovat. Záleží jen na vás, jak se postavíte svému problému. Pokud máte problémy spojené s komplexy z dětství,  ako sa postavíte svému problému.

 

 




Právě jste četli článek: Komplexy z dětství: Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vyrovnat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Autor: Psychologická poradna | příčiny a prevence dětské agrese | tipy psychologa pro rodiče a učitele | zvládání agrese u dětíAgrese ve školním prostředí může mít závažné důsledky pro všechny zúčastněné – děti, rodiče i učitele. Může narušit nejen výuku, ale i psychické zdraví dětí a celkovou atmosféru školy. Jak rozpoznat varovné signály agresivního chování, co může být jeho příčinou a jak se mu efektivně vyhnout? Tento článek se ...

Pokračovat ve čtení

Jak najít rovnováhu: Škola, koníčky a volný čas

Jak najít rovnováhu: Škola, koníčky a volný čas

Autor: psychologická poradna | Rady pro rodiče a studenty | Tipy na lepší organizaci času pro rodiče a studentyVyvažování času mezi školními povinnostmi, koníčky a odpočinkem představuje jednu z největších výzev, kterým studenti čelí. Zatímco školní úspěch je nepochybně důležitý, stejně významný je i osobní rozvoj, zdraví a spokojenost studenta. V dnešním rychle se měnícím světě je schopnost efektivně řídit svůj čas a najít rovnováhu mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček má vlastní web! Objevte s ním svět dobrodružství a poznání

Mojráček má vlastní web! Objevte s ním svět dobrodružství a poznání

Mojráček, váš oblíbený kamarád, se konečně dočkal vlastního webu! Na jednom místě nyní najdete všechny dobrodružství, která Mojráček zažil.Pro koho je Mojráček určen?Pro děti: Mojráček je jejich věrný společník, který jim pomáhá řešit každodenní situace, jako jsou kamarádství, strachy nebo školní problémy.Pro rodiče: Zjistíte, co se odehrává v hlavě vašeho dítěte a získáte praktické rady, jak mu v různých situacích pomoci.Pro pedagogy: V...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat