Jak se vyrovnat se změnou těla po porodu?

https://www.blog.mojra.cz/post/649

Autor: psychologická poradna | Sex a intimní život po porodu | Sebeláska po porodu

 

Porod je jednou z nejkrásnějších událostí v životě ženy. Zrození nového člověka a status matky je něco, po čem touží téměř každá žena. Samozřejmě, takový zázrak zrození si vyžaduje od ženy určitou daň.


Změna vzhledu se projeví asi na každé rodičce, což může ženám po porodu ubírat na sebevědomí a sebedůvěře. Přibývající kila, strie na pokožce, těhotenské skvrny... Toto všechno má určitý dopad na vnímání krásy a psychiku ženy.


Až 80 % žen podle studie publikované v časopise „Body Image“ je po porodu nespokojených se svým tělem. Studie také zjistila, že tyto pocity nespokojenosti mohou přetrvávat i následující roky po porodu. Ženy si tedy přiznávají, že se po porodu necítí ve svém těle tak dobře jako před porodem a těhotenstvím. Všímají si na sobě kil navíc a také chybiček na kráse, které těhotenství přináší.


SEX A INTIMNÍ ŽIVOT – po porodu

Ženy se cítí nepřitažlivě, sex odmítají.
Pokud jsou pro manžela přitažlivé, často mužům nevěří.
Vyšší hmotnost.
Hodnota ženy neklesá.
Manžel vnímá i psychickou a duševní krásu, nejen vzhled.
Jste matka jeho dítěte – váží si vás více než dříve.

Nespokojenost se svým tělem po porodu může mít hluboký vliv na partnerský vztah. Pocit neatraktivnosti a studu z vlastního těla může vést k odmítání sexuálního styku, zhoršení komunikace a narůstání napětí. Je důležité si uvědomit, že tyto problémy nejsou způsobené partnerem a on za ně nenese odpovědnost. Váš partner vás miluje a akceptuje takovou, jaká jste, a to i s „chybičkami na kráse“.

 

Překonání těchto těžkostí ve vztahu:

  • Otevřená komunikace: Je důležité otevřeně a upřímně mluvit s partnerem o svých pocitech a obavách. S otevřenou komunikací, vzájemnou podporou a trochou trpělivosti můžete překonat i tyto těžkosti a posílit váš partnerský vztah.
  • Podpora partnera: Partnerova pochvala, povzbuzení a láskyplná slova vám pomohou cítit se sebevědoměji a přitažlivěji.
  • Profesionální pomoc: Pokud se vám nedaří tyto problémy překonat spolu s partnerem, obraťte se na psychologa, který vám pomůže zpracovat vaše emoce a posílit sebevědomí.
  • Zaměřte se na pozitiva: Místo soustředění se na nedostatky, se raději zaměřte na své silné stránky a na to, co vás činí výjimečnou.
  • Trpělivost: Změna vnímání vlastního těla a budování sebevědomí vyžaduje čas a trpělivost. Není třeba se bát a hned vzdávat.


Sebeláska po porodu – Důležitá ingredience pro šťastnou matku a dítě

Jak v běžném životě, tak i v životě po porodu je sebeláska k sobě samé velmi důležitá. Sebevědomí ženy by se mělo se statutem matky zvyšovat a ne snižovat. Sebeláska je klíčová pro pohodu a zdraví každé ženy, a to obzvlášť po porodu.

 

Proč je sebeláska po porodu tak důležitá?

  • Zvýšené sebevědomí: Během těhotenství a porodu prochází tělo ženy dramatickými změnami. Sebeláska vám pomůže tyto změny vnímat jako přirozenou součást mateřství a oslavovat zázrak, který jste stvořily – nový život.
  • Lepší psychická pohoda: Sebeláska posiluje odolnost vůči stresu a úzkosti, které se běžně vyskytují u novopečených maminek.
  • Vliv na mateřské chování: Sebevědomá a vyrovnaná matka je lepší oporou pro své dítě a buduje si s ním pevné a zdravé pouto.
  • Snížení rizika poporodní deprese: Sebeláska je důležitým faktorem prevence a léčby této závažné poruchy.

 

Jak si posílit sebelásku po porodu?

  • Přijměte svoje tělo: Během těhotenství a porodu se vaše tělo úžasným způsobem přizpůsobilo nové roli. Nebojte se oslavovat jeho křivky a jizvy jako symbol síly a krásy.
  • Starejte se o sebe: Dopřejte si čas na relaxaci, zdravé stravování a cvičení. I krátké chvíle pro sebe vám dodají energii a vitalitu.
  • Hledejte podporu: Nebojte se požádat o pomoc partnera, rodinu, přátele nebo podpůrné skupiny pro matky.
  • Vizualizujte si svoje cíle: Představte si sebe samu jako sebevědomou a spokojenou matku a každý den dělejte malé kroky k tomuto cíli.
  • Neporovnávejte se s ostatními: Každá žena je jedinečná a prožívá mateřství svým vlastním způsobem.
  • Oslavujte svoje úspěchy: I malé vítězství v každodenním životě si zaslouží pochvalu a uznání.

Dopřejte si čas pro sebe.

Mateřství je náročná, ale zároveň krásná etapa v životě ženy. Vedle péče o novorozence je důležité, aby si matka našla čas i pro sebe, aby si zachovala psychickou pohodu a energii.


Podporu může najít v rodině, u partnera, přátel nebo v podpůrných skupinách pro matky. Rozdělení úkolů v domácnosti a péče o dítě s partnerem, delegování úkolů a plánování dopředu usnadní zvládnutí každodenních povinností. Obnova kontaktů s kamarádkami a s jinými matkami je stejně prospěšná jako návštěva u psychologa. Čas na kávu nebo čaj s někým, kdo vám je blízký, je účinný při odreagování se od náročné role matky.


V krátkých chvílích, kdy dítě spí, si matka může dopřát odpočinek, relaxaci, zábavu nebo aktivitu, která ji baví. Neměla by zapomínat na zdravou stravu, dostatek spánku a cvičení (například jógu), které přispívají k fyzické a psychické pohodě.


V případě pocitu zahlcení stresem, úzkostí nebo depresí, je důležité požádat o pomoc psychologa. Matky po porodu mohou trpět i poporodní depresí, kdy je vyhledání odborné pomoci více než nutné.


Neměli bychom zapomínat ani na to, že spokojená a vyrovnaná matka je předpokladem pro šťastné a zdravé dítě.

 

Malá daň za krásu

Těhotenství a porod přinášejí do života ženy zázrak nového života. I když se s ním pojí drobné nedostatky, jako jsou strie či povolená kůže, jsou to jen malé daně za tuto nesmírnou krásu a privilegium. Tyto stopy jsou připomínkou úžasné cesty mateřství a síly ženského těla.


Místo toho, abychom se zaměřili na nedokonalosti, můžeme se s hrdostí dívat na své tělo jako na chrám, ve kterém se zrodil nový život. Strie a povolená kůže jsou jen vizuálním odrazem hluboké lásky a obětavosti, kterou jste věnovaly mateřské roli.


Pamatujte, že krása nespočívá jen v dokonalém vzhledu. Pravá krása pramení zevnitř, z lásky, síly a odhodlání, které jste prokázaly jako matky.


Je přirozené, že po porodu se tyto "chybičky na kráse" stávají součástí mateřství a neměly by ovlivňovat vaše zdravé sebepojetí a sebevědomí. Vnímejte je jako symbol síly a hrdosti na to, co jste pro své dítě dokázaly.


Pamatujte, že sebeláska je cesta, ne cíl. Důležité je, abyste na ní neustále postupovaly vpřed a byly k sobě samým laskavé a trpělivé.

 

Zajímavosti na závěr:

  • V některých zemích existuje tzv. "šestinedělí", kdy má žena po porodu šest týdnů na to, aby se zotavila a zvykla si na novou roli matky.
  • V České republice máme mnoho podpůrných skupin pro matky, kde se mohou setkávat, sdílet své zkušenosti a získat rady a podporu.
  • Existují také online zdroje, které nabízejí informace a rady pro matky o psychologii a rodičovství.

 

 




Právě jste četli článek: Jak se vyrovnat se změnou těla po porodu? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Ztratil/a jsem práci před důchodem. Co teď? Praktické rady, jak najít nové uplatnění

Ztratil/a jsem práci před důchodem. Co teď? Praktické rady, jak najít nové uplatnění

Autor: Psychologická poradna | Ztráta zaměstnání | Vliv ztráty práce | Strategie zvládání ztráty práce Ztráta zaměstnání patří mezi nejstresovější události v životě, a to zejména pro lidi v produktivním věku, kteří se blíží k důchodu. V tomto životním období může být hledání nové práce složitější a emocionálně náročnější.Emocionální vliv ztráty práce Ztráta práce může mít silný emocionální dopad, zejména když člověk...

Pokračovat ve čtení

Proč se muži otáčí za jinými ženami?

Proč se muži otáčí za jinými ženami?

Autor: psychologická poradna | Reakce žen na pozorovaní | Proč to ženy vnímají jako problém? Otázka, která už odpradávna trápí mnohé ženy a nutí je se zamýšlet nad sebou a svým vzhledem. Proč se můj partner kouká po jiných ženách? Proč se na mě cizí chlap dívá tak chtivě? Pro ženy může mít toto chování mužů značný dopad na jejich vnímání a celkový duševní stav. Proč tomu tak je? Co na to biologie a genetika? Z biologickéh...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat