Jak se vypořádat se ztrátou blízkého člověka?

https://www.blog.mojra.cz/post/672

Autor: psychologická poradna | Tipy psychologa, jak se vypořádat se ztrátou blízkého člověka


Ztráta blízké osoby je velmi bolestivá zkušenost, která může ovlivnit všechny aspekty našeho života. Je důležité si uvědomit, že neexistuje správný nebo nesprávný způsob smutku a každý prožívá ztrátu blízkého člověka individuálně.


Pokud člověk přijde o osobu anebo o něco cenného v jeho životě, je to jedna z nejtěžších zkušeností, kterými si musí člověk projít. Může to být emocionálně vyčerpávající období, u kterého je často těžké najít správnou cestu, jak se s touto bolestí vyrovnat.


Přirozenou a neoddělitelnou součástí prožívání ztráty blízko osoby je smutek. Je to emocionální reakce, která nám umožňuje zpracovat bolest a přizpůsobit se nové realitě bez milované osoby. Smutnění je individuální proces a každý ho prožívá odlišně.


Známá psycholožka Elisabeth Kübler-Ross ve svém díle  ("On Death and Dying") popsala pět fází smutku, které dnes při smutnění rozlišujeme:

  • Popírání – Prvotní reakcí při fázích smutnění je popírání, kdy člověk nechce uvěřit tomu, co se stalo. Neustále popírá realitu a tvrdí, že je to úplně jinak.
  • Hněv – Hněv poznáme jako intenzivní emoci, která může být v tomto případě mířená na sebe, zesnulého anebo na jiné, kteří jsou v okolí.
  • Vyjednávání – Člověk se snaží o změnu situace prostřednictvím „Co kdyby“ scénářů. Přemýšlí v této době hodně ve smyslu „co kdybych tam byl“ / „ co kdybych neodešel“…, co člověka postupně dostává do stavu hlubokého smutku.
  • Deprese - V této fázi si člověk už plně uvědomuje realitu a upadá do hlubokého smutnu a zoufalství.
  • Přijetí – Konečná fáze. I když bolest stále přetrvává, člověk si uvědomuje svoji realitu a smiřuje se se ztrátou milované osoby.


Tyto fáze nejsou lineární a jednotlivci mohou mezi nimi přecházet různými způsoby, jelikož každý člověk prožívá smutek jinak. Jak ale zvládnu „bojovat“ s takovým smutkem?


Dovolte si smutnit

  • Smutek je zdravá a přirozená reakce na ztrátu. Neexistuje „správný“ způsob, jak smutnit, a každý prožívá bolest ze ztráty jinak. Nebojte se plakat, hněvat se, cítit se vinně anebo zmateně. Potlačování emocí vám jen stěží se vyrovnat se ztrátou. Komunikujte s přáteli, rodinou anebo terapeutem, který může pomoct ventilovat emoce a najít podporu. Zapojení se do rituálů, jako jsou pohřby anebo jiné vzpomínkové události, pomáhá smutnění uzavřít a uctít zesnulého.
  • Dopřejte si čas na smutek. Není předepsaný a určený časový rámec na to, abyste se „přes to dostali“. Smutek je proces, který trvá a je důležité být k sobě trpělivý.
  • Vyjádřete svůj smutek jakýmkoliv způsobem, který Vám vyhovuje. Můžete si promluvit s přáteli anebo s rodinou, psát si deník, věnovat se tvořivým činnostem, jako je malování nebo hudba, anebo se zapojit do smuteční terapie.
  • Starejte se i sami o sebe. Dbejte na svoji fyzickou a hlavně psychickou péči. Dopřejte si pravidelný pohyb, nejlépe někde v přírodě a dostatek spánku. Fyzická aktivita vám může pomoct uvolnit nahromaděnou energii a hlavně zmírnit stres. Hledejte nové aktivity, které pomáhají nemyslet na to, co se stalo, a pomohou Vám přijít na nové myšlenky. Věnujte se i takovým aktivitám, které Vám osobně přinášejí radost a uvolnění. Velkým obloukem se vyhýbejte alkoholu a drogám. Tyto látky vám sice na chvíli pomohou zapomenout na bolest, ale v konečném důsledku vám jen stěží vyrovnání se se ztrátou.

Vyhledejte podporu

  • Nebojte se požádat o pomoc, pokud ji potřebujete. Existuje mnoho zdrojů, které vám pomohou vyrovnat se s vaší ztrátou, jako jsou smutečné skupiny, online fóra anebo telefonické linky důvěry.
  • Promluvte si s přáteli a rodinou o tom, jak se cítíte. Mohou vám nabídnout oporu, pochopení a praktickou pomoc. Někdy postačí člověku i „obyčejné“ objetí od osoby na které vám záleží.
  • Zvažte zapojení se do smutečné skupiny. Smutečné skupiny vám umožňují setkat se s lidmi, kteří prožívají podobnou ztrátu jako vy, a podělit se o své pocity a zkušenosti se smutkem, který prožili.
  • Vyhledejte odbornou pomoc psychologa anebo terapeuta, pokud máte problémy se zvládáním smutku anebo pokud se u vás vyskytují příznaky deprese anebo úzkosti.
  • Pamatujte, že na to nejste sami. Mnozí lidé prožívají ztrátu blízké osoby a existuje mnoho zdrojů, které vám pomohou vyrovnat se s ní. Neváhejte požádat o pomoc, pokud cítíte, že ji opravdu potřebujete.

 

Psycholog Online

BA. Irfan Darcan

Trauma

Nejbližší termíny: 24.10.2024

Psycholog Online

Mgr. Elena Kopchyk

Trauma

Nejbližší termíny: 24.10.2024

Psycholog Offline

Mgr. Anita Tanušková

Trauma

Nejbližší termíny: 25.10.2024


Vzpomeňte si na svého blízkého

Vzpomínejte na svého blízkého a oslavujte jeho život, který prožil. Můžete si procházet jeho staré fotografie, vyprávět příběhy o něm anebo můžete navštívit místa, které měl on ve svém životě rád. Vytvořte si památník, který Vám pomůže uchovat si vzpomínku na vašeho blízkého. Může to být fotoalbum, šperk, strom anebo darování na charitu za jeho jméno. Zapojte se do aktivit, které byli pro vašeho blízkého důležité. Věnovat se můžete i jeho koníčkům anebo můžete trávit čas s lidmi, které měl rád.


Čas léčí…

I když se vám to teď zdá nemožné, bolest ze ztráty se časem zmírní. Vzpomínky na vašeho blízkého zůstanou živé a budete na něj vzpomínat s láskou. Smutek je proces, který trvá a je důležité být k sobě trpělivý. Nenuťte se „překonat to“ dřív, než na to jste připravení. S každým dnem se vám bude zdát, že žijete o něco lépe i s bolestí ze ztráty. Naučíte se s ní žít a vzpomínky na vašeho blízkého vám budou přinášet útěchu a radost.


Ztráta blízké osoby je opravdu těžká a bolestivá zkušenost. Proto je důležité si uvědomit, že neexistuje správný nebo nesprávný způsob smutku a každý prožívá ztrátu individuálně.


Dopřejte si čas na smutek, starejte se o sebe, vyhledejte podporu a vzpomínejte na svého blízkého. S časem, trpělivostí a láskou se vám podaří překonat toto těžké období a znovu najít smysl života.


Ztráta osoby je univerzální zkušeností, která se dotýká každého z nás, každý ji prožívá jinak. Proces smutnění je komplexní a zahrnují různé emocionální, fyzické a psychologické reakce. Pochopení těchto reakcí a přijetí vhodných strategií může pomoct jednotlivcům vyrovnat se s touto náročnou zkouškou. 







Právě jste četli článek: Jak se vypořádat se ztrátou blízkého člověka?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Jak najít ukrajinsky mluvícího psychologa v Česku (a okolí)?

Jak najít ukrajinsky mluvícího psychologa v Česku (a okolí)?

álka na Ukrajině nás několik posledních týdnů nenechává klidnými. S vývojem válečného konfliktu se značně proměňuje i společnost. Zprvu všechny zasáhla velká míra solidarity, pořádaly se různé humanitární i peněžní sbírky. Poté přišla první vlna uprchlíků, bylo potřeba zajistit ubytování, stravu a další pomoc. Nyní se společnost snaží především o to, aby uprchlíkům co nejvíce usnadnila začlenění se do českého systému. Ať už...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat