Jak řešit šikanu ve škole?

https://www.blog.mojra.cz/post/32

V minulém článku jsme se zaměřili na vysvětlení šikany z obecného hlediska, její projevy a formy. Téma je to však velmi rozsáhlé, proto se dnes podrobněji zaměříme na jeden z typů šikany, a to šikanu ve školách.

 


Co je šikana ve škole?

 


Mezi dětmi se odnepaměti projevuje rivalita, popichování a škádlení. Jestliže je prováděno s mírou a všichni zúčastnění jej chápou jako určitou formu legrace, je vše v pořádku. Problém nastává v případě, pokud chování žáka/ů vůči spolužákovi (skupině) přeroste v opakované ubližování, zastrašování, vyhrožování apod. Jakmile dojde na bití, slovní útoky, ničení věcí, ponižování aj. můžeme hovořit o školní šikaně. Ta ovšem neprobíhá pouze za zdmi školní budovy, ale může se odehrávat také při cestě do/ze školy. Šikanu není radno v žádném případě zlehčovat, jde o závažný problém, který bývá dlouhodobý a má negativní následky na duševní i psychické zdraví vašeho dítěte.

 


Dítě jako oběť šikany

 


Nejčastěji jsou šikanou ohroženy děti, které se nějakým způsobem odlišují od kolektivu. Může jít o děti trpící obezitou, nosící brýle, jakkoli znevýhodněné (sociálně, mentálně, fyzicky), patřící k jiné národnostní nebo náboženské skupině, dítě samotářské, zaostalejší, ale i nadprůměrně inteligentní. Často se obětí stává také žák, který přijde nově do třídy.


Typy dětských obětí:


„Jistá“ oběť – již na první pohled je patrné, že se jedná o slabé a bojácné dítě, které se v kolektivu neumí nijak prosadit. Často jsou to děti zamlklé, samotářské, neschopné odolávat vtipům a nátlaku.


Dítě s protektivní výchovou – nad dítětem neustále drží ochranou ruku někdo dospělý, nemá možnost se projevit samo, vždy za něj jedná jeden z rodičů (nejčastěji matka). Rodina mu nedopřává žádnou volnost, bývá doprovázeno do školy, mnohdy až do třídy.


Handicapované děti – zde hraje významnou roli připravenost učitele na integraci handicapovaného dítěte do kolektivu, pokud je nepřipravený, odrazí se to i v chování žáků.


Děti učitelů – specifickou skupinou jsou děti, které navštěvují stejnou školu (třídu), kde působí jejich rodič jako učitel. Ostatními žáky jsou učitelské děti vnímány jako protekční, mírněji hodnocené, proto se k nim staví odmítavě.

 


Kdo šikanuje, aneb dítě agresor

 

U dítěte se mohou agresivní sklony projevit již v předškolním věku v souvislosti se špatnou výchovou, mnohdy přejímají chování rodičů. Agresory bývají nejčastěji žáci, kteří jsou starší, fyzicky zdatnější, všeobecně oblíbení. Šikanovat může však také dítě, které je nenápadné, ovšem umí zdatně zmanipulovat ostatní. Agresory těší, že můžou druhému ubližovat, neustále hledají nové možnosti šikany a stupňují ji.


Typy dětských agresorů:



Hrubián – tvrdě a nelítostně využívá svoji sílu, bývá impulsivní, potýká se s kázeňskými problémy ve škole. Často pochází z rodiny, kde projevy agrese nejsou nic neobvyklého, svou deprivaci si pak vybíjí na slabších spolužácích


Elegán – před dospělými se chová jako slušné a zdvořilé dítě, jakmile však nejsou dospělí v dohledu, nabere jeho chování opačný směr. Co se týká šikany, bývají jeho postupy velmi rafinované, často nešikanuje sám, ale má skupinu pomocníků. Jeho chování má základy v rodinném prostředí, kde projevy lásky nahrazuje důsledná výchova.


Vtipálek – pochází z volnomyšlenkářské rodiny, bez pevně stanovených hodnot. Tento typ dětského agresora bývá v třídním kolektivu žáky velmi oblíben, je výmluvný, sebevědomý, dokáže rozesmát. To se odráží i ve formě jeho šikany – chce ostatní pobavit a proto zdůrazní „humorné“ stránky oběti.


Boháč – dítě pocházející z dobře zajištěné rodiny, dostane vše, po čem touží, zejména drahé věci. Následkem této výchovy je, že si ničeho neumí vážit, nevyznává jiné hodnoty než ty vyvážené penězi. Proto se zaměřuje na oběti ze slabších sociálních skupin.


Nohsled – není přímo strůjcem šikany, ale staví se na stranu agresora, pomáhá mu. Důvodem jsou nejčastěji obavy z toho, že by se sám mohl stát obětí.

 


Dopad šikany na dítě, varovné signály pro rodiče

 


  • Dítě je samotářské, nemá ve škole ani mimo ni žádné kamarády, nerado mluví o čemkoli ze školy
  • Zničehonic má horší prospěch, simuluje nemoci, chodí za školu
  • Neustále má zničené věci, roztrhané oblečení, „ztrácí“ školní pomůcky
  • Často potřebuje peníze
  • Ze školy chodí hladové, přestože mělo svačinu/oběd
  • Má zranění, která neumí smysluplně vysvětlit
  • Špatně spí, má noční můry, křičí ze spánku
  • Trpí poruchami soustředění, je neustále ve stresu, smutné, může se u něj rozvinout deprese
  • Vyhrožuje či se pokusí o sebevraždu

 


Prevence šikany u dětí

 


Rodiče by měli své děti upozornit na možný výskyt a rizika šikany na školách, vysvětlit jim, že se jedná o vážný problém, který se musí co nejdříve řešit. Ujistěte dítě, že se nemusí bát v případě potřeby o šikaně mluvit, upozornit na ni, že nikdo nemá právo ubližovat jiným. Všímejte si jakýchkoli změn v chování a prospěchu. Informujte dítě o možnostech řešení šikany, na koho se může obrátit. Zjistěte si u vedení školy, jakým způsobem zajišťují prevenci šikany na škole (zvládání agresivních žáků, metodika prevence, externí pracovníci, skupinové aktivity ve třídách, začlenění nových či znevýhodněných žáků do kolektivu…).

 


Jak řešit školní šikanu

 


Rodiče obětí by neměli spoléhat pouze na to, že tento problém vyřeší vedení školy samo, spolupráce s učiteli je při zvládnutí šikany velmi důležité. Pokud je to nutné, požádejte o přeložení dítěte do jiné třídy či dočasnou individuální formu výuky. Kontaktujte rodiče agresora, apelujte na vyřešení situace. Dítě-oběť neustále ujišťujte o své podpoře, rozeberte do detailů vše, co zažilo. Snažte se co nejvíce času trávit společně jako rodina, např. naplánujte výlet/dovolenou, snažte se ho rozptýlit, aby se neutápělo v sebelítosti. Podporujte jeho společenský život, rozvíjejte jeho sociální a tělesné schopnosti. Pokud dítě upadá do depresí, či nezvládáte nastalou situaci, nebojte se obrátit na psychologa.

 


Rodiče agresorů musí dát dítěti jasně najevo, že jeho chování je nepřípustné, přesáhlo všechny meze a musí počítat s trestem. Na druhou stranu by měli rodiče zkusit pochopit důvody, které dítě vedly k šikanování a následně hledat řešení. I zde je dobrou volbou vyhledat psychologickou pomoc.

 






 

V příštím článku se můžete dočíst o problematice šikany na pracovišti. 












Právě jste četli článek: Jak řešit šikanu ve škole?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat