Jak prožít Dušičky po ztrátě blízké osoby?

https://www.blog.mojra.cz/post/375

Na přelomu října a listopadu nás čeká období jednoho typického svátku – Dušiček. Pro někoho může být toto období extrémně náročné především proto, že v nedávné době přišel o někoho blízkého. Dušičky se tak stávají obdobím extrémního smutku. V tomto článku vám přiblížíme, jak Dušičky lépe zvládnout.

 

Po ztrátě dítěte

Mnoho psychologů se shoduje na faktu, že nejtěžší ztrátou, je pro rodiče ztráta dítěte. Úmrtí dítěte v rodině často způsobí rozkol v partnerských vztazích, který může přetrvávat i několik měsíců. Právě období Dušiček se tak může stát hotovu noční můrou. Co tedy dělat?


Je třeba si uvědomit, že teď budete potřebovat emocionální podporu a kdo jiný by vám ji mohl poskytnout, než vaše drahá polovička. Pokuste se vaše vztahy urovnat a neskrývejte svoje emoce. Popovídejte si o tom, co cítíte a nebraňte se společnému pláči. Vyčleňte si prostor také na rozhovor o zesnulém. I když to zpočátku může být těžké, jistě se vám posléze uleví.


Po ztrátě rodičů

Další citelnou ztrátou, která nás může v životě potkat, je ztráta jednoho z rodičů. V tomto případě je velice podstatné strávit tento svátek v rodinném kruhu. Budete si vzájemnou oporou a nebudete smutnit a vzpomínat sami. Společně si najděte čas na uctění zemřelého, ať už se bude jednat o návštěvu hřbitova nebo zapálení svíčky u společného stolu.


Někdy se mohou objevit výčitky nebo křivdy směřující právě k tomu, kdo odešel. Je podstatné se se zemřelým pomyslně usmířit, což vám může pomoci vyrovnat se i s vaší současnou situací a emocemi. Právě Dušičky mohou být ideální příležitostí.


Obecné rady

Na závěr vám ještě přinášíme pár obecných rad, které vám pomohou Dušičky lépe zvládnout:

  • ·         Vyhněte se lidem, kteří nemají pochopení pro vás nebo vaše emoce
  • ·         Své emoce neskrývejte a dejte jim volný průchod, ať už se jedná o pláč nebo křik
  • ·         Najděte si čas na uctění zemřelého, sdílejte vzpomínky, které máte
  • ·         Usmiřte se s tím, kdo zemřel, ale i se svou současnou situací a emocemi
  • ·         Vynechejte sledování depresivních pořadů nebo poslech skličující hudby 









    

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

Jak dítěti sdělit tragickou zprávu: Základem je empatie a podpora

Jak dítěti sdělit tragickou zprávu: Základem je empatie a podpora

Pokud se děti setkají s informací o tragédii, může je situace zcela vykolejit. Ztratí půdu pod nohama a přestanou se cítit bezpečně. Reakce dospělých i dětí může být různá, záleží to nejen na věku, ale i dosavadních zkušenostech a komunikaci v rodině, což je velmi individuální. Děti získávají pocit, že svět je změněný…. Přijde jim, že přestalo fungovat to, v co věřily, o co se opíraly. Co můžeme udělat pro to, abychom d...

Pokračovat ve čtení

Ztráta rodiče aneb dětské truchlení

Ztráta rodiče aneb dětské truchlení

Možná vás překvapí, že děti přijímají ztrátu někoho blízkého daleko klidněji a vyrovnaněji než dospělí. To ale neznamená, že ji prožívají méně nebo že se jich vůbec nedotýká. Naše pomoc dětem rozhodně nekončí sdělením této události nebo snad pohřbem, ale musíme jim být oporou po celou dobu, kdy se s touto ztrátou vyrovnávají.Děti truchlí jinak než dospělíHlavním rozdílem mezi truchlením u dětí a dospělých je to, že děti často nechápou ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat