Jak pomoci dětem během rozvodu?

https://www.blog.mojra.cz/post/650

Autor: psychologická poradna | Jak pomoci dětem během rozvodu? | Důležité rady pro rodiče

 

„Rozvod je událost, která je náročná pro celou rodinu, obzvláště pro děti. Ty procházejí různými fázemi vyrovnávání se s těžkou situací, které jsou provázené různými emocemi.“

 

První fází během rozvodu bývá hněv a popírání situace. Děti se v této fázi přirozeně brání psychické bolesti různými způsoby. Často popírají realitu, předstírají lhostejnost a obviňují rodiče nebo sebe samých. Rodiče by neměli v tomto období dítě podceňovat a mylně se domnívat, že se jich rozvod nijak netýká a nemají s tím problém. Děti můžou mít pocit odmítnutí ze strany rodiče, který odchází a často doufají v jeho návrat.

 

Druhou fází rozvodu bývá zlost, kdy jde o přirozenou reakci na bolest. Pokud ji děti nedokáží vyjádřit, může se projevovat ve formě nevhodného chování a úzkosti. Otevřená komunikace s dětmi je nejdůležitější právě v této fázi. Pomoci dětem vyjádřit jejich emoce a otevřeně je učit, aby se bavily o tom, co cítí, je nejlepším způsobem, jak zvládnout tuto fázi.

 

Třetí fází je vyrovnání se se samotným rozvodem a s celkovou novou situací. Děti by měly v této fázi najít jistotu a pochopení, které jim musíte jako rodič nabídnout. Důležité je, aby byly děti na očekáváné změny ve vztahu rodičů a v chodu společné domácnosti připraveny. Pokud se děti nesmíří s rozvodem a stále doufají v návrat rodiče, je klíčové, aby se cítily stejně milované a akceptované jako před celou událostí.

 

Samozřejmě, že tyto fáze a reakce dětí na rozvod rodičů se liší v závislosti na věku dítěte, jeho pohlaví, povaze samotného dítěte a schopnosti přizpůsobit se novým a neočekávaným změnám. V mnoha případech záleží i na pohlaví rodiče, který odchází a i na tom, zda dítě prožívalo, nebo neprožívalo určitou psychickou zátěž ještě před rozvodem. Stejně za tím může být i kvalita vztahu rodičů i vztah dítěte s rodičem, který má odejít.

 

Rozvod jakožto traumatizující událost v životě dítěte může vést k problematickému chování (útěky z domu aj.). Smutek a deprese, které se u dětí běžně po rozvodu vyskytují, bychom neměli v žádném případě ignorovat.


Smutek:

Smutek je přirozenou reakcí na rozvod rodičů. Po čase, pokud má dítě dostatečnou podporu ze strany alespoň jednoho z rodičů, by měl samozřejmě ustoupit. Ale pokud přetrvává, dítě se může cítit nešťastné, izolované a může zaujmout lhostejný postoj k věcem a dění kolem něj. Pokud smutek vašeho dítěte přetrvává, nebo se zhoršuje, může přerůst až v deprese.


Deprese:

Deprese je vážný stav, který se projevuje ztrátou chuti k jídlu, zvýšenou únavou, pocity méněcennosti, bezmoci a beznaděje. Zvyšuje se podrážděnost a při obzvlášť závažné situaci se objevují i myšlenky na sebevraždu, nebo sebepoškozování. Takovýto stav bezpodmínečně vyžaduje odbornou pomoc.


Zhoršené chování, či útěky z domova, jsou méně častými problémy při rozvodech. I tak se však mohou objevit. Tímto chováním volá dítě o pomoc, snaží se upoutat pozornost jednoho, či obou rodičů. Pokud se objeví jakékoliv náznaky u vašeho dítěte a vy se obáváte, co bude dál, nejlepší, co můžete udělat, je promluvit si s ním o jeho pocitech a prožívání, zda se něco změnilo v jeho vnímání, a jak samo vnímá celou situaci. Hlavně buďte chápavý a trpělivý rodič.

 

Důležité rady pro rodiče:

  • Dopřejte dětem dostatek času a prostoru pro pochopení a zpracování emocí
  • Dopřejte si také čas pro sebe. Rozvod je náročné období nejen pro děti, ale i pro vás, starejte se o své duševní zdraví.

 

Komunikace je kľíčem k pochopení

Nejdůležitější je při komunikaci být otevřený a upřímný. Vytvořte dítěti příjemnou atmosféru, aby se dítě cítilo komfortně a v bezpečí. Nechejte mu možnost vyjádřit svůj vlastní názor, své pocity, myšlenky, jak ono chápe a přemýšlí o celé situaci. Vyhněte se lžím a zbytečnému zlehčování situace. Vysvětlete dítěti, proč se rozvádíte. Volte slova a věty přiměřené věku dítěte. Ujistěte dítě, že ho stále stejně milujete a že to není jeho vina. Důležitým faktorem je také to, aby vaše dítě nebylo svědkem vašich hádek a nebyl do nich nijak zainteresované. Pokud nemůžete vašeho partnera vystát a cítíte vůči němu hněv, určitě o něm nemluvte negativně před dítětem. Velkou roli při podpoře dítěte sehrává také empatie, dejte mu najevo, že jste zde pro něj, že se na vás může spolehnout.

 

Podpora je víc než si myslíte

Vytvoření bezpečného prostoru je pro dítě klíčové. Dejte mu najevo, že se na vás může kdykoliv spolehnout, že mu s čímkoliv pomůžete. Myslete také na podporu kontaktu s druhým rodičem, pokud to není v rozporu se soudním rozhodnutím, nebo pokud by to mohlo být pro dítě více traumatizující. Pokuste se udržet co nejvíce stability a rutiny v životě dítěte.

 

Aktivity pro děti během rozvodu rodičů

Mějte s dětmi společné aktivity a zapojujte se nejlépe oba rodiče, pokud je to možné. Věnujte dětem co nejvíce času a pozornosti, hledejte aktivity, které je baví. Díky tomu přenesou pozornost na věci, které je dělají šťastnými a odvrátí pozornost od napjaté situace během rozvodu. Hry a zábava obecně snižují stres a úzkost u dětí. Samozřejmě nezapomínejte na dostatek spánku, zdravou životosprávu, psychickou a fyzickou pohodu.

 


Myslete na to, že každé dítě je jiné a každé reaguje na rozvod individuálně. Rozvod je náročný proces pro celou rodinu, proto není třeba nutit dítě do něčeho, co nechce, a je důležité respektovat jeho potřeby. Pokud máte pocit, že nedokážete dětem pomoci v dostatečné míře, nebojte se požádat o pomoc. Obrátit se můžete na dětského psychologa, linku důvěry, nebo centrum pro děti a rodiny.

 

 





 

Právě jste četli článek: Jak pomoci dětem během rozvodu? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Leoš Jareš předevčírem
    Leoš Jareš

    Souhlasím.


Podobné články



Mojráček: Jak pomoci dětem překonat závislost na počítačových hrách?

Mojráček: Jak pomoci dětem překonat závislost na počítačových hrách?

Autor: Psychologická poradna| Jak pomoci dětem překonat závislost na počítačových hrách? Jak proti závislosti efektivně bojovat a jak ji přeměnit v pozitivní aktivitu? Mojráčkovi rodiče si už delší dobu všímají, že Mojráček tráví čím dál více času na počítači a hraje hry. Ze začátku tomu nevěnovali moc pozornost, říkali si, že když je venku pořád škaredé počasí, Mojráček se jednoduše nudí. Jenže pak jednoho dne volala mamince Mo...

Pokračovat ve čtení

Časopis Mojráček: Druhé vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: Druhé vydání ZDARMA

Milí čtenáři, máme pro Vás skvělou zprávu! Po úspěšném prvním čísle našeho dětského časopisu MOJRÁČEK přichází další vydání, které Vám opět přináší spoustu příběhů, rad a inspirací.Co přináší druhé vydání MOJRÁČKA?·      Příběhy pro děti: Čtěte nové příběhy napsané dětskými psychology, které pobaví i poučí.·      Užitečné tipy pro rodiče: Naučte se nov...

Pokračovat ve čtení

Komplexy z dětství: Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vyrovnat?

Komplexy z dětství: Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vyrovnat?

Autor: psychologická poradna | Komplexy z dětství | Jak nás ovlivňují a jak se s nimi vypořádat? | Co způsobuje, že mám komplexy z dětství? | Tipy pro rodiče Komplexy chápeme v psychologii jako určitou skupinu myšlenek, vzpomínek a emocí, které jsou většinou nevědomé a spojují se s určitou negativní zkušeností, kterou jsme si v životě prošli. To, že máme komplexy, si často neuvědomujeme, ale přesto ovlivňují naše chování, postoje a emoce. Čas...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat