Jak pečovat o vztah a předejít partnerským problémům

https://www.blog.mojra.cz/post/5


Už posté uvažujete o tom, jak je možné, že romantické filmy vždy končí happy endem typu „žili spolu šťastně až do smrti“? Nebo se nostalgicky koukáte na fotografie babičky a dědečka, kteří strávili v manželství dlouhých čtyřicet let, a přemýšlíte, proč vaše vztahy nepřežijí déle než rok, dva? Nezoufejte! Pomineme-li filmy, ke kterým ten happy end prostě patří, tak ani naši prarodiče určitě neměli ty společné roky života bez mráčku. Jen se naučili za ta léta strávená bok po boku vypořádat se s problémy co nejlépe, k oboustranné spokojenosti. Chce to notnou dávku tolerance a také odvahy pečovat o vztah tak, aby se rozvíjel a vzkvétal.


Každé ženě někdy proběhne hlavou věta „teď bych potřebovala pomoc!“ Ať už se to týká mráčků, které se stahují nad jinak perfektně fungujícím vztahem, nebo jen prevence, aby se partnerství neomrzelo, nezevšednělo.


A právě slovo P. O. M. O. C. je stěžejní. Skrývá se za ním pět základních doporučení pro ženy, jak o vztah pečovat, čeho se držet a čeho naopak vyvarovat.


P. - ptejte se s mírou


„Kde jsi byl? Cos tam dělal? Kdo tam byl s tebou? Co jedl/a, pil/a, měl/a na sobě…?“


Tak takhle rozhodně NE! Jestliže partnera hned po příchodu domů zahltíte přívalem otázek, které spíše připomínají křížový výslech, rozhodně počítejte s tím, že místo odpovědí, se dočkáte hádky. Žádný muž (a ostatně ani žádná žena) si nechce ve vztahu připadat jako pod drobnohledem. Samozřejmě je namístě se o partnera zajímat, ale všeho s mírou. Necháme-li ho vydechnout, sám se nakonec o detailech rozpovídá. Člověk je tvorem od přírody sdílným a vaše zvědavost bude nakonec ukojena.


O. – osobní prostor


Ano, jste zamilovaná, chcete trávit s partnerem všechen volný čas. Ne nadarmo se však říká, že všeho moc škodí. Každý z nás občas potřebuje mít chvilku pro sebe. Proto nevěšte hlavu bude-li chtít váš partner některý sobotní večer trávit s kamarády namísto toho, aby šel s vámi do kina. Dopřejte mu tu chvíli bez vás, udělejte si například dámskou jízdu s kamarádkami, nebo si jen otevřete láhev vína, nalakujte nehty, relaxujte. Uvidíte, že takovýto odpočinek jeden od druhého vašemu vztahu prospěje více, než čas trávený spolu z donucení.


M. – milujte ho


Ano, není nic jednoduššího – milujte svého partnera. Se vším všudy, s jeho problémy, chybami, nedostatky. Určitě se naskytne chvíle, kdy se ve vašem okolí objeví někdo dokonalejší, který vám pochválí úsměv, nové šaty, vlasy (čehož si váš partner ani nevšiml), se kterým nebudete muset řešit každodenní problémy. Je pak snadné nechat se takovým „panem dokonalým“ okouzlit a podlehnout. Nedělejte to, nevěra vaše problémy nevyřeší, naopak přináší sebou problémy další a většinou končí rozchodem. 


O. – otevřená komunikace a ocenění


Na předcházející bod přímo navazuje tento. Pokud se vám ve vztahu cokoli nelíbí, otevřeně si o tom s partnerem promluvte. Nečekejte, že pozná vaše náznaky. Každý člověk je individualita, má rozdílný pohled na danou situaci a co je nejdůležitější, neumí číst myšlenky. Proto s partnerem mluvte o svých pocitech, tak jako on musí hovořit s vámi o těch svých. A když už jsme u té komunikace, nezapomínejte svého partnera také pochválit, třeba za úplné maličkosti, uvidí tak, že si ho vážíte.


C. – ctěte jeho potřeby


Nestavějte vztah jen na vašich potřebách – snažte se být rovnocenným partnerem. Vyslechněte si jeho tužby, přání, potřeby a pokud není ve vašich silách jim bezvýhradně vyhovět, snažte se najít alespoň kompromis, který bude vyhovovat oběma.




Toto je tedy P. O. M. O. C. - pět rad pro ženy, jejichž dodržováním se můžete dopracovat ke spokojenému vztahu, k vašemu pohádkovému konci po boku jednoho partnera.





Jelikož se však v partnerství nemusí snažit jen ženy, ale i pánové, v dalším článku se budeme věnovat tématu, co pro spokojený vztah mají udělat muži.










Právě jste četli článek: Jak pečovat o vztah a předejít partnerským problémům

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat