Jak letos předsevzetí pro nový rok opravdu splnit? Co dělá většina lidí špatně?

https://www.blog.mojra.cz/post/381

Čas běží, máme před sebou zase konec roku 2021 a s ním začátek roku nového. Pro někoho to znamená večírek s přáteli, ohňostroj a ranní kocovina, ale pro mnoho z nás je tento přelom něco víc. Je to skvělá příležitost nejen zhodnotit rok končící, ale také stanovit si cíle nebo chcete-li předsevzetí pro rok nový. Věděli jste, že si každý rok dá předsevzetí okolo 40 % Čechů? Většina z nich si stanoví předsevzetí hned několik. Faktem však je, že většinu předsevzetí lidé vzdají po několika dnech, případně po měsíci. Mají teda takové předsevzetí nějaký význam? Chcete, aby se konečně z vašich předsevzetí staly dosažené cíle s pozitivními dopady na váš život? Poradíme vám jak na to!



Víte, jaké jsou nejčastější kameny úrazu předsevzetí, které nakonec skončí jen jako opuštěná hesla na papíře plná zklamání?

- Příliš náročné až nereálné cíle
- Příliš jednoduché cíle
- Příliš mnoho cílů
- Nedostatek motivace a odhodlání – není to prioritou
- Nepřijetí zodpovědnosti za splnění cíle
- Podcenění zhodnocení roku předchozího
- Podcenění plánování, jak cíle dosáhnout
- Nespecifické stanovení cíle


Divili byste se, kolik lidí stanovení svých předsevzetí zúží na pouhé úvahy u kafe nad tím, co je v životě štve, a co by chtěli jinak. Pak si vezmou papír a tužku, napíšou si do bodů, co by mělo být v novém roce jinak a přidají tomu nadpis Novoroční předsevzetí. Jako lidé totiž často podléháme iluzi, že naše budoucí já (v novém roce) bude mnohem motivovanější, šťastnější, bude mít více energie a disciplíny. Věděli jste ale, že naše budoucí já často přeceňujeme? A tušili jste, že naopak podceňujeme přípravu a plán dosažení našich cílů? To všechno mohou být faktory, které následně podryjí naše sebevědomí, protože svá předsevzetí znovu a znovu neplníme tak, jak bychom si představovali, nezáleží na tom, jestli si stanovíme jejich první den na 1.1., na 1.5. nebo prostě na nějaké pondělí (protože jsme něco o víkendu pokazili).


Bilancování a zhodnocení končícího roku


Při stanovování si předsevzetí myslete i na rok uplynulý. Vyhraďte si na to čas, projděte uplynulý od začátku do konce, vzpomeňte si na významné momenty, na to, jak jste se posunuli, co se vám povedlo a co se nepovedlo a hledejte prostor ke zlepšení. Už zde totiž můžete přijít třeba na to, že předsevzetí, které jste plánovali pro vás vlastně nejsou tak důležité, můžete se poučit z nabytých zkušeností a taky si uvědomíte, že se několik věcí vlastně povedlo, což vám dodá motivaci a sebevědomí v plnění cílů dalších.


Zde přikládáme tipy na otázky, které se vám mohou hodit k zamyšlení:



                Co se mi letos opravdu povedlo, na co jsem hrdý/hrdá?
                Co jsem letos začal/a dělat jinak, jaký jsem si vybudoval/a návyk?
                Co všechno se v tomto roce změnilo, s čím jsem se musel/a potýkat? A jak jsem to zvládl/a?
                Co mi letos dělalo radost a dodávalo energii?
                Co mi tento rok dal? A na co bych chtěl ještě dlouho vzpomínat?
                Co se letos úplně nepovedlo? A jak se z toho mohu poučit? Co bych mohl/a udělat jinak, aby to vyšlo?


Stanovení cílů/předsevzetí

Máte za sebou ohlédnutí za končícím rokem, skvělý základ pro stanovení nových cílů. Je dobré začít od obecnějšího zamyšlení. Zkuste si projít vaše oblasti života. Rodina, přátelé, zdraví, životní styl, práce, seberozvoj, zábava, finance… Kde vás něco tlačí a kde vám něco chybí ke štěstí? Možná Vás hned napadne: „Musím zhubnout“, „Nebudu kouřit“ nebo „Vydělám více peněz“ nebo třeba „Budu mít lepší vztah s rodiči partnera“. Je skvělé, že si uvědomujete oblast pro zlepšení. Ale tímto vaše stanovení cíle nesmí skončit, dost možná byste ho nedosáhli. Kde je problém? Cíle by měly být stanoveny pozitivně (tedy bez slov musím nebo NEbudu) Takové cíle také nejsou vůbec specifické, horko těžko byste si za rok při zhodnocování řekli, jestli teda ten vztah s rodiči partnera je lepší, jak to poznáte? Nejen pro zhodnocení, ale také pro udržení motivace je užitečné, aby vaše cíle byly specifické a měřitelné. Tyto a další faktory si můžeme ohlídat pomocí stanovení cílů metodou SMART. Cíle takto stanovené jsou specifické (S = specific), měřitelné (M = measurable), dosažitelný (A = achievable), realistické a relevantní (R = realistic, relevant) a v neposlední řadě časově omezené (T = timebound). Tyto charakteristiky vám zaručí vyšší motivaci, možnost průběžně monitorovat, jak se vám daří a také následně lépe zhodnotit, jak to celé šlo a případně se poučit z chyb.


Uvádíme příklad cíle stanoveného dle SMART:



Do konce března zhubnu 6 kg.
Do konce června chci dosáhnout toho, že se můj měsíční příjem zvýší o 10.000 kč od současného stavu.


Plánování a plnění cíle


Teď už se můžete pyšnit vhodně stanovenými cíli, ale pozor, ani zde nekončíme! Jak známý citát říká, „Cíl bez plánu je jen přání.“ Věřte, že to nejsou prázdná slova. Je potřeba se nad každým cílem znovu pozastavit, pokud možno si jej rozdělit na menší části (aby vás jeho velikost nevyděsila a neodradila) a stanovit si strategii, jak jej dosáhnete.


Nejprve si zmapujte, jak to máte teď, tedy vaši realitu.
Děláte již něco, co souvisí s vaším cílem? Jak vám to jde?



Dále se zamyslete nad možnostmi, jak se ke svému cíli posunete.

Co všechno, jaké návyky a činnosti mi k dosažení cíle pomohou?
Jaké zdroje k dosažení cíle už mám? Jaké ještě potřebuji získat?
Co mi v minulosti nefungovalo? Co mi v minulosti fungovalo?
Co mi obecně funguje při budování nových návyků?
Kdo mi s tím může pomoct?


Teď už můžete přejít ke konkrétnímu plánování. Využijte vaše nápady z oblasti možností a konkretizujte je. V plánu by nemělo chybět, co přesně pro dosažení cíle budete dělat, jak to budete dělat a nejlépe kdy to budete dělat. Dobré je si v plánu určit nějaké menší cíle, na které si váš celkový cíl rozdělíte, abyste udrželi svou motivaci. Nezapomeňte zahrnout i nějakou odměnu, kterou se při splnění oceníte!


Pak už nezbývá než se pustit do praxe! Uveďte své plány v realitu, zkoušejte, pokud se něco nepovede, nebojte se zkusit něco jiného. Nečekejte, že půjde vše stoprocentně podle vašich plánů. Každé škobrtnutí však berte jako výzvu a příležitost k poučení se.


Poslední kontrola


Jak jsme zmiňovali výše, problém může být i ten, že si předsevzetí stanovíte příliš moc a váš mozek tím zahltíte. Třeba až tak, že nebude chtít dělat nic. Každá, byť malá změna je pro náš mozek výstup z komfortní zóny. Ve finále je to pro něj prospěšné, ale je přirozené, že se tomu mozek někdy brání, zvlášť když chceme ze dne na den změnit všechno. Proto se na své předsevzetí/cíle znovu podívejte a přesvědčte se, zda se k takovému přehlcení neubíráte. Řešením může být rozložení jednotlivých oblastí do měsíců, případně čtvrtletí (odvykání kouření se můžete věnovat první tři měsíce, na jaře se vrhnete na změnu životního stylu a v létě si vyhraďte čas na studium cizích jazyků). Případně zvolte opravdu malé postupné krůčky v každé oblasti a postupně je nabalujte (v lednu se zaměřte na plán, jak chodit častěji na procházky, jak snížit počet cigaret a jak si najít na cizí jazyk aspoň 10 minut denně, v únoru přidávejte další kroky). Jednoduše si tak naporcujete slona a dost možná vás to i začne bavit, když uvidíte první pokroky. Začít od 1.1. chodit denně do fitka, snížit svůj kalorický příjem o čtvrtinu, přestat ze dne na den kouřit a věnovat se hodinu denně angličtině by zvládl opravdu málokdo.


Možná vám tento proces přijde zdlouhavý, zvažujete, zda stojí za to nad ním trávit tolik času. Zde nezbývá než říct, že to záleží jen a jen na tom, jak moc vašeho cíle chcete dosáhnout. Jak moc vám to může změnit život, a o kolik se pak budete cítit šťastnější, naplněnější, energičtější, nebo doplňte: _____. Závěrem připomínáme další fakt:

„Pokud chceme dosáhnout něčeho, čeho jsme ještě nedosáhli, musíme pro to udělat něco, co jsme ještě nedělali.“

 


Pokud máte pocit, že byste potřebovali s bilancováním, stanovením cílů, jejich plánováním nebo s těžkostmi v realizaci pomoct, neváhejte se obrátit na odborníky. Pomoct vám mohou psychologové nebo koučové. My máme v naší internetové poradně velké množství odborníků –psychologů, kteří jsou připraveni přidat se k vám na cestu za vašimi cíli.

 

Mnoho zdraví a úspěchů nejen při plnění předsevzetí přeje Mojra.cz!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat