Indigové děti: Jedinci s posláním, nebo fenomén moderní doby?

https://www.blog.mojra.cz/post/121

Určitě jste již někdy zaslechli o dětech se zvláštním nadáním, které žijí mezi námi. Tyto děti se již na první pohled odlišují od ostatních, někteří o nich hovoří jako o dospělých, či vyšších bytostech, uvězněných v těle dítěte. Tématem indigových dětí se zabývá mnoho studií, a to jak na úrovni psychologie, tak parapsychologie. Jaká je však skutečnost? Je jich opravdu mezi námi tolik, kolik uvádějí statistiky (až 95 % narozených dětí po roce 1978), nebo se z označení „indigové dítě“ stal fenomén moderní doby?  


Kdo jsou indigové děti?

V úvodu je potřeba si vysvětlit, co pojem indigové dítě znamená. Toto označení poprvé použila parapsycholožka Nancy Ann Tappeová, která se považuje za médium. Ta si začala všímat, že některé děti mají jako životní barvu indigovou a také, že je tento odstín barvou jejich aury. Svůj koncept popisuje r. 1982 v knize Understanding Your Life Through Color (Pochopení Vašeho života prostřednictvím barev). O několik let později, roku 1999 byla její teorie zpopularizována v díle L. Carrolla a J. Toberové The Indigo Children: The New Kids Have Arrived (Indigové děti: Nové děti právě přišly).

Tappeová a její přívrženci přišli s teorií, že indigové děti jsou bytostmi, které byly na Zemi seslány s předem daným posláním – mají vytvořit lepší místo pro život. Podle tohoto konceptu mají indigové děti parapsychologické schopnosti (např. dokáží číst myšlenky) a vynikají v léčitelství.


Indigové děti a jejich charakteristika

Názory na indigové děti se různí, obecně jsou pro ně vymezeny tyto společné znaky:

- vybrali si sami své rodiče, často se narodí do „obyčejné“ rodiny

- mají silnou vůli, jsou tvrdohlavé

- jsou velmi kreativní

- oplývají nadprůměrnou inteligencí a nečekanou moudrostí

- působí jako by znaly vyšší pravdy, pohybují se na jiné duchovní i mentální úrovni

- mají negativní vztah k autoritám, jsou nezávislé

- jsou upřímné, odsuzují lhaní, velmi se jich dotýká nespravedlnost

- mají od narození pronikavý, hluboký pohled

- touží pomoci světu

- projevují se u nich asociální sklony, navazují pouze hluboká a trvající přátelství

- často mají sklony k depresím, sebevražedným myšlenkám a pokusům

- potýkají se s nočními můrami, nespavostí či obavou ze spánku


Jak poznat, že je vaše dítě indigové?

Indigové dítě má oproti vrstevníkům určité vlastnosti, které jej výrazně odlišují. Kromě typického pronikavého pohledu, který působí, jako by viděly někam „za“ vás, se vyznačují zejména silnou empatií. Indigové děti mají malou potřebu spánku, avšak jsou o to více citlivé na vnější podněty. Výchova těchto dětí je velmi složitá a vyžaduje zvláštní přístup, nedělají si nic z trestů, o všem chtějí diskutovat a snaží se hledat nové možnosti a řešení.


Když se názory rozcházejí

Z ryze psychologického hlediska neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly existenci indigových dětí. Samozřejmě tuto teorii nemůžeme ani vyvrátit, ovšem díky tomuto fenoménu mnoho rodičů inklinuje k tomu, že své děti označí za indigové, i když se ve skutečnosti potýkají s nějakou vývojovou poruchou, hyperaktivitou apod. Proto ani statistiky, které se týkají počtu narozených indigových dětí nelze brát příliš vážně. Dnes se potýkáme s velkým problémem, a tím je touha po tom být odlišným – ne však ze strany dětí, ale paradoxně ze strany jejich rodičů. Proto se mnoho z nich spokojí s tím, že dítě na základě nepřesného posouzení označí za indigové namísto toho, aby připustili možnost „obyčejné“ psychické poruchy. Tím však zadělávají svým dětem na vážný problém.


Jak přistupovat k indigovým dětem?

Připustíme-li si tu možnost, že existuje svět mimo nás, nějaká vyšší moc a entita, nemůžeme přímo vyvrátit ani existenci indigových dětí. S ohledem na nejasné definice a koncept N. A. Tappeové je pak nasnadě otázka, jak indigové děti vychovávat?

1. Podporujte je a rozvíjejte. Indigové děti potřebují mít velkou oporu v rodičích. Kvůli své výjimečnosti se izolují od kolektivu, jsou převážně samotářští. S tím kontrastuje jejich silné vnímání okolního dění a snaha zlepšit svět.

2. Nelžete jim. Indigové děti si potrpí na upřímnost, samy nelžou a vyžadují to i od svého okolí. Jednejte s nimi vždy čestně, ale hlavně s ohledem na jejich věk.

3. Nemanipulujte. Jakýkoliv druh manipulace se vám může ve výchově indigových dětí vymstít, raději se k manipulaci nesnižujte.

4. Berte je jako sobě rovné (nebo vyšší) bytosti. Každé dítě si zaslouží respekt ze strany svých rodičů, ovšem podle N. A. Tappeové je nutno na indigové děti pohlížet spíš jako na nadřazené bytosti.

5. Naučte se pracovat s jejich emocemi. Rodičův úděl je dítě ochraňovat, ale také usměrňovat. Indigové děti prý do sebe dokáží pojmout emoce ostatních, avšak každé změny nálad mají své meze.

6. Zjistěte si co nejvíce informací. Mít doma indigové dítě není jen tak, musíte si obstarat co nejvíce informací, zejména ty, které se týkají správného přístupu k nim.

Ačkoli většina psychologů zastává spíše skeptický názor na problematiku indigových dětí, musíme připustit, že jedinci se zvláštními schopnostmi mezi námi jsou. Pokud se vaše dítě výrazně odlišuje od ostatních je potřeba nejprve vyvrátit možné psychické problémy. Nevyhýbejte se proto návštěvě pedagogicko-psychologické poradny. Jen zkušený psycholog dokáže rozpoznat, zda se jedná o psychický problém, pomůže vám zpracovat vaše pocity a nabídne různé možnosti pomoci.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat