Hypochondrie a jak se jí zbavit

https://www.blog.mojra.cz/post/130

Někdo se návštěvě u lékaře vyhýbá jako čert kříži a jiní, jako by se jich nemohli nabažit. Jistě jste se za svůj život setkali s někým, kdo až přehnaně dbá o své fyzické zdraví, neustále se pozoruje a diagnostikuje na základě poznatků z internetu nebo knížek. Stačí, aby se v televizi objevila zmínka o nově rozšířené nemoci a tento člověk má najednou všechny příznaky. Mnohdy jsou tyto situace úsměvné, avšak v konečném důsledku jde o vážný, ne fyzický, ale psychický problém – hypochondrii. V dnešním článku se podíváme na to, jak poznáme hypochondra a jak mu můžeme pomoci se s touto psychickou poruchou vyrovnat.


Co je hypochondrie?


Definice popisují hypochondrii jako psychickou poruchu, která je charakterizována intenzivním zaměřením se na vlastní tělesnost a přesvědčením o vlastním závažném onemocnění. Hypochondrem je tedy ten člověk, který se až úzkostně obává jakékoliv nemoci. Zajímavostí je, že hypochondři si své přesvědčení o nemoci natolik vsugerují, že fakticky prožívají jeho příznaky. Z hlediska psychologie můžeme tedy hypochondrii zařadit mezi závažná duševní onemocnění, zejména kvůli jejím možným následkům.



Podle statistik trpí hypochondrií cca 1 % populace, přičemž první příznaky hypochondrie se projevují už v období dospívání a vrcholí u mužů okolo 30 roku a u žen okolo 40 roku. Samozřejmě tyto údaje nejsou nejpřesnější, protože hypochondrie se může vyvinout i u starších osob, či u dětí.



Příčiny hypochondrie


I kolem příčin hypochondrie koluje mnoho dohadů a domněnek. Některé teorie se přiklánějí k tomu, že hypochondrii se člověk v podstatě naučí vlivem výchovy, zejména pokud je dítě za svou nemoc rodiči odměňováno, rozmazlováno. Dítě tak v podstatě učíme, že nemoc nehraje v životě negativní roli, ale naopak, že díky ní získá různé benefity. Jiné názory hlásají, že hypochondrem se častěji stávají prvorozené děti, protože matky věnují jejich zdravotnímu stavu přílišnou (až úzkostnou) pozornost. A v neposlední řadě stojí za zmínku teorie, která hlásá, že hypochondrie je prostředkem k útěku od skutečných problémů. Z toho vyplývá, že hypochondři raději opakovaně vyhledají pomoc různých lékařů (samozřejmě bez uspokojivého výsledku) namísto toho, aby se obrátili rovnou na psychologa.


Projevy hypochondrie


Hypochondrie se většinou projevuje v souvislosti se zhoršením psychického stavu po nemoci, kdy se člověk začne v obavě z možných komplikací přehnaně pozorovat.


Mezi typické symptomy hypochondrie patří:


  • dlouhotrvající pochybnosti o vlastním zdravotním stavu
  • neustálé sebepozorování
  • hledání zdravotních příčin a urputné popírání psychických problémů
  • nedůvěra v diagnózu lékaře, vyhledávání nových odborných ordinací
  • zveličování běžných onemocnění např. bolesti hlavy
  • užívání vitaminových doplňků
  • hledání informací o vážných nemocech (AIDS, rakovina apod.)


Následky hypochondrie


Utkvělé představy o vážné nemoci a neschopnosti lékařů ji správně diagnostikovat mohou vést k mnoha komplikacím. Hypochondrie se dříve či později projeví na kvalitě života – problémy v práci v důsledku častých absencí, zhoršení finanční situace kvůli úhradám nadstandardních vyšetření, partnerské problémy apod. Dlouhotrvající hypochondrie může přerůst do chronického stavu, ke kterému se přidruží různé psychické obtíže jako deprese, úzkosti a mnoho dalšího.


Prevence hypochondrie


S prevencí je vhodné začít již v dětství, kdy by rodiče neměli dítě za nemoc nijak odměňovat. Člověk se sklony k hypochondrii by si měl najít nějakou oblast zájmu, ať už je to péče o domácího mazlíčka, cvičení, tanec apod. Odpoutá tak pozornost od svých fyzických problémů a nebude je bezdůvodně zveličovat. A co je podstatné, měl by začít včas řešit i sebemenší problémy, které neblaze zasahují do jeho psychické pohody.


Jak přistupovat k hypochondrovi?


Chce to zejména velkou dávku pochopení a taktu. Vyslechněte si stesky a obavy hypochondra, avšak nijak jej v jeho domněnkách nepodporujte. Naopak se snažte o to, aby zaměřil pozornost na jiné aktivity, než je pozorování sebe sama. Šetrným způsobem mu zkuste doporučit návštěvu psychologa, který mu může nejvíce pomoci.


Diagnostika a léčba hypochondrie


Prvním krokem před stanovením konečné diagnózy je vyloučení možnosti některého z fyzických onemocnění. Následně lékař odešle pacienta k psychologovi či psychiatrovi, který nejprve posoudí, do jaké míry je hypochondr o svém tělesném strádání přesvědčen. Tento krok je důležitý proto, aby se vyloučilo některé z psychických onemocnění, které je doprovázeno bludy např. schizofrenie.


Dnes se velmi často přistupuje k psychoterapii, která je založena na rozhovoru o různých tématech pacientova života.  Cílem je postupně změnit klientovy návyky tak, aby se zmírnily jeho úzkostné pocity, aby byl schopen obstát v každodenním životě bez pomoci okolí. Důraz se klade také na to, aby se hypochondr naučil odlišit skutečné příznaky nemoci od těch neexistujících.


V případě chronických stavů, nebo pokud onemocnění doprovází deprese či úzkosti může být léčba hypochondrie doplněna o antidepresiva, vždy však pod přísným dohledem lékaře, protože je zde velké riziko vzniku závislosti.




Léčba hypochondrie je většinou během na dlouhou trať a nebývá lehká. Lidé trpící touto psychickou poruchou totiž v mnoha případech pomoc psychologa odmítají, protože jsou přesvědčeni o její bezvýznamnosti. Opak je pravdou, včasná psychologická pomoc může zabránit různým komplikacím. Pokud tedy vy sami, nebo někdo z vašich blízkých trpí hypochondrií, vyhledejte odbornou pomoc, ovšem ne z řad lékařů, ale psychologů. Jen u mála případů dojde postupem času k samovolnému odeznění hypochondrie, častěji se k ní přidruží jiné vážné psychické nemoci. 









Právě jste četli článek: Hypochondrie a jak se jí zbavit

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat