Desatero pro duševní pohodu v době KORONAVIRU

https://www.blog.mojra.cz/post/258

Dění okolo koronaviru se neustále mění, preventivní opatření se zpřísňují každým dnem. Co naopak zůstává stejné, jsou negativní pocity, které mnozí lidé zažívají. Strach, panika nebo například osamělost. To jsou všechno emoce, se kterými se nyní musíme naučit pracovat. Jejich dlouhodobé působení našemu organismu rozhodně neprospívá a vysává z nás mnoho sil a energie.


Ale jak na s nimi skoncovat, když se na nás špatné zprávy valí ze všech stran? Pojďme se na to společně v tomto článku podívat.

 

1. Dejte dnům zase nějaký řád


Společenské, sportovní i kulturní akce jsou zrušeny. Scházet se s přáteli se také nedá. Nová opatření narušila každodenní rutinu a vše, na co jsme byli doteď zvyklí. Mnozí tak celé dny tráví u televize, v křesle a nudí se. Dlouhodobá nuda se postupně může změnit i v depresivní symptomy. A to rozhodně nechceme! Zkuste si proto vždycky večer naplánovat, co budete zítra dělat.


Rozvíjejte koníčky, zkuste něco nového. Máte teď skvělou příležitost věnovat se zapomenutým koníčkům a ponořit se do milovaných činností. Sáhněte po dobré knize, vyrábějte a tvořte, pečujte o zahrádku. Chtěli jste se vždycky začít učit nový jazyk? Zkuste to teď!


Můžete také pomoci dobré věci. Určitě už jste zaslechli, že je nově nařízeno, že každý, kdo odchází mimo dům (ať už na nákupy, procházku nebo k lékaři), musí si ústa a nos zakrýt rouškou. Jenže, kde je vzít, když v obchodě nejsou? Už jste slyšeli o tom, že je možné si ušít vlastní roušku? Všude na internetu najdete plno návodů. Můžete tak spojit příjemné s užitečným – zabráníte nudě a pomůžete těm, kteří to potřebují.


2. Čerstvý vzduch


Ano, měli bychom zamezit kontaktu s druhými lidmi, nicméně procházka přírodou a krátký pobyt na čerstvém vzduchu se naopak doporučují. Vyrazte proto aspoň na chvíli načerpat energii a sílu ze slunečních paprsků a přírody.


3. Nezapomínejte na pohyb


A navážeme hned dalším bodem. Ačkoli je momentálně mnoho aktivit omezeno a na první pohled se tedy zdá, že nám opravdu nezbývá nic jiného než sedět doma, nezapomínejte si dopřát pravidelnou dávku nějaké aktivity. Pohyb prospívá nejen tělu, ale také mysli. Na krátkou procházku nebo lehké protažení proto nezapomínejte.


4. Nenechte se pohltit samotou


Lidé jsou od přírody společenští a rádi se sdružují. A to v každém věku. Situace okolo koronaviru tohle všechno mění. Máme zůstávat doma a omezit kontakt s druhými. A především ti, kteří žijí sami, mohou potom pociťovat obrovskou tíseň, smutek a osamělost.


Na kontakt s druhými proto také myslete. Zkuste se se svými blízkými spojit na dálku. Když už toho bude na vás příliš, popadněte telefon a zavolejte rodině nebo přátelům. A také naopak. Znáte-li někoho, kdo je teď na všechno sám, ukažte mu, že na něj myslíte a ozvěte se mu.


Pokud máte možnost a třeba i chuť zkoušet nové věci a výzvy, můžete vyzkoušet také videohovor (například přes Skype). Budete tak mít nejenom možnost se svými blízkými mluvit, ale také je zase vidět.

 

 5. Informace ano, ale …


Je jasné, že chcete být v obraze a sledovat nejnovější zprávy. Dejte si ale pozor, abyste se nenechali strhnout masovou panikou. Zpráv je nejen na internetu, ale i v televizi spousta. Odevšad se na nás valí šokující titulky, které v nás snadno vyvolají úzkost a stres.  Jenže média občas právě titulky záměrně vyostřují a mnohdy nadpis vůbec neodpovídá obsahu článku. Proto se titulkem nenechte příliš unést a vždy si článek rozklikněte a projděte. Taky se snažte si informace ověřit z více zdrojů nebo pro vyhledávání aktuálních novinek používejte oficiální stránky či ověřené a kvalitní weby.


6. Vyvažujte negativní zprávy pozitivními


V zájmu zachování duševní pohody se také snažte hledat i nějaké pozitivní zprávy, nezaměřujte všechnu svou pozornost pouze a jen na dění kolem koronaviru. Pokud jste fanoušci zvířat, vyhledejte si třeba nějakou zajímavost právě ze světa zvířat. Zjistěte, jaké nové knížky během tohoto roku vyjdou. Nebo si projděte nejnovější tipy a triky pro kutily. Nezahlcujte zkrátka mysl pouze negativními a náročnými zprávami, ale dopřejte ji i nějaké odlehčení.


7. Malé radosti

Opět trochu navážeme na předchozí bod. Světem se rychle šíří pesimismus a negativní pocity a člověk takovým emocím velmi rychle propadá, hůře se jich pak zbavuje. Zkuste proto každý den najít alespoň nějakou malou radost. Může jít opravdu o jakoukoli drobnost. Sluneční paprsek, který vás při pití čaje šimral po tváři, dobré jídlo nebo třeba pomalu klíčící zasazená semínka. Najděte si zkrátka každý den něco, co vás donutí alespoň k malému úsměvu. Pomůže vám to udržet si optimismus.


8. Odpočívejte, relaxujte, čerpejte sílu


Jak už jsme psali v úvodu, dlouhodobý stres a negativní emoce náš organismus vysilují. Dá se tak v podstatě říct, že ačkoli se s koronavirem naše tělo ještě vůbec přímo nesetkalo, naše psychika s ním bojuje v podstatě už teď. Nezapomínejte proto na odpočinek a na činnosti, u kterých se vám daří relaxovat a uvolnit se.


9. Bez dostatku spánku to nepůjde


Starosti, smutek i strach můžou ovlivňovat také spánek. Nedaří se usínat, v noci se člověk neustále budí a ráno vstává bez energie a podrážděný. Celým den je pak provázený nevyspalostí a únavou, negativní emoce se stupňují a večer se celý koloběh opakuje. Je to pak takový začarovaný kruh. Zkuste si před spaním vypěstovat nějaký svůj vlastní uklidňující rituál a místnost pro spánek si dobře připravte. Dostatek kvalitního spánku je v těchto dnech základem.


10. Požádejte o pomoc, pokud je toho na vás moc


Pokud byste měli pocit, že je na vás těch starostí a špatných pocitů až příliš, požádejte o pomoc. Mnoho lidí třeba bojuje se silným strachem jít si nakoupit nebo nejistotou spojenou s nedostatkem informací. Neváhejte využívat linek pro seniory, různých projektů, které starším lidem zajišťují nákupy nebo požádejte o pomoc své blízké.


Současná situace je opravdu psychicky hodně náročná, proto připomínáme také možnost kontaktovat psychologa. Psycholog, který je odborníkem právě na lidskou psychiku a emoce, vás vyslechne, probere s vámi vaši situaci a pomůže vám najít možnosti a řešení právě pro vás.



Psychologická poradna Mojra.cz nabízí konzultaci s psychologem online. To znamená, že k psychologovi nemusíte nikam dojíždět a dodržíte tak i doporučení minimalizovat osobní kontakt s druhými. Konzultace může proběhnout přes Skype, telefonicky nebo emailem. 





Udržet si optimismus a duševní pohodu v současné vypjaté situaci sice není jednoduché, ale je to o to důležitější. 







Právě jste četli článek: Desatero pro duševní pohodu v době KORONAVIRU

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat