Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

https://www.blog.mojra.cz/post/143

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem. 

 

Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmujícího. Problém však nastává v případě, kdy má vaše dítě ke škole vysloveně odpor, dennodenně ztropí hysterickou scénu, stěžuje si neustále na bolesti hlavy, břicha, má problémy se spánkem, nočním pomočováním apod. V tomto případě je namístě zbystřit a začít situaci řešit.  



Proč nechce chodit do školy?

 

Toto je asi první otázka, která vás v souvislosti s touto problematikou napadne. Rozhodně situaci nijak nebanalizujte, protože dítě má ke svému jednání jistě důvod, zejména jestliže je jeho nechuť navštěvovat školu provázena psychosomatickými problémy.

 

Nejčastější příčiny, kvůli kterým nechce dítě chodit do školy:

 

1. Postavení mimo třídní kolektivČasto se setkáváme s tím, že si dítě neumí najít mezi spolužáky kamarády, neumí se zapojit do dění ve třídě.

 

2. Obava z toho, že nenaplní očekávání rodičů. Všichni chceme pro své děti to nejlepší, toužíme po tom, aby něčeho dosáhly. Pokud však kladete na svého potomka velké nároky (např. nepřipouštíte možnost špatných známek), může být neustále ve stresu, což se projeví i jeho nechutí docházet do školy.

 

3. Neumí překonávat překážky. Základem výchovy by mělo být vedení dítěte k vlastní zodpovědnosti. Dnes bohužel mnoho rodičů dětem neustále umetá cestičky, nenechá je problémy a překážky překonávat samotné. S nástupem do školy jsou tyto děti nuceny čelit realitě, musí vše zvládnout sami. Je to pro ně ovšem velmi náročné, protože na to dosud nebyly zvyklé.

4. Strach z učitele/ů. Na každé škole se nachází přísní pedagogové, někteří tak jen působí, jiní jimi opravdu jsou. Méně psychicky odolné jedince tak může naprosto ovládnout strach z tohoto učitele, z jeho metod, jako je např. časté zkoušení, neohlášené písemky, přísné známkování aj.

 

5. Šikana. Jednou z příčin odporu ke škole může být také šikana, které vaše dítě čelí. V tomto případě je rozhodně namístě začít situaci co nejdříve řešit, protože šikana může mít velmi vážné dopady na psychiku vašeho dítěte.

 

6. Problémy v rodiněVše souvisí se vším, jestliže tedy dítě odmítá chodit do školy a doma řešíte nějaké problémy, může jít o demonstraci toho, jak celou situaci vaše dítě vnímá, snaží se získat vaši pozornost, chce abyste se mu věnovali apod.



Co dělat?

V první řadě si uvědomte, že nechuť dítěte chodit do školy má vždy nějakou příčinu. Proto je důležité tyto důvody odhalit. 


Promluvte si 
s dítětem, dejte mu najevo svůj zájem, avšak netlačte na něj, nekřičte a nevyhrožujte. Pokud se vám dítě nebude chtít se svým trápením svěřit, zkuste sami vypozorovat změny v jeho chování, co dělá jinak než doposud, všímejte si detailů. 


Zamyslete se také nad sebou
, nad svým chováním vůči dítěti, zda ho nepřetěžujete, nemáte na něj nesplnitelné nároky, zda jej dostatečně oceňujete a příliš přísně nekáráte za špatné známky.

Pokud je u vás doma vše v pořádku, je namístě oslovit třídní učitelku, zda si ona něčeho nevšimla a poprosit ji o pomoc. 


Nezlehčujte situaci
 v případě, že sami příčinu problémů neodhalíte. V takovéto chvíli je namístě vyhledat odborníka – dětského psychologa. Na pedagogicko-psychologickou poradnu se můžete obrátit bez obav, že byste tuto situaci museli sdělovat ve škole. Psycholog dokáže nejlépe posoudit, nakolik vážné jsou problémy vašeho dítěte a vhodnými technikami se dopátrá skutečných příčin.

 


Psycholog Online

MA Gordana Mišković

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 20.04.2024

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 20.04.2024

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 20.04.2024




Myslete na to, že vaše dítě je unikátní a jako na takové se na něj musí pohlížet. Neexistuje tedy nějaký všeobecný návod, jak se s odporem dítěte ke škole vyrovnat. Základem je samozřejmě to, že budete vašemu dítěti oporou, budete stát při něm. Vše ostatní doporučujeme svěřit do rukou odborníka, a to co nejdříve, abyste se vyhnuli možným komplikacím. Dětská psychika je křehká a jedině psycholog dokáže citlivě proniknout do ohniska těch nejskrytějších dětských obav a odstranit je. 



Seznamte se s týmem naších dětských psychologů.



Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem
Právě jste četli článek: Co dělat, když dítě nechce chodit do školy? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Milan před 4 roky
    Milan

    Nemohu se synem (ADHD 6 třída) hnout aby do školy chodil. Škola nám vyšla vstříc a máme studijní plán. Zkusili jsme i jinou školu a nic. Jsme z toho zoufalí, psycholog neporadí a psychiatr by ho cpal různými léky.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, v tomto případě mohu pouze doporučit konzultaci s některým z našich psychologů. S výběrem toho vhodného vám rádi pomůžeme, stačí napsat do chatu v pravém dolním rohu stránky. Tým poradny Mojra.cz

  • Kristina Gryczova před 2 roky
    Kristina Gryczova

    Dobrý den ,jsem už zoufalá.Mám 12 leteho syna ,má silne ADHD,,ve škole mi nevydrží ani jednu hodinu,roztrhá si všechno oblečení co má na sobě, školní pomůcy atd...bývá agresivní ,hází laviceni ,židlemí,hlasitě křičí,škola z důvodu obavy ,aby někoho nezranil mi ho nechává doma.Byly jsme na různých vyšetření,,i genetice zda nemá nějaký syndrom,vše má v pořádku,krom ADHD,má psychologa,psychiatra a bere léky..stav se nezlepšuje ,byl i v psychiatrické léčebně.prosím o jakou koliv radu,jsme roufalí rodiče a už nevíme kudy kam děkuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, Kristino, na email jsme vám poslali doporučení na vhodného psychologa.

  • Jana před 2 roky
    Jana

    Dobrý den potřebovala bych poradit mám 17leteho syna chodí na učňák do Čáslavi na cukráře nedávno mi psala paní učitelka že syn nebyl 4krat ve škole když se ho doma zeptám co ho trápí tak mi řekne že nic

  • Monika před 5 měsíci
    Monika

    Dobrý den, potřebuji poradit. Syn začal chodit do 1. třídy. Do školy se moc těšil. První týden bylo vše v pořádku, pak byl nemocný a od té doby do školy nechce. Ráno brečí, že nepůjde, že chce být s maminkou. Nevím jak ho přesvědčit, aby zase chodil do školy rád. Děkuji za odpověď.

  • Monika před 6 měsíci
    Monika

    Dobrý den, potřebuji poradit. Syn začal chodit do 1. třídy. Do školy se moc těšil. První týden bylo vše v pořádku, pak byl nemocný a od té doby do školy nechce. Ráno brečí, že nepůjde, že chce být s maminkou. Nevím jak ho přesvědčit, aby zase chodil do školy rád. Děkuji za odpověď.

  • Tereza před 5 měsíci
    Tereza

    Dobrý den máme stejný stejný problém jako písatelka Monika. Syn první třída. Celé září chodil do školy s úsměvem. Pak byla učitelka nemocná byl supl pak učitel. V ten den to začlo ve škole plakal. Pak byl týden nemocný. A teď už týden každé ráno pláč. Syn má opožděný vývoj řeči . Takže hůře z něj dostávám proč nechce chodit do školy.

  • Mgr.Ľubica Mesarošová, Mojra

    Dobrý den, děkuji za dotaz. Situace, kterou popisujete, zřejmě není jednoduchá pro Vás, ani pro syna. Z napsaného usuzuji, že se jedná o separační úzkost. Pozitivní je, že syn se do školy tešil a zvládl první týden docházky bez potíží. Nyní je třeba pomoct dítěti obnovit pozitivní očekávání. Můžete mu připomenout, na koho/co se v 1. třídě těšil, případně přidat i vnější motivaci - po dni stráveném ve škole odměníte syna, např. oblíbenou aktivitou. Když jde o úzkost, tak doporučuju pozvolný návrat do školy. Nejprve s doprovodem do třídy, pak jenom na chodbu, nebo do šatny, a nakonec rozloučení před budovou školy. Pomoc mu může i předmět jako oblíbená hračka, který si vezme do aktovky s tím, že kdyby se mu stýskalo, může si hračku vzít a pomazlit. Situaci zkuste diskrétně konzultovat s třídním učitelem a vychovatelkou ve smyslu, aby uplatnili citlivější přístup. Nakonec hraje roli i Váš vlastní postoj - dítě reaguje úzkostí případně i na Vaši úzkost. Chození do školy mu tedy můžete zjednodušit, když budete o tom sama přemýšlet a mluvit spíše pozitivně, aniž byste sobě a synovi připomínala, že je to jeho povinnost. Ujistěte ho, že je normální mít strach, když zažívá něco nové, že to tak mají i jiné děti/dospělí. Dopřejte mu čas porozumět a adaptovat se na situaci. Normální adaptační doba je v takovém případě i 5-6 měsíců. Pokud by potíže přetrvávaly, nebo se zhoršily, zvažte vyhledat psychoterapeutickou péči. S pozdravem, Mgr. L. Mesarošová, Online psycholog poradny MOJRA

  • Vera Kasalova před 4 měsíci
    Vera Kasalova

    Dobry den,syn 9let nechce chodit do skoly ,ADHD,OCD uklizi,musi mit vse na stejnem miste.Stejne ritualy.Ma vybuchy vzteku az agresivita jakmile dostane 2.Jsem zoufala,volaji mi ze skoly at si pro syna prijedu.Skola se ale snazi vyhovet.Chodime k psychiatrovi i psychologovi,bere leky.Prijde mi ze to nepomaha tocime se porad v bludnem kruhu.Dekuji .

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Věro, chápu, že tato situace může být pro Vás i Vašeho syna náročná. Ráda bych ocenila, že jste již situaci konzultovala s psychiatrem i psychologem a že právě podstupuje léčbu. Je však pravda, že někdy může trvat jistý čas, než se najde nejvhodnější kombinace léků a psychoterapie, která přinese výraznější změny. Jsem ráda, že ze strany školy, kterou Váš syn navštěvuje, vnímáte snahu vyhovět Vám a Vaši situaci. Je důležité otevřeně komunikovat se školou, případně spolupracovat s učiteli, školským psychologem a/anebo speciálním pedagogem (pokud máte tyto možnosti k dispozici). Pokud máte pocit, že terapie nepřináší dostatečné výsledky, je na místě diskutovat o možných změnách v léčbě anebo psychoterapeutickém přístupu. Při práci s OCD se jako metoda první volby uvádí kognitivně-behaviorální psychoterapie, u které efektivita je při této problematice velmi vysoká. Vnímám, že je důležité mít i pro sebe, jako pro rodiče, dostatečnou míru podpory, jelikož tato situace je nepochybně velmi náročná. Mohlo by být užitečné najít si prostor na vlastní terapeutické střetnutí s psychologem/psycholožkou, případně se sama spojit s jinými rodiči, kteří prochází podobnými výzvami. Nemusíte na to být sama. Pokud budete potřebovat podporu případně si o tom budete chtít hlouběji popovídat, jsme tady pro Vás. Mgr. B.Jozefiaková, Online psycholog poradny MOJRA.

  • Svetlana před 3 měsíci
    Svetlana

    Dobrý den potřebovala bychom poradit, a zajit na konzultaci k p.p.p. Můžete mi nějak pomoci? Děkuji

  • Petr před 2 měsíci
    Petr

    Dobrý den mám syna 17 let, navštěvuje střední školu, 1. ročník. Ve škole se učí dobře, má vyznamenání, třídní kolektiv je také dobrý. Bohužel poslední 2 měsíce nechce chodit do školy. Když jsem se ptal proč, prostě mi řekl, že nechce a že nebude vstávat. Vyčítá mi, že mu pořád něco zakazujeme a nařizujeme. Když ho motivuju (něco slíbím), tak to 10 dní vydrží a pak je to zase stejné. Zkouším to po dobrém i po zlém, ale nic platné, prostě nejde. Je to nárazové, 14 dní chodí bez problémů a pak mu v hlavě něco přeskočí a do školy nejde. Už jsem dost bezradný, prosím o pomoc. Děkuji.

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Petře, z toho, co píšete, vnímám 2 potenciální příčiny, proč syn nechce chodit do školy: 1. Myslím, že by bylo dobré, kdybyste se zkusil hlouběji zajímat o synovu školu např.: vyučování, kolektiv, co pravidelně zažívá. Zkuste si ho vyslechnout bez hodnocení správnosti/nesprávnosti toho, co říká, jednoduše projevit o něj zájem. Možná teď uvidí, že se o něj více zajímáte a dozvíte se možná o situaci ve škole více a to Vám napoví, zda příčina nechození do školy souvisí přímo se školou. 2. Píšete, že Vám syn vyčítá, že mu stále něco zakazujete a přikazujete. Zde bych se zamyslela, čeho konkrétně se ty příkazy a zákazy týkají. Neopakuje se stejné téma? Nedala by se situace řešit jinak než zákazem? Je možné, že nechození do školy je forma jeho vzdoru vůči Vašim zákazům? Zkuste vypozorovat, zda neodmítá chodit do školy právě po Vašich výměnách názorů. A jak komunikuje s matkou? Směřuje výčitky i na ní anebo jen na Vás? V každém případě bych Vám doporučila konzultaci s psychologem ať už u nás anebo se školním psychologem a podrobněji se zaměřit na Vaši situaci. Mgr. V.Turčáková, online psycholog poradny MOJRA

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Světlano, děkujeme za Vaši zprávu, jsme online psychologická poradna, v případě potřeby Vám velmi rádi pomůžeme s výběrem psychologa, pokud nám napíšete na e-mail nebo do chatu v pravém rohu stránky případně nás můžete kontaktovat telefonicky na čísle +420 731 226 690, jakou oblast si přejete řešit. Všechny naše psychology naleznete na tomto odkaze https://mojra.cz/nasi-psychologove. Přejeme Vám krásný den, Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat