Chci nebo musím? Co znamená ztráta motivace?

https://www.blog.mojra.cz/post/338

Slovo motivace pochází z latinského slova motus, čili „pohyb“. Zjednodušeně řečeno, jedná se o stav připravenosti ke konkrétní akci. Když jsme motivovaní, vykonáváme dané činnosti tak, aby vedly ke konkrétním výsledkům a k dosažení předpokládaných cílů. V dnešním článku si povíme, kdy a proč dochází ke ztrátě motivace, dále si představíme její důsledky a poradíme vám jak ztracenou motivaci znovu získat.

 

Kdy a proč dochází ke ztrátě motivace?


Se ztrátou motivace se může setkat kdokoliv z nás. Často se s tímto problémem setkávají studenti. Počáteční nadšení  z vybraného oboru později střídá zklamání. Také studenti na univerzitách si často představují, že studentský život je zejména o užívání si.  Z této představy ale rychle vystřízliví, když je zavalí hromada učiva, stres, nedostatek spánku a času. Neustály nátlak, zklamání a stereotyp může vést k tomu, že se rychle začnou cítit demotivovaní.


Se ztrátou motivace se neméně často potýkají i lidé ve svém zaměstnání. Na začátku se každý snaží odvádět svou práci co nejlépe, touží po úspěchu a seberealizaci, ale pak se něco zvrtne a motivace je fuč. Práci už bereme pouze jako povinnost a nutné zlo. Se ztrátou motivace se můžou setkat i lidé, kteří nastupují do nového zaměstnání. Zjišťují přitom, že zvolená práce se poněkud odlišuje od jejich původních představ, profesionální chování se vytrácí a z každodenního vstávání se proto stává povinnost zejména kvůli potřebě platit účty. Ztráta motivace se může objevit ale i u lidí, kteří mají na první pohled práci snů, ale jsou pod neustálým stresem. I oni se můžou jednoho dne probudit bez energie a zápalu.


Práce a studium nejsou jediné oblasti, ve kterých dochází často ke ztrátě motivace. O motivaci můžeme také snadno přijít, když se rozhodneme ve svém životě něco změnit, například zhubnout. Pomalé nebo neviditelné výsledky našeho úsilí nás většinou demotivují, a my už dál nemáme chuť se snažit.  Úplně nejhorší ale je, když ztratíme motivaci k samotnému životu.

 


Ztráta motivace jako příznak syndromu vyhoření


Ztráta motivace bývá jedním z příznaků syndromu vyhoření. S tímto pojmem se v poslední době setkáváme poměrně často. Syndrom vyhoření se může projevit i u zcela psychicky zdravých lidi. Hlavní příčinou je stres nebo nevhodný životní styl. Mezi další běžné příznaky patří podrážděnost, pokles nálady, vyčerpání, změny chování a pocit neschopnosti. Dny vám splývají, nic vás nebaví, nedokážete se pro nic nedchnout a jste zcela bez energie. Tyto příznaky není radno podceňovat. Můžou totiž vést k vážným psychickým problémům.

 

 

Jak bojovat se ztrátou motivace?

Ukažme si teď způsoby, jak opět získat ztracenou motivaci.


1. Připomeňte si své cíle – cesta k vytyčenému cíli může být někdy monotónní a nudná, proto je důležité si dané cíle a to, co vás čeká, po jejich dosažení, neustále připomínat. Nezapomínejte, proč jste začali!


2. Najděte smysl odpovězte si na tyto zásadní otázky, a to: Jaký má smysl to co dělám a proč je to pro mě tak důležité? Téměř vždy najdete nějaký dobrý důvod, proč to stojí za to. Stačí se chvilku zamyslet a bez ohledu na to co děláte, vždy hledejte pozitiva.


3. Inspirujte se – sledujte inspirativní videa, hledejte inspiraci v motivačních knížkách, poslouchejte oblíbenou hudbu, která vás nakopne, nebo se inspirujte příběhy lidí, kteří něčeho dosáhli v životě


4. Odpočiňte si sebezdokonalování a úspěch vyžaduje notnou dávku úsilí a soustředění. Nezapomínejte ale na odpočinek. Věnujte svůj čas něčemu, co nemá nic společného s vaším cílem, tím si pročistíte mysl a zaujmete určitý odstup. Přesvědčíte se o tom, že po této pauze vaše motivace znovu vzroste a třeba vám přinese i nové nápady k dosažení vašeho cíle.


5. Změňte svou rutinu zkuste čas od času udělat něco jinak, i pouhá změna přístupu k dané věci, může vést k zachování motivace. Nevzdávejte se při prvních selháních, ani když zatím nevidíte výsledky.


6. Odměňte se nezapomeňte se pravidelně odměňovat za vaše úsilí   

 

 

  

Pomoc psychologa

Pokud se ztrátou motivace bojujete už dlouhodobě a nedaří se vám ji získat zpět, je určitě na místě požádat o pomoc odborníka. Psycholog vás pomoci různých technik může motivaci opět navrátit.

 


OBJEDNEJTE SE ZDE











Právě jste četli článek: Chci nebo musím? Co znamená ztráta motivace?


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček domácí práce

Mojráček domácí práce

Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „jen si tu něco dodělám, a už jdu. Počkej chvilku!“ A tak se to opakovalo ještě dvakrát. Nakonec mamince do...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat