5 kroků k větší důvěře a otevřenosti ve vztahu

https://www.blog.mojra.cz/post/371

Láska a důvěra, důvěra a vztah jsou neoddělitelné nádoby. Známe to každý. Komunikace vázne, panuje mírné dusno nebo napětí, cítíme, že možná ne vše je vyřčeno. Může se to stát v jakémkoli vztahu. Příčiny mohou být různé, nevěra, velké změny, hádka, stres, ale někdy třeba jen to, že na sebe máte méně času. To vše může s opravdovou důvěrou a (nejen) emocionální otevřeností ve vztahu pořádně zamávat. Ale nic není ztraceno! Otevřenost a důvěra jsou velmi důležité a zároveň křehké vztahové hodnoty. Na druhou stranu se na nich dá hezky pracovat. Pojďme se podívat, co všechno můžeme udělat pro zlepšení v těchto oblastech!


Buďte upřímní sami k sobě

Jedině tak můžete být upřímní a otevření k vašemu protějšku. Umíte se zastavit a říct si sami pro sebe, co v danou chvíli chcete, a co cítíte? Zkuste se na to zaměřit a ujistit se, že nejsou oblasti, kde k sobě být upřímní nedokážete, nebo kde máte názor, který ale spíše pochází z vašeho okolí, ne od vás samotných.


Nebojte se ukázat svou zranitelnost

Vašemu protějšku tak sdělíte, že může být zranitelný i on sám, že vám může také on ukázat pravou tvář a nemusí se přemáhat. To pak může prohloubit nejen vzájemnou důvěru, ale i intimitu. Dělají Vám projevy zranitelnosti prozatím problém? Zkuste začít něčím méně citlivým. Je pro vás těžké i to? Vyzkoušejte si projev zranitelnosti nejprve s kamarádkou nebo kamarádem.


Naučte se přijímat zpětnou vazbu

Stalo se vám v minulosti, že jste neudrželi emoce na uzdě, když přišlo na kritiku vaší osoby? Stalo se vám to s vaším protějškem? A dokonce ne jednou? Pak je možné, že bude mít váš partner či partnerka strach vám některé věci říct. Je samozřejmě na vás, abyste zhodnotili, o jakou zpětnou vazbu se jednalo a zda byla vaše reakce přiměřená nebo ne. Mohlo se jednat o necitlivě podanou a nemístnou kritiku. Pokud ale cítíte, že vaše reakce nebyla nebo nebývá adekvátní, je dobré se zamyslet nad tím, jak se naučit reagovat jiným způsobem, a jak následně s partnerem toto téma otevřít, aby věděl, že k vám může být upřímný.


Dejte přednost činům před slovy

Tento tip vás jistě nepřekvapí. Pokud chceme někomu dokázat, že to myslíme vážně, přesvědčíme ho spíše konáním než mluvením o tom, že něco už opravdu uděláme. O to stejné můžete požádat partnera, jestli si všímáte, že vám činy od něj občas schází. Můžete si s partnerem stanovit Měsíc činů. Domluvíte se na tom, že se celý měsíc zaměříte na to, abyste o věcech méně mluvili (a třeba dlouze plánovali) a více konali. Pokud si v průběhu měsíce jeden z vás všimne, že ten druhý zase moc mluví a nekoná, může toho druhého citlivě upozornit. Na konci měsíce si společně sedněte a sdílejte, jaké to pro vás bylo, co vám to dalo a co se změnilo. Tato výzva samozřejmě neznamená, že byste s partnerem měli méně komunikovat. Jde spíš o to, nemluvit týden například o společné procházce do lesa, ale prostě jít. Zkuste být taky kreativní v tom, jak partnerovi vyjadřujete city nebo komplimenty, určitě najdete i jiné způsoby než jen ty slovní. O různých projevech lásky pojednává článek o jazycích lásky.


Vědomě komunikujte, sdílejte, naslouchejte

Najděte si s partnerem chvíle jen pro sebe. A to bez sledování televize, mobilu nebo hraní her. Dejte si prostor pro vzájemnou komunikaci a sdílení. Pravděpodobně se jeden druhého ptáte, jaký jste měli den, jak se máte a jak to šlo v práci. Jsou to pro vás spíše řečnické otázky nebo opravdu čekáte na odpověď, nasloucháte a dál se doptáváte? Pokud vám připadá, že máte s partnerem v poslední době méně takových sdílných chvilek, cíleně si je naplánujte. Uvařte si čaj nebo kávu a povídejte si. Jestli se bojíte, že vás nebudou pro začátek napadat otázky, zkuste si to ozvláštnit předpřipravenými otázkami, kterých najdete na internetu mnoho (například pod heslem otázky pro páry). Ale pozor! Využijte je jen k prolomení ledů, uvidíte, že vás brzy stáhne proud příjemné, přirozené komunikace.

 

Když si nevíte rady

Je skvělé, jestli se pokoušíte vaši otevřenost a důvěru ve vztahu posílit, fandíme Vám! Někdy to ale může být nad vaše síly. Také se může stát, že narazíte někde ve výše zmíněných krocích. Nemusíte na to být sami. Pro tyto případy vám můžeme nabídnout služby našich psychologů. Domluvit se můžete jak na individuálním, tak na párovém sezení, záleží na konkrétní záležitosti, která vás trápí. Sezení u nás probíhají online, nemusíte tak opouštět teplo a bezpečí vašeho domova.







Právě jste četli článek: 5 kroků k větší důvěře a otevřenosti ve vztahu


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat