Psychosomatika u dětí

https://www.blog.mojra.cz/post/398

Všechny maminky to znají, ten pocit strachu a bezmoci, kdy jejich dítě něco trápí. Své ratolesti pak svěřujeme do rukou lékařů či léčitelů. Ale co když na nic nepřijdou? Co když opakovaná nachlazení, bolesti bříška nebo hlavy nebo i vážnější problémy nemají fyziologické vysvětlení? A pokud ho mají, tak proč takové nepříjemnosti trápí zrovna Vaše dítě? A pokud zvažujete, zda není možné, že Vaše dítě simuluje, věřte, že u dětí je mnohem častější psychosomatizace.


Psychosomatika, co to je?

Slovo psychosomatika propojuje dva systémy, tělo a duši, ty se berou v této oblasti jako jeden komplexní celek. Tento obor si klade za cíl hledat příčinu zdravotních (fyziologických) problémů v psychosociálních faktorech. Až u 40 % pacientů není nalezena fyziologická příčina jejich zdravotních problémů a klasická léčba jim nezabírá. Právě u nich je vhodné hledat příčiny v psychice a v aktuální životní situaci. Při neřešených náročných životních obdobích a situacích může jedinec takzvaně somatizovat. Jedná se o vyjádření vnitřního tlaku z neřešeného problému zdravotním problémem.


Psychosomatika a děti

U dětí se somatizace objevuje velmi často. Uvádí se, že častěji než u dospělých. Děti ještě nejsou tak zdatné ve slovní zásobě a nemají tolik zkušeností, proto své problémy nedokážou vyjádřit slovně, tím pádem se projeví na těle. Děti také neumí zpracovávat negativní pocity a emoce, nemůžeme tedy čekat, že si hravě poradí se stresem, úzkostí či negativními myšlenkami.


Tušíte, s jakými psychosomatickými projevy se můžete nejčastěji setkat? Jedná se především o již zmiňované bolesti hlavy a bříška, dále ale také zvracení, nechutenství či různé kožní potíže. Také táhlé nebo opakované nachlazení mohou něco znamenat, určitě takové problémy nezametejte pod koberec.

 

Děti jsou velmi citlivé, často na sebe přenáší problémy svých nejbližších, a to i přesto, že si často dospělí myslí, že své trable dobře skrývají. Dalšími spouštěči mohou být problémy ve škole, přehnané nároky na dítě, špatná atmosféra v rodině, dlouho neřešené spory nebo rozvod rodičů. Všechno to dítě vnímá, ale každé dítě pak jinak zareaguje, roli hraje osobnost dítěte, výchova a schopnost vyjadřovat emoce. Co ale můžeme říct s jistotou, vliv psychosomatiky se často velmi podceňuje.


Když běžný lékař nepomůže

Může se stát, že ani opakované návštěvy lékaře a předepisované léky nezabírají Vašemu dítěti se problémy v různých podobách stále vrací. V takové situaci je vhodné zvážit návštěvu psychosomatika. Takového odborníka nebude zajímat jen fyzický stav, ale člověk jako celek. Bude se zajímat o životní příběh dítěte, o všechny aspekty, které mohou aktuálně ovlivňovat jeho psychiku a zdraví, o jeho pocity a nálady. Nebude se zajímat jen o zahnání příznaků, ale bude hledat prapříčiny neduhů dítěte.



→ HLEDÁTE POMOC? VYBERTE SI Z NAŠICH ODBORNÍKŮ ←



Konkrétní problémy dětí a možné příčiny

Určitě se nedá jednoznačně s jistotou říct, že za nějakým neduhem stojí automaticky jediná příčina. Příčiny a reakce na různé situace jsou velmi individuální, proto je vždy lepší vyhledat odborníka, který se bude dítěti věnovat individuálně. Pojďme se ale podívat možné příčiny některých problémů.


Bolest hlavy

Ta je u dětí častá. Pokud se na ni podíváme z pohledu psychosomatiky, objevuje se u dětí, které hluboce touží po ocenění, jsou akční a jen tak neumí odpočívat a zkrátka vypnout. Mají toho takzvaně „plnou hlavu“. Bolest může být vzkazem, že by si dítě už opravdu mělo odpočinout.


Kašel a další nemoci horních cest dýchacích

U těchto dětí je možné, že málo projevují emoce, především hněv, což následně kompenzuje kašlem. Pokud dítě prožívá negativní emoce, dech je mělčí, úzkost s sebou pak přináší nepravidelné a povrchní dýchání. U chronického kašle se může vyskytovat závislost na matce či rodinné konflikty.


Bolesti břicha

Psychosomatika u dětí a bolest břicha, to bývá časté slovní spojení. Tak se často projevuje stres či tréma. Dítě může mít problémy ve škole, v některých případech se může jednat až o problémy se šikanou. Všímejte si, kdy se bolesti objevují, často podvědomě přijdou právě proto, aby se dítě aktivitě, která ho čeká, vyhnulo.


Zácpa

Tento problém se může vyskytovat u dětí s úzkostí s depresí nebo v sociální izolaci. Dítě tím může vyjadřovat potřebu, aby se o něj někdo staral a měl ho rád. Může to být také reakce na rozchod rodičů, dítě to vyloženě „nemůže strávit“.


Časté škytání

Může se objevovat u dětí, jejichž rodiče se k nim často chovají nepředvídatelně, tedy jednou velmi pozitivně a pak najednou velmi negativně, například střídání přílišné přísnosti a velké benevolence, to v dítěti vyvolává obrovský zmatek a nejistotu, co přijde.


Onemocnění srdce a cév

Tato onemocnění mohou být způsobována úzkostmi, které plynou z příliš vysokých nároků od rodičů nebo učitelů, děti pak chtějí za každou cenu splnit očekávání, ale někdy to je nad jejich síly.


Kožní onemocnění

Zde je to jednoduché. Problémy s kůží mohou symbolizovat neukojenou touhu po dotecích. Kůže nám zprostředkovává kontakt s okolím, proto je jejím prostřednictvím vyjadřován jeho nedostatek.

 

 

 

Psycholog Offline

PhDr. Lenka Kolajová

Psychosomatické problémy

Nejbližší termíny: 14.05.2024

Psychosomatické problémy

Nejbližší termíny: 14.05.2024

Psychosomatické problémy

Nejbližší termíny: 14.05.2024





Právě jste četli článek: Psychosomatika u dětí

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres u dětí: Jak mu zabránit, a co dělat, když se objeví?

Stres u dětí: Jak mu zabránit, a co dělat, když se objeví?

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psycholožka online poradny MOJRA | Jak poznat, že je dítě ve stresu a co s tím můžeme udělat?  V dnešní moderní době se stres pomalu, ale jistě stává každodenní součástí života lidí. Málokdo z populace může říct, že neví, co vlastně stres je, a nezažívá jeho příznaky v každodenním životě. Stres u dospělých je běžně řešenou problematikou, ale jak je to u dětí? Mohou i děti zažívat stres...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat