Obsedantně kompulzivní porucha a jak ji zvládat

https://www.blog.mojra.cz/post/97

Obsedantně kompulzivní porucha (zkr. OCD = obsessive-compulsive disorder) je neurotickou poruchou, která se vyznačuje vtíravými myšlenkami, které vedou k psychické nepohodě jedince. Velmi často je tato porucha chybně zaměňována se schizofrenií či autismem, protože se jejich příznaky v mnoha ohledech shodují.


Obsedantně kompulzívní poruchou trpí zhruba 2 % populace bez ohledu na pohlaví, nejčastěji se projevuje mezi dvacátým rokem a pokud je správně diagnostikována a léčena, dá se vcelku dobře zvládnout.



Obsese a kompulze

Abychom snáze pochopili, v čem spočívá odlišné chování člověka při obsedantně kompulzivní poruše, je potřeba vymezit si dva základní pojmy – obsese a kompulze. Obsese se vyznačuje nutkavými myšlenkami a chorobně utkvělými představami, které jedinec nedokáže nijak potlačit. Kompulze je pak opakující se jednání, které má za účel zmírnit či odvrátit negativní pocity, které jsou vyvolány obsesí. Jinak řečeno, člověk trpící obsedantně kompulzivní poruchou se snaží napětí a úzkosti z obsesí neutralizovat pomocí kompulzí.



Nejčastější typy obsedantně kompulzivní poruchy:

  • obsese bez zjevných kompulzí
  • nadměrný strach ze špíny, infekce a bakterií
  • strach z opomenutí
  • strach z používání neekologických přípravků, ftalátů…
  • jiné kompulze (opakování slov, čísel, dotyky…)



Příčiny obsedantně kompulzivní poruchy


Rozvoj obsedantně kompulzivní poruchy je podmíněn několika faktory. Hlavní roli hrají dědičné dispozice jedince, tedy pokud se OCD vyskytovala u někoho z rodiny je zde vysoký předpoklad, že se projeví i u vás. Druhou možností je vznik OCD v důsledku biologických faktorů, např. po vážných úrazech hlavy, vlivem perinatální encefalopatie (poškození mozku dítěte způsobené jeho nedostatečným okysličením při porodu), na vině může být také diabetes insipidus apod. Nemalý podíl má pak také špatné sociální zázemí.



Projevy obsedantně kompulzivní poruchy


Člověk trpící touto poruchou se většinou snaží své netypické projevy skrývat před okolím, protože se za ně stydí. Častým příznakem obsedantně kompulzivní poruchy je neustálé opakování rituálů. Člověk má potřebu několikrát po sobě zkontrolovat, zda je zamčeno, počítá do tisíce, musí několikrát zopakovat jedno slovo, vyhýbá se barevně odlišným dlažebním kostkám na chodníku apod. Dalším projevem může být přehnaná obava z infekce, člověk si proto neustále myje ruce, používá rukavice, nesahá na kliky a madla v hromadné dopravě atd. Vzácněji se OCD projevuje střádáním věcí.


Proč se člověk k obsedantně kompulzivnímu chování uchyluje? Jednoduše je to proto, že má strach. Bojí se toho, že kdyby jednou porušil své rituály, stalo by se něco hrozného, např. pokud nenapočítá do tisíce, než přejde silnici srazí ho auto apod.



Následky obsedantně kompulzivní poruchy


Nutkavou potřebou vykonávat určité rituály se člověk dostává do bludného kruhu a musí čelit mnoha problémům. Jsou narušeny mezilidské vztahy, jedinec má ztíženou schopnost fungovat v běžném životě, je psychicky vyčerpaný, potýká se s konflikty v rodině i v práci. Ohroženo je i fyzické zdraví (ekzémy v důsledku používání desinfekce, oděrky a poranění kůže po urputném mytí a mnoho dalšího). Neléčená OCD může vést až k závislosti na návykových látkách, jako jsou drogy, léky a alkohol.



Diagnostika a léčba obsedantně kompulzivní poruchy


Pro správnou diagnostiku této poruchy je důležité v první řadě vyloučit jiná psychická onemocnění, jako např. schizofrenii a autismus, což znamená, že bez pomoci odborníka se neobejdete. Aby mohl psycholog/psychiatr potvrdit OCD musí jedinec splňovat určitá diagnostická kritéria:

  • Potíže přetrvávají alespoň 14 dní
  • Musí být patrná přítomnost obsesí, kompulzí, nebo obojího.
  • Obsesivní myšlenky považuje jedinec za své vlastní.
  • Jedinec považuje obsese za obtěžující, uvědomuje si nesmyslnost kompulzivního jednání, ale není schopen s tím bojovat.
  • Obsesivně kompulzivní chování ovlivňuje každodenní život, zabírá spoustu času, jedinec v důsledku toho trpí úzkostí a depresemi.
  • OCD nesouvisí s jinou psychickou poruchou a není důsledkem užívání drog/léků.



Pokud se diagnóza OCD potvrdí, přistupuje psycholog k návrhu vhodné terapie. Podstatou úspěšné léčby je seznámit klienta s tím, co to obsese a kompulze jsou a jak se projevují. Při mírnějších formách obsedantně kompulzivní poruchy většinou postačí pravidelná psychoterapie (nejčastěji kognitivně behaviorální). Principem terapie je postupně vystavovat klienta různým pro něj úzkostným situacím do doby, než dojde ke zmírnění úzkosti. Jelikož při takovýchto situacích klient běžně využívá kompulzi, pod psychologickým vedením se snaží tomuto jednání vyvarovat.


V těžkých případech je psychoterapie doplněna antidepresivy, která mohou být posílena antipsychotiky. Účinek antidepresiv začne být patrný nejdříve po osmi týdnech užívání, u některých je doba výrazně delší. Proto je důležité být trpěliví, protože léčba OCD je během na dlouhou trať, a i po odeznění všech příznaků by neměla být přerušena ještě po dobu cca 1 roku.


Po domluvě s psychologem je možné terapii podpořit alternativními metodami, např. homeopatika, bylinky.







Jestliže máte obavy, že trpíte obsedantně kompulzivní poruchou, nestyďte se za to a vyhledejte pomoc psychologa. Jen s jeho pomocí se můžete vyléčit a než k tomu dojde, pomůže vám zmírnit dopady, které má tato porucha na váš každodenní život.

 








Právě jste četli článek: Obsedantně kompulzivní porucha a jak ji zvládat

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Hana před 2 roky
    Hana

    Dobrý den syn 17 letech trpí ocp


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat