Nezávazný vztah, aneb přátelství s benefity

https://www.blog.mojra.cz/post/72

Ačkoli je dnešní doba protkána tolerancí, setkáváme se s mnoha předsudky, které jsou v lidech po staletí zakořeněny. A stejně je tomu i v případě nezávazných vztahů, které jsou i nyní často spojovány s prostopášným životním stylem. Mnohdy jsou však i přes neutuchající touhu po dlouhodobém partnerství stále častěji vyhledávanou možností, jak vyplnit prázdné místo v životě bez nutnosti se vázat. Nemáme na mysli občasný sex s náhodnou známostí, ale s člověkem, kterého znáte dlouho a on vás. Mít takového kamaráda s benefity je v mnoha případech výhodné, ovšem vyžaduje to dodržovat určitá pravidla. V tomto článku se podíváme na klady a zápory nezávazných vztahů, v jakých případech jsou přínosné a kdy se takovémuto vztahu raději vyhnout.



Označení nezávazný v plném smyslu vyjadřuje, jak má takový vztah vypadat. Prim zde hraje jakási dohoda mezi mužem a ženou o tom, že půjde ryze o naplnění sexuálních potřeb bez jakýchkoliv citů. Popravdě, budeme-li zkoumat takovéto vztahy více do hloubky je zřejmé, že určitá citová vazba zde je. Logicky vzato, přátelé o sobě mnohdy vědí vše, i to, co bychom nesdělili partnerovi. Takže abychom byli přesní, city zde hrají roli, avšak nejedná se o lásku.



Jak vnímají nezávazný vztah muži

Záměrně jsme se v začátku zaměřili na mužskou část populace. Proč? Jednoduše řečeno, muži dokáží snáze oddělit své fyzické, respektive sexuální potřeby od citů. Proto jim nedělá problém udržovat i dlouhodobě nezávazný vztah, vnímají ho pouze jako prostředek pro ukojení touhy po sexu s tou výhodou, že nemusí neustále lovit v nových vodách.



Jak vnímají nezávazný vztah ženy

Zde už je to značně komplikovanější. Existuje mnoho typů žen, avšak všechny spojuje jedno – často se i do přítele, kterého mají pouze na sex, zamilují. Je to do značné míry dáno tím, že žena (ač sebe i ostatní sebevíc přesvědčuje o opaku) musí k muži cítit jisté sympatie, než dojde k samotnému pohlavnímu styku. Ženy oproti mužům prostě nedokáží tak jednoduše oddělovat city od potřeb. Tím nechceme tvrdit, že by ženy navazovali nezávazné vztahy méně často než muži, je však pravdou, že mnohdy končí právě kvůli jejich přílišné citové angažovanosti.




Kdy a proč vznikají nezávazné vztahy


Období dospívání a rané dospělosti mladí lidé si chtějí převážně užívat a k tomu patří také snaha získat co nejvíce sexuálních zkušeností bez nutnosti se vázat.


Krátce po rozchodu – toto je období, které nejvíce přeje nezávazným vztahům. Máte za sebou určitou etapu svého života a necítíte se na to, abyste navázali další vážný vztah.


Ve stáří – lidé v jistém věku již netouží navazovat nová partnerství, mají už leccos za sebou, a proto jim tento typ vztahu plně vyhovuje.


Bývalí partneři není výjimečné, že spolu bývalí partneři mají pohlavní styk v době, kdy ještě nenašli nového partnera. Zde však hrozí riziko, že jedna strana bude chtít navázat na vztah tam, kde skončil, a druhá ne.


Lidé mající vážný vztah – zejména pokud jejich partner/ka nedokáže uspokojit všechny potřeby, či se vztah potýká s krizí apod. Pozor však na hrozby týkající se odhaleného partnerského trojúhelníku.




Jestliže chcete mít kamarádství s benefity je podstatné zamyslet se jaké důvody vás k tomuto kroku vedou. Mnohdy se stává, že jeden z dvojice přistoupí na nezávazný vztah proto, že doufá, že ten druhý začne v budoucnu opětovat jeho city – tento scénář je však špatný. V nezávazném vztahu má jít pouze o sex, neopětovaná láska zde nemá místo. Častěji mají tento problém ženy, postupem času se snaží posunout nezávazný vztah dále, což mužům přestane vyhovovat a raději jej ukončí.  Proto je důležité vymezit si hned v začátku jasná pravidla a dodržovat je. Některá přátelství s benefity pak mohou vydržet i mnoho let, aniž by zúčastněné strany jakýmkoliv způsobem citově strádaly.




Pravidla nezávazných vztahů


Upřímnost – ostych a tajemství do nezávazného vztahu nepatří. Přece jen jej navazujete zejména proto, že chcete uspokojit své sexuální potřeby a tužby. Samozřejmě pokud máte určité specifické požadavky, musíte s nimi toho druhého obeznámit hned na začátku.


Přesně vymezené hranice a pravidla muž i žena musí mít jasno, že jde pouze o vztah založený na sexu. Ujasněte si i sebemenší detaily: dobu, kdy se budete scházet, že můžete tento vztah kdykoliv opustit, zakažte si jakékoliv kontroly a dozor nad časem toho druhého apod.


Žádná očekávánínevstupujte do nezávazného vztahu, pokud toužíte po tom, aby se vyvinul v něco víc. Nevynucujte si žádné sliby do budoucna apod.


Dodržujte zásady bezpečného sexunemůžete spoléhat na to, že váš sexuální partner nebude mít pohlavní styk ještě s někým jiným. Použitím ochrany se jednak vyhnete pohlavně přenosným chorobám, tak i nechtěnému těhotenství.


Nezanevřete na hledání nového, vážného vztahuto, že udržujete přátelství s benefity neznamená, že se vzdáte hledání stálého partnera pro život. Proto choďte do společnosti, flirtujte, domlouvejte si schůzky s jinými, pečujte o sebe apod.


Nepřespávejte u sebe – po sexu se každý odeberte k sobě domů, společně trávené noci mohou probudit nežádoucí city.


Udržujte si odstup – sdílet spolu svá tajemství a sexuální tužby je krásné, avšak příliš mnoho něžností prohlubuje vzájemnou intimitu. Proto žádné kradmé polibky mimo ložnici, vodění se za ruku, nechávání osobních potřeb, oblečení a jiných maličkostí v bytě toho druhého aj.


Nechvalte se nezávazným vztahem udržovat v tajnosti jej nemusíte, na druhou stranu však vaše okolí nemusí vědět všechny detaily. Stejně tak není potřeba představovat partnera rodičům. Neustále myslete na to, že je to pouze chvilková záležitost.


Nežárlete – to, že si jeden nebo druhý vyjdete někam s novým objevem není důvodem pro projevy žárlivosti. Nic jiného než sex vás k sobě neváže, proto si dopřejte vzájemnou volnost.







Jestliže máte jakékoliv pochybnosti, zda je nezávazný vztah vhodný právě pro vás, či se nedokážete vypořádat s problémy, které vám ho komplikují, obraťte se na psychologa z oblasti partnerských vztahů. Ten vám nabídne nezaujatý pohled na danou situaci, poradí možná řešení a mnoho dalšího, vše na míru vám a vašim potřebám. 













Právě jste četli článek: Nezávazný vztah, aneb přátelství s benefity

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat