MUZIKOTERAPIE: Když hudba léčí

https://www.blog.mojra.cz/post/320

Poslech hudby je oblíbenou činností napříč generacemi. Ať už se tóny linou ze sluchátek nebo z kuchyňského rádia, dokáží v nás vzbudit spoustu emocí a připomenout dávno zapomenuté zážitky. Jsou písně, u kterých s úsměvem na tváři vzpomínáme na loňské léto, u jiných pláčeme. Víte ale také, že hudba může léčit?


Muzikoterapie. To je název terapie pomocí hudby. Co si ale pod tím představit? Jak muzikoterapie vypadá v praxi?

 


Co je to muzikoterapie?

 

Muzikoterapie patři mezi tzv. expresivní nebo též umělecké terapie (stejně jako například arteterapie, dramaterapie či tanečně-pohybová terapie). Bývá často využívaná jako doplňková k jiné formě terapie. Hlavní roli hraje hudba a rytmus.



Muzikoterapie v praxi


Jaké jsou účinky muzikoterapie? Terapie hudbou přispívá k většímu propojení s vlastním tělem a také ke zlepšení paměti, pozornosti nebo koordinaci pohybů. Právě proto je často využívaná jako forma rehabilitace, například pro pacienty po úrazu.


Muzikoterapie je ale také ideálním prostředkem v boji proti každodennímu stresu. Hudba dokáže navodit příjemnou náladu, harmonii a duševní klid.


V dnešní době jsme zvyklí neustále dělat více věcí najednou. Schválně se zamyslete, jak vypadalo vaše poslední jídlo? Věnovali jste se pouze jídlu nebo jste zároveň sledovali televizi, odepisovali na emaily nebo chystali svačinky pro děti? Muzikoterapie je výborným pomocníkem pro zlepšení koncentrace a schopnosti soustředit se pouze na jednu věc. Zároveň se také může stát vítanou chvílí odpočinku nebo formou prevence  syndromu vyhoření.


Techniky muzikoterapie

Nenechte se zmást, nejedná se jen o pouhý poslech hudby. Muzikoterapie pracuje s rytmem i dynamikou, zvuky přírody ale také například s tichem. Různé skladby pak vyvolávají různé emoce.


Druhy muzikoterapie

Muzikoterapie může probíhat individuálně, ale také ve skupině. Existují dvě základní formy muzikoterapie: aktivní a receptivní.

  • Receptivní muzikoterapie spočívá zejména v poslechu hudby, vnímání emocí, které daná skladba vyvolává a následné reflexi vlastních pocitů.
  • Při aktivní muzikoterapii jsou zapojeny různé hudební instrumenty, součástí mohou být vokální projevy nebo vytváření zvuků za pomoci vlastního těla. 

 


Komu hudba pomáhá?

Muzikoterapie má široké možnosti využití, proto je vhodná opravdu téměř pro kohokoli, v jakémkoli věku. Pro některé skupiny má však své speciální a nezastupitelné místo.


Muzikoterapie u dětí s autismem

Muzikoterapie je pro děti s autismem způsobem, jak lépe komunikovat s okolím. Děti s autismem žijí tak trochu ve svém vlastním světě, často se jim pomocí slov nedaří vyjádřit a domluvit se s ostatními. Hudba jim v tomto pomáhá. Děti se uvolní, učí se koncentraci a zlepšují koordinaci pohybů.


Muzikoterapie pro seniory

Terapie hudbou je využívána také v domovech pro seniory. Mnozí totiž bojují s pocity osamělosti a depresemi. Pomocí muzikoterapie dochází ke zmírnění těchto pocitů. Při aktivní formě muzikoterapie navíc senioři procvičují paměť, motoriku a obecně trénují své kognitivní funkce.


Muzikoterapie u mentálně postižených

Pro lidi s mentálním postižením je vhodná zejména aktivní skupinová muzikoterapie. Skrze hudbu dochází ke zmírnění úzkosti a strachu z neúspěchu. Při práci s rytmem a hudebními nástroji se zlepšuje motorika a vhodně zvolený emoční náboj skladeb pomáhá při práci s agresí.

 





Muzikoterapie, neboli terapie hudbou, má široké možnosti využití (od mírnění stresu, přes zlepšování paměti a pozornosti až po lepší koordinaci a motoriku). Využít ji může téměř každý. Nejčastěji je využívaná jako doplněk k jiným formám terapie.


Máte-li pocit, že pro vaši konkrétní situaci byste potřebovali spíše běžnou konzultaci s psychologem nebo hledáte další způsob psychologické péče jako doplněk k muzikoterapii, obraťte se na některého z našich psychologů.








Právě jste četli článek: MUZIKOTERAPIE: Když hudba léčí


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat