KDO JE KDO: Psycholog, kouč, terapeut

https://www.blog.mojra.cz/post/304

Když máme problémy se zrakem, je to jasné, jde se k očnímu. Bolest zubů? Od toho je tady přeci zubař. Co ale dělat v případě, kdy nás trápí něco psychického? Nebo chceme zapracovat na osobním rozvoji? Na koho se obrátit pro diagnostické vyšetření?  Někdy to může být trochu matoucí – je tady přeci psycholog, psychiatr, kouč nebo třeba terapeut.


Někdy mají lidé problém s tím, že jim všichni tito odborníci tak nějak splývají dohromady nebo si nejsou jistí, kdo jim s jejich konkrétním problémem může nejlépe pomoci.


V dnešním článku se pokusíme vnést do této problematiky trochu více světla. Každého odborníka vám představíme hezky zblízka, připomeneme, kde se s ním můžete setkat a s čím by vám mohl pomoci.


Psycholog nebo psychiatr?

 

Lidem se nejčastěji plete psycholog a psychiatr. Ačkoli znějí obě slova velmi podobně a oba tito odborníci se starají o duševní zdraví, existují mezi nimi poměrně značné rozdíly.


Psycholog

Kdo je to psycholog?

Psychologem je člověk, který ukončil magisterské vzdělání v oboru psychologie, nejčastěji je absolventem filozofické fakulty. V rámci svého studia sice absolvoval předměty jako anatomie, neuropsychologie a podobně, není ale lékař! Uplatnění psychologů je poměrně široké – mohou se věnovat školní, klinické nebo třeba soudní psychologii. Uplatní se ale také jako psychologové ve velkých firmách, mohou se věnovat reklamě a marketingu nebo pracovat jako dopravní psychologové.


Kde pracuje psycholog?

Psychologa můžete najít ve školách, zdravotnických zařízeních, sociálních službách nebo v soukromých ordinacích.


S čím mi může pomoci psycholog?

Na psychologa se můžete obrátit se všemi osobními, pracovními nebo vztahovými problémy. Tedy v podstatě se všemi starostmi a těžkostmi, které v životě prožíváte. Psychologové mohou poskytovat poradenské, terapeutické i psychodiagnostické služby.


Psychiatr

Kdo je psychiatr?

Psychiatr je lékař, vystudoval lékařskou fakultu, kde si následně vybral specializaci v psychiatrii. Může tedy předepisovat léky nebo stanovovat diagnózy.


Kde ho najdu?

S psychiatrem se můžete setkat v nemocnicích, psychiatrických léčebnách, ambulancích nebo v soukromých klinikách.


S čím mi může pomoci?

Psychiatr se věnuje léčbě duševních nemocí, diagnostice a může také poskytovat terapeutické služby.


Zjistěte více v našem videu: Jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem?

 

(Psycho)terapeut 

 

Terapie, psychoterapie – je v tom rozdíl? Je! Co se (psycho)terapie týče, není v českém zákoně ve všech oblastech úplně jasně definovaná a možná právě proto, je v tom v současné době občas trochu zmatek a nepořádek. Jak to tedy je?



Psychoterapeut


Kdo je psychoterapeut?

Psychoterapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (nejčastěji v oboru psychologie, ale může se taky jednat o jiný příbuzný obor v humanitních nebo sociálních vědách). Další podmínkou je absolvování dlouhodobého psychoterapeutického sebezkušenostního výcviku. V České republice existuje hned několik akreditovaných výcviků v různých terapeutických směrech (například kognitivně behaviorální terapie, psychoanalýza, gestalt terapie…), tyto výcviky zpravidla trvají okolo 5 let. Nutná je pak ještě také dvouletá supervize.


Kde ho najdu?

Psychoterapeuty najdeme ve zdravotnických zařízeních, soukromých ordinacích i v sociální sféře.


S čím mi může pomoci psychoterapeut?

Psychoterapie je vhodná pro náročnější niterné problémy, jakými může být například práce s traumatem nebo odbourávání fóbií. Psychoterapeut může pomoci s celou škálou problémů, od těch osobních až po vztahové. Pro terapii je obvyklé, že je dlouhodobá a jde do hloubky problému.



Terapeut


Kdo je to terapeut?

Tady se to poněkud různí. V podstatě neexistují podmínky pro to, aby se člověk mohl nazývat terapeutem. Může se jednat o psychologa, který pracuje terapeuticky, ale nemá zatím dokončený sebezkušenostní výcvik. Může se ale taky jednat o někoho, kdo nemá ani psychologické vzdělání ani žádný jiný kurz.


Kde ho můžu najít?

V podstatě kdekoli, nejčastěji v sociálních službách.


S čím mi může pomoci?

Bohužel se terapeuty v dnešní době nazývá mnoho neodborníků, kteří slibují, že dokážou vyřešit, vyléčit a zlepšit v podstatě cokoli. V takovém případě buďte raději obezřetní. Navíc veřejnost i samotní terapeuti často pojmy terapie a psychoterapie zaměňují. Proto si vždy přečtěte recenze, zjistěte si více o jeho vzdělání a odbornosti.


A dál?


Kdo další je ještě ve hře? Na koho dalšího je možné se obrátit?


Kouč


Kdo je kouč?

V poslední době jsou velmi populární koučové. Aby se člověk stal koučem nepotřebuje žádné konkrétní vzdělání. Teoreticky není podmínkou ani absolvování kurzu, čehož bohužel mnoho lidí využívá a nazývají se koučem, ačkoli se v tomto směru nijak nevzdělávali. Zvolte proto raději kouče, který má za sebou nějaký dlouhodobý akreditovaný kurz.


Kde ho můžu najít?

Koučové nejčastěji pracují sami na sebe, schůzky mohou probíhat v nějakém neutrálním prostředí (třeba kavárně) nebo v koučovně daného kouče. Koučové se také uplatňují ve velkých firmách.

 

S čím mi může pomoci?

Na kouče se můžete obrátit s problémy v oblasti komunikace, motivace, seberozvoje nebo třeba špatných návyků. Hlavním nástrojem kouče jsou dobře kladené otázky a práce s vašimi cíli. Kouč se nedívá do minulosti, zajímá ho přítomnost a budoucnost.



Krizový intervent


Kdo je krizový intervent?

Krizový intervent je člověk, který řeší akutní i dlouhodobé krize v lidském životě. Aby se člověk krizový interventem mohl stát, musí absolvovat akreditovaný kurz kompletní krizové intervence.


Kde ho můžu najít?

Krizové interventy najdeme v krizových centrech, na Linkách důvěry a dalších krizových linkách a mohou být také součástí hasičského nebo záchranářského sboru a vyjíždět například k nehodám nebo přírodním katastrofám. Pracovat mohou také v neziskovkách nebo nemocnicích.


S čím mi může pomoci?

Krizová intervence, jak už název napovídá, pomáhá lidem v krizi. Krizí se rozumí jakákoli událost, která dotyčnému naruší jeho dosavadní život a on ji není schopen vlastními silami překonat. Může se jednat o vztahové, profesní i osobní problémy nebo traumatické zážitky.



 


Mojra.cz – Kdo je mi k dispozici?


V současné době působí v naší online psychologické poradně 16 psychologů, kteří se specializují na různou problematiku: od vztahových problémů, přes výchovné a osobní problémy až po profesní a osobní rozvoj.


Někteří z našich psychologů jsou také certifikovanými krizovými interventy, kouči či psychoterapeuty.


Podívejte se na kompletní profily všech našich psychologů














Právě jste četli článek: KDO JE KDO: Psycholog, kouč, terapeut

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Jak by měla média přistupovat k citlivým tématům?

Citlivá témata, jako je sexuální násilí, nebo násilí v jakékoliv podobě, smrt, či jiné emoce drásající téma, si vyžadují citliví a zároveň otevřený komunikační přístup. Média vykreslí situaci hrozivě už v titulku. Proto množství lidí ze zvědavosti článek otevře. Často se pak v takovém článku čtenáři nedostane vysvětlení detailů. To vytváří pocit nejistoty, strachu, hněvu.Na jedné straně jsou to články, které občas vykreslují situaci děs...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat