Dítko školkou povinné: JAK PŘEKONAT NÁSTUP DO ŠKOLKY BEZ STRESU?

https://www.blog.mojra.cz/post/200

A je to tady. Začátek září, děti nastupují do školy a ty menší do školky. Mezi nimi i vaše dítě. Ano, opravdu je to tak, už to není to miminko, které jste na rukou nosili. Stále jste pro něj středobodem vesmíru, avšak teď se bez vás musí naučit několik hodin vydržet.


Jana Š.:  První den ve školce? Já těhotná brečela doma a syn ve školce. Učitelky mi volaly po dvou hodinách, ať si pro něj raději dojdu, že nejde utišit. Dokonce se jim pozvracel v šatně...

Veronika T.:  Dcerka zvládla první den úplně bez problémů. Brečet začala, až ve chvíli, kdy jsem pro ni odpoledne přišla, že prostě ještě nechce domů...


První den ve školce je oboustranně náročný. Dítko, i to sebevíc natěšené do školky, najednou čelí realitě, kdy ho jeho maminka nechá v cizím prostředí, s cizí paní, kterou by mělo poslouchat, a která se nebude věnovat jen jemu, ale i ostatním dětem. Spustí obranný mechanismus – pláč. Vždyť doteď to vždycky fungovalo, když zapláče, maminka si pro něj určitě přijde. A tak brečí a brečí, ale ona nikde. Buďto plakat přestane, nebo propláče celý den. Pro rodiče je pak velmi těžké odejít, mnoho maminek se tváří statečně a pak několik dlouhých minut stojí za dveřmi a poslouchají, jak jejich dítě pláče a může jim to srdce utrhnout. 


7 tipů, jak usnadnit dítěti nástup do školky


Jelikož jsou první dny, u někoho i týdny ve školce velmi náročné, dítě si zvyká na jiný řád, než který mělo doma, hledá si kamarády a mnoho dalšího, připravili jsme si pro vás několik rad, jak vaší ratolesti toto období co nejvíce ulehčit, co byste dělat měli a co rozhodně ne.


1. Nebuďte nervózní

Dítě je tvor velmi citlivý, naladěný na svou maminku. Pokud jste z nástupu do školky sami neklidní, přenesete to s největší pravděpodobností na dítě. To vám naprosto důvěřuje, ale když uvidí, že jste nervózní, znejistí také a na problém je zaděláno. Proto si vše vyřešte nejdříve sami v sobě. Myslete na to, že nástup do mateřské školy je v dané situaci to nejlepší řešení.


2. Nelžete

To je snad nejdůležitější zásada, které by se rodiče měli (nejen při nástupu do školky) držet. Uvědomte si, že vy jste pro dítě pevný bod ve světě, který se teprve učí objevovat. Na vás se může spolehnout. Stačí i sebemenší lež, a tyto jistoty vezmou za své. Proto když dítěti řeknete, že pro něj po obědě přijdete, splňte to. Pocit zrady, který vyvoláte planým slibem, si v sobě totiž dítě ponese hodně dlouho.


3. Dodržujte staré a vytvářejte nové rituály

Nástup do školky je obrovská změna, snažte se proto co nejvíce dodržovat staré rituály a vytvářejte nové. Voďte dítě do školky vždy ve stejný čas, obejměte jej a neodcházejte bez rozloučení. Doma s ním dělejte věci jako obvykle, čtěte před spaním, povídejte si. A to i v případě, že za sebou máte náročný den v práci.


4. Neprodlužujte loučení

Často mají rodiče problém se s dítětem „rychle“ rozloučit. A tak se nechají dlouho objímat, utírají slzičky a srdce jim to může utrhnout. Pravdou však zůstává, že čím méně budete protahovat utrpení s loučením, tím lépe. Je to jako u strhávání náplasti, čím rychleji to uděláte, tím méně to bude bolet. Opravdu. Proto nepostávejte dlouho ve dveřích, neotálejte. Rozlučte se s dítětem, ujistěte ho, že pro něj v určitou dobu přijdete a odejděte. A zkuste se neotáčet.


5. Motivujte

Uplácet dítě sladkostmi není sice zrovna výchovné, ale v případě, kdy nic jiného nepomáhá klidně můžete udělat výjimku. Slibte dítěti, že když bude statečné, půjdete na zmrzlinu, nebo si může koupit svou oblíbenou dobrůtku. Horší asi bude to později dítě odnaučit, ale někdy si situace žádá „nouzové“ řešení.


6. Nedělejte ze školky trest

Dítěti byste měli k chození do školky motivovat. Vysvětlete mu, co ho tam čeká, že jste tam taky chodili, co se vám tam líbilo. Nebojte se mu přiznat, že jste se také báli a plakali jste, ale že to časem přešlo. Rozhodně se ale vyhněte větám typu: „Však počkej, půjdeš do školky a tam už tě paní učitelka naučí poslouchat!“ nebo „Jestli mě budeš zlobit, tak tě zítra v té školce nechám!“ Školka má být zábava, ne umučení a obava z toho, že mě maminka opustí.


7. Spolupracujte s učitelkou

Vy jste sice ti, kteří své dítě znáte nejlépe, ale paní učitelka jej zase vidí v prostředí bez vás, v situacích, se kterými si musí dítě samo poradit. Neberte tedy doporučení učitelky jako něco špatného, naopak. Ve spolupráci s ní můžete najít způsob, jak dítěti pobyt ve školce co nejvíce ulehčit.

 



Postupem času si dítě na pobyt ve školce zvykne. Některé dřív, jiné později. Pokud však sledujete, že dítě je neklidné i doma, stěžuje si na bolesti bříška, nechce jíst, má problémy se spánkem, objeví se u něj noční pomočování či cokoliv jiného, zauvažujte o návštěvě odborníka – dětského psychologa. Ten se společně s vámi zaměří na možné příčiny dětského strachu a navrhne řešení. V případě náhlých stresů a strachů se rodičům osvědčily i různé přírodní přípravky, homeopatika, čaje, kapky. Udělejte pro své dítě to nejlepší a nenechte jeho strach a obavy přerůst únosnou mez.

 

 

 




 

 


Právě jste četli článek: Dítko školkou povinné: Jak překonat nástup do školky bez stresu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat