Bolesti hlavy, migrény a jejich souvislost s psychikou

https://www.blog.mojra.cz/post/91

To, že se psychické rozpoložení odráží na našem fyzickém zdraví je nevyvratitelný fakt. Vztahem mezi psychikou a tělem se zabývá obor zvaný psychosomatika, která chápe tělo a duši jako dva neoddělitelné celky. Základem psychosomatiky je předpoklad, že pokud trpíme psychicky, snaží se nás na to tělo upozornit pomocí různých varovných signálů, a těmi mohou být právě bolesti hlavy nebo migrény.



Bolesti hlavy (cefalalgie/cefalea):

Bolest hlavy může být doprovodným symptomem mnoha onemocnění a velmi často může mít psychosomatický původ. Definice popisují bolesti hlavy jako intenzivní a velmi nepříjemný pocit v hlavě nebo na ní, různého charakteru, intenzity a trvání. Tyto obtíže většina z nás řeší léky na bolest, které ji sice utlumí, ale pokud neodhalíme přesnou příčinu, bude se neustále vracet.



Migrény (z řeckého hemikrania = bolest jedné strany hlavy):

Migréna je chronickým onemocněním, které se projevuje silnými pulsujícími bolestmi hlavy s řadou doprovodných projevů. Pro migrénu je typické, že postihuje pouze jednu polovinu hlavy a může trvat od 2 do 72 hodin. Po odeznění migrény je člověk unavený, nemá chuť k jídlu a ve většině případů se dostaví hluboký spánek. Problémem je, že osoba trpící migrénami se snaží pomoci sama, užívá léky na bolest hlavy, které však nejsou dostatečně účinné. Proto je velmi důležité, aby byly migrény včas diagnostikovány a léčba probíhala pod dohledem odborníka.



Co může vyvolat bolest hlavy a migrénu?


Příčinou bolesti hlavy je většinou stres, strach, nezpracované emoce, vztek, šok (např. spojený s úmrtím blízké osoby), problémy ve vztahu či práci, tlak okolí, úzkosti a obavy. U některých jedinců jsou bolesti hlavy určitou formou trestu, např. pokud jsme k sobě přespříliš sebekritičtí a nedokážeme splnit vytyčené úkoly.


U migrény je určení příčiny dosti problematické, podle odborných názorů mohou mít základ v genetice, respektive se dětí z generace na generaci. Sklon k migrénám mají často lidé, u kterých se projevují deprese a úzkosti, či jiné psychické poruchy (např. bipolární afektivní porucha). A pak je zde celá škála možných spouštěčů – stres, hlad, únava, menstruace, užívání hormonální antikoncepce, těhotenství, menopauza, špatné osvětlení v místnosti/prudké světlo, alkohol, špatné stravovací návyky, některá jídla (sýry, mléko…), problémy v rodině, pocit nedokonalosti aj. Zajímavostí je, že spouštěcí faktory na nás nemusejí působit bezprostředně před nástupem bolesti, ale klidně i den předem.


Jak se bolesti hlavy a migrény projevují?


Bolest hlavy: 

Příznakem bolesti hlavy je zejména tlak v různých oblastech ať už uvnitř, či vně hlavy. Bolest přichází náhle a stejně tak odeznívá, většinou s pomocí léků nebo pohybem na čerstvém vzduchu. Pokud se bolest hlavy často opakuje, může přerůst v migrénu, což situaci značně zkomplikuje.


Migréna se nejčastěji projevuje:

  • únavou
  • citlivostí na světlo, hluk, pachy
  • změnami nálad, agresí
  • ztuhlostí krčních svalů
  • nevolností, zvracením, průjmem
  • u některých se objevuje aura
  • rozmazaným viděním
  • potíže s řečí a vyjadřováním



Jak se můžou bolesti hlavy a migrény odrazit na našem fyzickém a psychickém zdraví?


V důsledku stále se opakujících záchvatů bolesti se u jedince může vyvinout závislost na tlumících lécích, zvyšuje se riziko mozkové příhody, srdeční choroby. Mohou se objevit problémy s pamětí, poruchy soustředění, deprese, problémy v práci spojené s vyčerpáním a sníženou výkonností apod. V krajních případech může neléčená deprese skončit smrtí.


Prevence bolestí hlavy a migrén


Nejúčinnější prevencí je eliminovat míru stresu, dopřávejte si proto při plnění úkolů dostatek přestávek, a hlavně na sebe neklaďte nepřiměřené nároky. Samozřejmostí je dostatečný spánek, pomoci mohou i různé formy meditace, změna jídelníčku a dodržování zásad zdravého a aktivního životního stylu. Důležité je také včasné řešení problémů a schopnost udržet si v životě určitý nadhled.


Léčba bolestí hlavy a migrén


Mnoho lidí chybuje v tom, že si snaží od bolestí hlavy a migrén ulevit pomocí léků bez předchozí porady s lékařem. Proto trpíte-li opakujícími se bolestmi hlavy neodkládejte návštěvu odborníka. Ten v první řadě provede sérii vyšetření, aby se vyloučila možnost různých závažných onemocnění, např. nádoru na mozku. Jakmile je tato eventualita vyloučena, přechází se do fáze, ve které psycholog zkoumá  spouštěče bolestí/migrén a na základě zjištěných informací navrhne vhodnou terapii. U někoho zvolí psycholog ryze individuální terapii, u jiného pomůže spíše párová či rodinná. Vše se odvíjí od osobních potřeb jedince, proto nelze přesně definovat, jakou formou budou sezení s psychologem probíhat.


Léčba může být doplněna také různými vitaminovými přípravky, bylinkami, léky (antidepresiva, analgetika, triptany), některým jedincům pomáhá tzv. feedback (počítačové hry podporující prokrvení určitých částí mozku).



Pokud i vy trpíte častými bolestmi hlavy či migrénami neodkládejte návštěvu praktického lékaře a psychologa. Předejdete tak možným komplikacím, jako jsou zdravotní obtíže, problémy v práci apod. 











Právě jste četli článek: Bolesti hlavy, migrény a jejich souvislost s psychikou

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Dost dobrá matka

Dost dobrá matka

Být matkou je neskutečně nádherné a vyčerpávající zároveň. Každá matka prožívá okamžiky, kdy je se svým dítětem v úplné harmonii, všechno je skvělé, dokonale si rozumí, ale rodičovství s sebou přináší i opačné chvíle. Jsou to okamžiky, kdy je matka vyčerpaná, nevyspaná, má pocit úplného selhání. V těchto chvílích nejedna matka o sobě začne pochybovat a má pocit, že není dost dobrá. Často k pocitům selhání přispí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat