ADVENT: Období klidu, nebo nejvíce stresující část roku?

https://www.blog.mojra.cz/post/220

Advent. Pomalu, ale jistě se dostáváme do vánoční nálady, zdobíme dům, pečeme cukroví. Podle tradice je adventní čas dobou radostného očekávání, rozjímání a dobročinnosti. S rozsvícením první svíčky na adventním věnci bychom se měli zklidnit a zpomalit své osobní i pracovní tempo. Tak to alespoň fungovalo ještě za dob našich babiček a prababiček.


Naši předci intenzivně pracovali po celý rok. Museli se postarat o hospodářství, zajistit příjem rodině. Zima pro ně byla obdobím klidu, kdy se věnovali spíše domácí práci a nemuseli se vláčet na pole. Byli také většinou silně nábožensky založení, proto dodržovali různé tradice, od půstu, po zapalování svící na adventním věnci. Ostatně některé tradice se snažíme udržet stále, jen zapomínáme, jaká je jejich pravá symbolika.


Vánoce už nejsou časem klidu…  


Moderní hektická doba si vybírá svou daň. Namísto klidu a pohody je pro nás advent synonymem nakupování dárků, finanční nejistoty, spěchu, vánočního úklidu, stresu… Ke stromečku na Štědrý večer pak dorazíme sice s úsměvem, ale většinou naprosto psychicky vyčerpaní. Hlavní je však nedat na sobě nic znát, zejména kvůli dětem.


Vánoce do jisté míry postrádají své kouzlo, které měly kdysi. Jsou rozhodně více komerční, vždyť už od léta na nás z televize doráží postavička zeleného mužíčka, který se snaží upoutat reklamou na letní výprodeje, hlásá, jak si máme udělat Vánoce už v srpnu a kdoví co ještě. Na pultech obchodních řetězců se začátkem září plynule vystřídají školní potřeby s vánočními ozdobami a mikulášskými figurkami. Nejpozději v říjnu se na nás odevšad vyvalí reklamy upozorňující na všechny možné typy slev, které rozhodně nemůžeme propásnout, protože nic výhodnějšího už rozhodně nebude.


Děti začínají psát dopisy Ježíškovi a rozhodně ne skromné. A tak, jen co se otřepeme z letní dovolené, začínáme s předstihem nakupovat dárky a využívat ty (ne)omezené letní, podzimní a předvánoční výprodeje. A jen se modlíme, aby to naše peněženka neodnesla infarktem. Ti, kteří nemají tolik finančních prostředků, aby mohli dětem a rodině nakoupit vše, po čem touží, se nebojí zadlužit. Hlavně aby „Ježíšek“ vše donesl.


Ženy se předhání, kolik druhů vánočního cukroví letos napekly, která z nich má lépe uklizený a vyzdobený dům. Připravují vánoční večírky pro známé a sousedy, ani ne tak aby si užily jejich společnost, ale spíš proto, aby se prezentovaly v tom nejlepším světle…


Když to srovnáme s Vánocemi našich předků, přestože se snažíme co nejvíce tradic zachovat, spíše vánoční svátky přežíváme, než abychom si je užili. A to je špatně.


Co udělat jinak?


V první řadě se snažte nenechat se vánočními svátky a okolním tlakem převálcovat. Neustále myslíte na ostatní, jaké dárky jim nakoupíte, co si o vás pomyslí, pokud neupečete dvacet druhů cukroví, nestihnete umýt okna, udělat dokonalý vánoční úklid a vyzdobit každý centimetr domu. Přestaňte s tím. Uvědomte si, že Vánoce mají být především o pohodě, rodině a společně stráveném čase.


Začněte myslet také na sebe, nejen na ostatní. Víme, je to těžké, protože tlak okolností a společnosti to málokdy dovolí. A vybočit ze zažitých kolejí je těžké. Ale ne nemožné! Přestaňte si stěžovat, jak nic nestíháte a srovnejte si priority – co je opravdu potřeba udělat, a co můžete odložit na jindy? Nevytvářejte si předem jakékoliv domněnky – sousedka si o vás opravdu nemusí myslet nic špatného jen proto, že se váš dům první adventní neděli nerozzáří světýlky. Omezte vánoční dárky na nutné minimum, ušetříte čas, peníze i vlastní nervy.


Někdy je jednoduše potřeba se zastavit a říct si Dost! Takhle to už dál nejde! Pokud se z naučených stereotypů neumíte vymanit sami, nebojte se obrátit o pomoc na psychologa. Ten vám pomůže zvládnout stres (nejen) o vánočních svátcích, naučit se říkat ne, srovnat si priority a mnoho dalšího.

 



MOJRA NADĚLUJE PSYCHICKOU POHODU

 

Jelikož si uvědomujeme, jak stresující vánoční období může být, připravili jsme si pro vás malé předvánoční překvapení.

 
KAŽDOU ADVENTNÍ NEDĚLI SE MŮŽETE TĚŠIT NA JEDEN DÁREK!

 

Sledujte nás na Facebooku a Instagramu a dozvíte se více.

 










Právě jste četli článek: ADVENT: Období klidu, nebo nejvíce stresující část roku?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat