Týrané dítě: Co je to syndrom CAN?

https://www.blog.mojra.cz/post/294

Dětství by mělo být tím nejkrásnějším obdobím. Když se člověk ohlíží zpět na dobu, kdy byl malým klukem s nákladním autíčkem plným písku nebo holčičkou s panenkou, které maminka ušila krasné šaty, většina z nás se neubrání úsměvu. Bohužel ne všechny děti prožívají své dětství bezstarostně a obklopeny milujícími lidmi.


Případy týrání, zneužívání nebo zanedbávání dětí se v České republice každoročně objevují v řádech tisíců. A to jsou zde započítány pouze případy, které se podaří odhalit. Můžeme se jen domýšlet, kolik dalších zavřených dveří skrývá podobná mrazivá tajemství.

 

Syndrom CAN

 

Syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte neboli syndrom CAN (z anglického Child abuse and neglect syndrom) označuje všechny formy nepříznivého a škodlivého zacházení s dítětem, které ho poškozuje a ohrožuje jeho zdravý a normální vývoj.


Obzvláště smutné je, že se těchto hrůzných činů nejčastěji dopouštějí ti, kteří jsou dětem nejblíže. Osoby, kterým důvěřují. Osoby, které by pro ně měly představovat bezpečí a milující náruč. Následky takového zacházení si sebou tyto děti pak bohužel nesou po celý život.

 

Formy CAN

 

Týrání nemusí být pouze fyzické, nemusí se vždy jednat o bití a dítě tak ani nemusí mít na těle žádné známky násilí, nic, co by poukazovalo na to, co všechno musí prožívat.  Psychické týrání na dítěti na první pohled nemusí být vůbec zřejmé. Pomalu ale mění jeho prožívání i pohled na svět.


Dále zde řadíme také sexuální zneužívání dítěte a zanedbávání dítě, které je tzv. pasivní formou týrání. Pod zanedbáváním si můžeme představit například to, že rodiče neuspokojují základní potřeby dítěte (nedávají mu jídlo, tekutiny případně vůbec nedbají na jeho hygienu nebo bezpečí)

 

Jaké děti jsou nejvíce ohroženy?

 

Špatným zacházením může být ohroženo v podstatě jakékoli dítě, nicméně nejvíce rizikové jsou tyto skupiny dětí:


  • Děti alkoholiků a drogově závislých


  • Děti rodičů s agresivními sklony


  • Děti nezralých a nevyspělých rodičů


  • Děti velmi náročných a ambiciózních rodičů se sklony k workoholismu


  • Děti s vývojovým opožděním, mentální retardací nebo jiným postižením


  • Děti neklidné, provokující, těžce zvladatelné 


Dopady na psychiku

 

Týrání se na dítěti odrazí v průběhu celého jeho života. Je to extrémně traumatický zážitek, který má obrovské dopady na psychiku. Zdravý vývoj dítěte (tělesný, psychický, sociální i emoční) je silně ohrožen.


Jak to vypadá, když se trauma pořád vrací? Přečtěte si více o posttraumatické stresové poruše!


Milují i nenávidí


Týrané dítě má ke svému trýzniteli zvláštní vztah. Na jednu stranu je pro něj osobou, která v něm vyvolává pocity strachu, stresu a odporu. Na stranu druhou, protože se těchto činů často dopouštějí ti nejbližší, dítě je má vlastně svým způsobem pořád rádo a často se je snaží chránit a krýt.



Jiný pohled na svět


Dětství plné děsu změní člověku pohled na celý svět. Nic nedává smysl, nikde není bezpečno – tohle si oběti nesou po celý život. Pořád čekají, odkud zase přijde nějaká hrůza, mají často problém druhým věřit a navazovat vztahy.


Když nikde není bezpečno, je potřeba být neustále ve střehu a umět se bránit. Celé dětství je násilí způsob řešení všech problémů. Týrané děti jsou vystavovány krutosti každým dnem a může se stát, že se pro ně stane normou a v dospělosti pak budou více agresivní.



Vztahy


Právě vztahy jsou další oblastí, ve které se projeví důsledky syndromu CAN. Lidé, kteří v dětství zažívali některou z forem týrání, mají často problém s navazováním a udržením partnerských vztahů, nezřídka si vybírají nevhodné partnery. Ve vztahu s nimi pak znovu prožívají bolest a strach.


Mění se i vztah k sobě samému. Časté jsou pocity viny, úzkosti a deprese. Objevují se také sklony ke zneužívání návykových látek. Děti a dospívající mohou mít také větší tendenci k sebepoškozování,  můžeme se setkat také s pokusy o sebevraždu.



Kde hledat pomoc?

 

Nezavírejte oči


První pomocí při syndromu CAN je rozhodně okamžité zastavení týrání a dalšího nepříznivého zacházení.


 Mnohé formy týrání, zanedbávání a zneužívání jsou klasifikovány jako trestný čin, je povinností každého z nás, takový čin oznámit či překazit. Proto, pokud se důvěryhodným způsobem dozvíte o tom, že je dítě týráno, případně pokud je to na něm více než zřejmé, nezavírejte před tím oči. Můžete se obrátit na policii nebo OSPOD.




Jak zahojit poničenou duši?


Několikrát jsme už uvedli, že týrání, zanedbávání a zneužívání zanechá na dítěti nemalý otisk. Pomoci pak v tomto případě může terapie. Dítě s psychologem pracuje s vlastními emocemi a pocity, snaží se svému příběhu lépe porozumět a pochopit ho. Často se při práci s takto traumatizovanými dětmi používají například různé kresebné techniky.


Někdy se zdá, že to dítě překonalo samo, že je vše v pořádku. V dospělosti se toto trauma může ovšem znovu ozvat. Terapie je tedy vhodná i pro dospělé, kteří se s tímto v dětství potýkali.

 



Často dětem ubližují ti, kteří by je měli naopak ochraňovat.

Křehkou dětskou duši je navíc velmi snadné poničit.

Je proto obzvláště důležité, aby dítě dostalo čas a prostor pro její zahojení.












Právě jste četli článek: Týrané dítě: Co je to syndrom CAN?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • David před 2 roky
    David

    Dobrý den. Vedem dlouhodobý(uz asi 7 let) spor s ex. a ta manipuluje syna(který je v péči matky) proti mě(otci). Syna doma fyzicky i psychicky tresta za cokoliv co je se mnou spojené. Syn (8 let) si uz teď a také celoživotně nese následky. Ve zprávách ze školky i ze školy je uvedené že syn má nervové problémy a začíná se u něj projevovat agrese. Kontaktoval sem dětského psychologa který mi řekl že potřebuje aby ho syn navštívil jenže syn je v péči matky a ta s ním nikam nechce zajít. Veškeré oznámení na OSPOD z mé strany a ze strany babicky(mé matky) neřeší. OSPOD jedná v zájmu matky a snaží se naši rodinu od mého syna izolovat. Kam se mám obrátit abych pomohl synovy? Dekuji

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, určitě doporučíme promluvit si s některým z našich dětských psychologů, jejich přehled naleznete zde: https://mojra.cz/nasi-psychologove/detsky-psycholog S pozdravem Tým poradny Mojra.cz

  • Eva před 2 roky
    Eva

    Reaguji na text p. Davida. Mám stejný problém a jsem žena. OSPOD v ČR všeobecně funguje dle zákonů džungle, tj.stoji na straně silnějšího. My jsme o pár let dál, otci se podařilo dítě zlomit a nyní má plně rozvinutý syndrom CAN, sy tzv zavrženého rodiče, bojí se mě pouze potkat na ulici, ve škole z dvojek čtyřky...a náš systém sociální i školní si s tím neví rady. Odvolávají se na cochem, ale nikdy jej ani nečetli... Pane Davide, držím palce. Spolehejte se pouze na sebe, případně konstruktivní řady psychologa, státní orgány situaci pouze zhorší. Eva


Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat