Mojráček pomáhá Honzíkovi s učením

https://www.blog.mojra.cz/post/364

Mojráček má po příchodu ze školy své rituály, které mu pomáhají s tím, aby vše stihnul a mohl si před večeří ještě hrát. Nejdříve si s maminkou popovídá o tom, jaký měl den, kolik má domácích úkolů a učení. Potom si jde vše do pokojíčku nachystat, udělá úkoly a připraví se na písemku z matematiky. Všechno má do hodinky hotové. Maminka mu úkoly zkontroluje, vyzkouší z matematiky a pochválí ho, že mu vše moc hezky jde a je opravdu šikovný.


Mojráček má rád, když ho maminka chválí. Ještě si připraví věci na druhý den do aktovky a pak už se chystá jít si hrát na zahradu. Najednou se ale zastaví zamyšleně v kuchyni. Maminka se vyleká, jestli se mu nic nestalo. „Maminko,“ řekne Mojráček, „tak si představ, že ve škole mám kamaráda Honzíka, kterému trvá učení strašně dlouho. Chtěl jsem, aby si šel dneska se mnou hrát, ale on mi řekl, že bude moci přijít až o víkendu, protože se s maminkou učí vždycky celé odpoledne až do večera. To je hrůza, viď?“ Maminka se nad tím zamyslí, zdá se jí, že Honzík musí trochu přehánět. „A co kdybys zítra Honzíka přivedl? Můžete dělat úkoly společně,“ navrhne Mojráčkovi maminka. Mojráček souhlasí, učit se s někým to musí být přeci náramná legrace. A tak Honzíkovi hned zavolá, aby se domluvil doma, že po škole půjde k Mojráčkovi domů. Honzík už se taky nemůže dočkat.


Druhý den odpoledne přichází Mojráček domů i s Honzíkem. Maminka jim dovolí si před úkoly chvíli hrát. Když je čas na učení, kluci trochu zlobí, protože se jim nechce od hraní, ale nakonec poslechnou, sní si svačinu a jdou k Mojráčkovi do pokojíčku. Mojráček ví, že když se dělají úkoly, nesmí být na stole nic jiného než jen školní pomůcky. Honzík si vše nachystá podle něj. Po chvíli se na ně přijde podívat maminka. Honzíkovi sice trvá psaní úkolů o něco déle, ale jinak je opravdu šikovný. Maminka oba kluky pochválí a pak je nechá, aby se ještě připravili na test z přírodopisu, zopakovali si zvířátka v lese, našli si na internetu zvuky, které vydávají a různé zajímavé informace. Když mají kluci hotovo, maminka je ještě vyzkouší. Kluci si můžou jít hrát, a aby si ještě vše zopakovali, rozhodnou se zahrát si pexeso se zvířátky. Náramně se u toho baví.


Když si pak přijde Honzíka vyzvednout jeho maminka, nemůže uvěřit tomu, že kluci už mají všechno hotové. Maminky si spolu popovídají u kafe a Mojráčkova maminka dá té Honzíkově užitečné rady, jak se s Honzíkem učit, aby jim to nezabralo celé odpoledne. Pak už je čas jít domů. Kluci si slíbí, že se spolu budou učit častěji, příště třeba u Honzíka.

 

 

TIPY PRO RODIČE:

 

  • Domácí úkoly dělejte každý den ve stejný čas, nejlépe po krátkém odpočinku

  • Pracujte v kratších intervalech a odstraňte z dosahu všechny rušivé podněty

  • Používejte co nejvíce názorných pomůcek (obrázky, videa, zvukové nahrávky…)

  • Buďte důslední, neodbíhejte od nedokončené činnosti

  • Pokud má dítě problém s udržením pozornosti, snažte se nezařazovat za sebe činnosti stejného druhu

  • Učte dítě rozpoznat, které informace jsou důležité a které ne

  • Veďte dítě k samostatnosti, nechte dítě si po sobě úkoly zkontrolovat

  • Učte dítě, jak si správně a důsledně nachystat věci do školy, co si sbalit do aktovky, jak si má zkontrolovat, že má všechny pomůcky atd.

  • Dejte najevo, že dělat chyby je přirozené

  • Dítě pozitivně motivujte, co nejčastěji oceňujte a chvalte.

 

 

Text: Bc. M. Ligocká, Mgr. et Mgr. V. Pavlisková  | Ilustrace: E. Vosáhalová

 

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 28.03.2024

Psycholog Online

Mgr. Lenka Hanudeľ

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 28.03.2024

Výukové problémy

Nejbližší termíny: 29.03.2024




Právě jste četli článek: Mojráček pomáhá Honzíkovi s učením

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat