Mojráček a jeho první Vánoce v zahraničí

https://www.blog.mojra.cz/post/327

Blíží se čas Vánoc a ve škole si děti s paní učitelkou povídají o tom, jak je doma s rodiči oslavují. „Děti, mám pro vás domácí úkol,“ řekla paní učitelka a rozdala dětem papíry, aby si jej mohly zapsat. „Vyberte si jeden vánoční zvyk, který doma dodržujete nejraději, a příště o něm popovídáte spolužákům. Můžete si donést i různé pomůcky, nebo vytvořit prezentaci.“


Mojráček o úkolu přemýšlí celou cestu ze školy. Neví, co by mohl spolužákům připravit a je zmatený, protože vlastně vůbec netuší, jaké ty letošní Vánoce vlastně budou. Lámal si s tím hlavu až do večera.


U večeře se Mojráček zeptal: „Mami, tati, jaké letos budeme mít Vánoce? Děti ve třídě se bavily o různých zvycích a já spoustu z nich vůbec neznám!“ „A jak by sis ty letošní Vánoce představoval ty, Mojráčku?“ ptá se maminka. Mojráček vypráví o různých tradicích, které popisovaly děti ve škole. Některé mu připadaly opravdu legrační a určitě by je rád vyzkoušel. „Dobře, Mojráčku,“ řekla maminka, „tak o víkendu spolu vyrazíme do nákupního centra a koupíme vše potřebné, abychom mohly nové vánoční zvyky vyzkoušet. Ty zjisti od dětí, co vše k tomu budeme potřebovat, ano?“ Mojráček zavýskl radostí a dal mamince velikou pusu.


Pak se ale zase zamyslel a posmutněl. „Tati, a to letos o Vánocích neuvidím babičku a dědečka? A co Aničku?“ ptal se. „No, víš Mojráčku, oni k nám na Vánoce letos přijet nemohou. Ale nebuď smutný, můžeš jim přece zavolat. Anebo víš co? Po večeři, až si rozbalíš dárky, zavoláš Aničce přes Skype a rovnou ji můžeš ukázat, co jsi dostal pod stromeček,“ slíbil Mojráčkovi tatínek. Mojráčkovi se tatínkům nápad líbil. Sice se mu bude po prarodičích a kamarádce stýskat, ale aspoň je takhle na dálku uvidí.


„Maminko? A co budeme mít letos o Vánocích k večeři? Já bych nechtěl nic jiného než kapra a bramborový salát, protože ten ty umíš úplně nejlíp.“ Maminka Mojráčka ujistila, že se nemusí bát, že kapr a salát určitě bude, bez toho by to přece nebyly ty jejich Vánoce.


Mojráček poprosí maminku, jestli by mu udělala salát také do školy pro spolužáky a paní učitelku. Protože se rozhodl, že svůj vánoční projekt udělá právě o tom, jak jeho maminka každé Vánoce připraví ten nejlepší bramborový salát, tatínek zabije kapra a všichni se spolu sejdou u štědrovečerní večeře a čekají, až zazvoní zvoneček u stromečku na důkaz toho, že u nich už byl Ježíšek. 

 


TIPY PRO RODIČE:

  • Povídejte si s dětmi o nových zvycích, o tom, které se jim líbí a které ne.

  • Pokud nemůžete být o Vánocích s prarodiči a zbytkem rodiny, připravte si náhradní alternativu, např. formou videohovoru.

  • Nenuťte dítě trávit Vánoce podle tradic v nové zemi, pokud nechtějí. Dodržujte ty tradice, na které jste byli zvyklí. Postupně si můžete vytvořit mix českých a zahraničních tradic tak, abyste byli všichni spokojení.

  • Podívejte se o Vánocích na české filmy a pohádky, které jste obvykle sledovali doma v ČR.

  • Připravte si oblíbené hry, prohlížejte si fotky a buďte především spolu. Dítěti se bude určitě stýskat po rodině a kamarádech, zkuste je zábavnou formou přivést na jiné myšlenky.


Text: Bc. M. Ligocká, Mgr. et Mgr. V. Pavlisková  | Ilustrace: N. Gurecká


Rozvoj rodičovských kompetencí

Nejbližší termíny: 28.03.2024

Rozvoj rodičovských kompetencí

Nejbližší termíny: 28.03.2024

Psycholog Online

Mgr. Lenka Hanudeľ

Rozvoj rodičovských kompetencí

Nejbližší termíny: 28.03.2024









Právě jste četli článek: Mojráček a jeho první Vánoce v zahraničí

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

S postavičkou Mojráčka se již nějakou dobu setkáváte na našem blogu. Jsme nadšení, že vám můžeme oznámit velkou novinu. Právě jsme vydali první číslo našeho nového časopisu pro děti a rodiče – MOJRÁČEK. Tento časopis bude vycházet pravidelně 4x do roka a obsahuje jak vybrané příběhy pro děti, tak i tipy pro rodiče a ještě něco navíc.   MOJRÁČEK vznikl z lásky k dětem, touhy podporovat je i jejich rodiče. Je to spole...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat