Život ve třech aneb vztah s mamánkem

https://www.blog.mojra.cz/post/90

Udržovat dobrý vztah s rodiči partnera si přeje každá žena, ale čeho je moc, toho může být příliš. Vždy je nutné respektovat určité hranice, na což tchyně většinou zapomínají. Pokud svou matku dokáže váš partner odkázat do patřičných mezí, je vše v pořádku. Jak se ale vypořádat s tím, když je partner patologicky vázán na matku, jednoduše je maminčiným mazánkem? Na tuto otázku se pokusíme odpovědět v dnešním článku.



Jak poznat, že je partner maminčiným mazánkem?


To, že jsou chlapci spíše vázáni na matku není nic neobvyklého, tedy do doby, než vyrostou v muže. Dobrý vztah k matce je většinou předpokladem toho, že i ke své partnerce se bude muž chovat s respektem a úctou. Naopak pokud je vztah matky a syna v dětství jakkoli narušen odrazí se to na budování vztahu s partnerkou. V některých případech (a není jich málo) se však mateřská láska změní v postupnou manipulaci.



Zde je několik varovných znaků, které vás mohou upozornit na to, že máte co do činění s mamánkem:


  • partnerova matka určuje pravidla, její názory a přání jsou brána jako rozkaz
  • mnoho mamánků sdílí s matkou společnou domácnost i v dospělosti, dokonce preferují společné bydlení i po svatbě
  • nikdy nic neudělá bez matčina svolení
  • pociťuje, že musí matce splatit její péči
  • neustále je s matkou v kontaktu, i několikrát za den ji telefonuje na úkor vašeho společného času
  • ať už mluví o čemkoliv, vždy svou matku v rozhovoru vyzdvihuje
  • má tendenci vás s matkou srovnávat, dává najevo, že nikdy nebudete tak dokonalá jako ona
  • sděluje matce i ty nejintimnější detaily vašeho vztahu



Proč se ženy vyhýbají vztahu s mamánkem?


Ženy přirozeně touží po silných a odvážných mužích, potřebují se u toho pravého cítit bezpečně. Sebevědomý muž se rozhodně nepotřebuje radit se svou matkou o jakékoliv maličkosti a pokud tomu tak je, může oplývat sebevětším sex-appealem a ženy se mu budou vyhýbat jako čert kříži.


Dalším důvodem je také ženská touha být pro muže na prvním místě a s druhým se nespokojí. Velkým zabijákem vztahů s mamánkem je partnerova touha svěřovat se matce i s věcmi, které by měly zůstat pouze mezi partnery (např. sexuální praktiky a jiné intimnosti).


A v neposlední řadě hraje roli fakt, že maminčini mazánci neumí být samostatní, neustále vyžadují péči a sami se nezapojí do sebemenších domácích prací. Žádná žena přece netouží po tom, stát se služkou a věta „ale maminka si nikdy nestěžovala“ je většinou přímou cestou k rozchodu.


Jak zvládnout vztah s mamánkem?


Nevyjadřujte se o partnerovi jako o mamánkovi 

Zkuste změnit úhel pohledu a o partnerovi uvažujte jako o muži, který vás miluje, ale zatím si neujasnil priority. Pokud totiž budete používat onoho hanlivého označení maminčin mazánek/mamánek, nebudete nikdy schopna partnera plně respektovat.


Zachovejte chladnou hlavu 

Problémy řešte až se vyrovnáte se vztekem, protože v afektu můžete situaci jen zhoršit a ničeho se nedoberete.


Vymezte pevné hranice

Snažit se zcela omezit kontakt mezi synem a matkou rozhodně není řešením. Promluvte si však s partnerem o tom, co je vaší krajní mezí a podle toho se domluvte na pravidlech (např. může matce volat i několikrát denně, pokud to neomezí váš společně trávený čas, nebude se ji svěřovat s intimnostmi atd.).


Udělejte si čas sama na sebe 

Věnujte se svým koníčkům a přátelům. Partner uvidí, že on pro vás také nemusí vždy hrát hlavní roli, že se bez něj obejdete a možná si uvědomí, že by se vám měl více věnovat jinak hrozí, že o vás dříve či později přijde.


Nekritizujte a neurážejte jeho matku

To poslední, co chce od vás partner slyšet jsou neustále řeči o tom, jak je jeho matka špatná, jak jím manipuluje apod. Zachovejte si velkou míru taktu, přece jen se jedná o ženu, která jej vychovala a zaslouží si od vás určitý respekt.


Zapojujte partnera do chodu domácnosti 

Poproste ho o pomoc a neustále ho chvalte, nejlépe i před jeho matkou.


Nesnažte se matce vyrovnat 

Tady jde o předem prohraný boj. Buďte svá a neměňte se.


Doprovázejte partnera

Jestliže jeho matka vyžaduje každodenní schůzky, vnuťte se na ně také. Nejlepším řešením je obrátit tuto situaci ve svůj prospěch, čehož dosáhnete i prostou větou „chtěla bych strávit více času s vámi oběma.“  Tchyně nejspíš nebude nadšená, zato partner si bude vážit toho, že chcete s jeho matkou udržovat kontakt.


Buďte trpělivá 

Změnit mamánka je během na dlouhou trať, někdy bez valného výsledku. Většinou si postupem času sama partnerova matka uvědomí, že je ve vztahu navíc, zejména když uvidí, že jejího syna opravdu milujete a umíte se o něj postarat.  




Jestliže se rozhodnete udržet si vztah s mamánkem, ocitáte se před velmi obtížným úkolem. Mnoho takovýchto vztahů končí dříve či později rozchodem, ovšem je zde i reálná možnost, že partner své chování změní a namísto maminky budete na prvním místě stát vy. Rozhodně jej do ničeho nenuťte, pokud nebude chtít sám, nezmění se.






Pokud si nevíte rady, ale i přes všechna úskalí nechcete o partnera přijít, doporučujeme obrátit se na odborníka. Psycholog dokáže vhodným způsobem zjistit, zda za partnerovou závislostí na mamince nestojí něco více, než co se na první pohled zdá a jeho nezdravý vztah k matce mu pomůže vyřešit.










Právě jste četli článek:  Život ve třech aneb vztah s mamánkem

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Jana před 5 roky
    Jana

    Něco takového jsem zažila a už nikdy vice.


Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat