ŽIVOT S TCHYNÍ A TCHÁNEM: Jak přežít pod jednou střechou?

https://www.blog.mojra.cz/post/246

Dvougenerační bydlení. V naší republice poměrně častá situace. Mladé páry zůstávají pod jednou střechou s rodiči jednoho z partnerů. Ze začátku vidí hlavně výhody, ale čas často ukáže, že jeden dům je občas pro dvě generace až moc těsný!


Jak vypadá bydlení s partnerovými rodiči?  A jaké výhody a nevýhody vlastně přináší společná domácnost s tchyní a tchánem?


Výhody...


Začneme tou světlejší stránkou a podíváme se nejprve na to, v čem může být život s tchyní a tchánem výhodou.


Společný začátek

Bydlení u tchyně a tchána je pro mnoho mladých párů poměrně příjemnou možností, jak spolu začít bydlet. Není třeba žádná velká investice, jako by tomu bylo při koupi bytu nebo stavbě vlastního domu. Měsíční nájmy se také obvykle nešplhají do závratných výšin a financování často funguje spíše formou dohody a vzájemné pomoci.


Pomoc

Rodiče partnera jsou navíc vždy připraveni a na blízku, když je potřeba s čímkoli pomoci. Pohlídají děti a pomohou třeba se složitým receptem k nedělnímu obědu. Vy zase na oplátku pomáháte na zahradě nebo s nákupy. Všichni jsou spokojení.


Nečekaní spojenci

Ne vždy platí takové ty známe stereotypy o nesnesitelném tchánovi a tchyni, kteří se do všeho pletou a nic nerespektují. Někdy jsou partnerovi rodiče vlastně opravdu fajn lidi, se kterými si rádi povídáte a ani vám nevadí s nimi trávit čas. Navíc v nich můžete najít i nečekané spojence, co se podpory názorů týče.


Nejste nikdy sami

Je vlastně i docela příjemné, že když je partner dlouho v práci nebo zkrátka někde pryč, nejste v domě úplně sami. Víte, že je tu s vámi ještě někdo a je to takový příjemně uklidňující pocit.


Nevýhody...


Jenže není vždy všechno takhle růžové…


Nejste nikdy sami

Ano, vidíte správně, ještě před chvíli jsme tvrdili, že je to výhoda a teď to tady máme znova. To, že nikdy, nejste sami totiž bohužel často taky znamená ztrátu soukromí a to, že vám neustále někdo dýchá za krk.


Můj dům – moje pravidla!

Jeden dům. Dvě generace. Kdo má právo rozhodovat o tom, jak bude probíhat rekonstrukce nebo jaký nábytek se koupí do altánu? V ideálním případě by bylo hezké, kdyby se obě strany dohodly. Bohužel reálně to vypadá spíše tak, že tchyně a tchán své potomky často odbytou větou: Je to náš dům a naše pravidla! Tak a je po diskuzi…


Děláte to špatně!

Jídlo děláte špatně, děti vychováváte špatně a vlastně ani to prádlo neumíte pořádně pověsit na šňůru! Vaše tchyně/ tchán to všechno podle nich umí samozřejmě lépe, mají více zkušeností a vy se máte ještě co učit!  Prosadit si své názory a postupy, pak v takové atmosféře vůbec není jednoduché…


Výchova a pravidla – dvě hlavní témata


Právě téma vlastních pravidel a výchovy dětí jsou dvě hlavní oblasti, kde to nejčastěji skřípe.  Odtud se pak berou nejčastější věty zoufalých snah a zeťů: „Tchyně nám ničí vztah!“ „Tchyně vůbec nerespektuje moji výchovu!“ „Pletou se nám do života!“


Je to pak kolotoč neustálých hádek nejen mezi  generacemi, ale i mezi partnery navzájem. Atmosféra v domě pak rychle zhoustne a původně idylická vize rodinného života se pomalu rozpadá…


Jak přežít pod jednou střechou?


Komunikace

Komunikace je základ. Snažte se s tchyní, tchánem i partnerem o všem, co nejvíce mluvit a nebojte se ozvat se, když se vám něco nelíbí. I když to může být občas k zbláznění, snažte se argumentovat klidně a trpělivě.


Hranice

Hned ze začátku si jasně vymezte a určete hranice. Možná to bude na začátku znamenat trochu nepohodlí a drobných hádek, ale předejte tak pozdějšímu chaosu a napjaté atmosféře.


Kompromisy

Ano, je jasné, že chcete mít dům podle vašich představ, ale nezapomínejte na to, že i tchyně a tchán do toho mají, co mluvit. Pokud si chcete něco prosadit, měli byste být připraveni jinde zase ustoupit.



Nic nefunguje…


A co dělat, když nic nefunguje a situace už je opravdu na ostří nože?


Stěhování


Možná se snažíte, co to jde a s druhou stranou to ani nehne. Je možné, že se vám zkrátka vůbec nepodaří nějak se vzájemně sladit a nepřekážet si. Co pak? Zvažte stěhování, možná zjistíte, že když nebudete pod jednou střechou, že vám vlastně tchyně ani tchán tolik vadit nebudou a vaše vztahy se zlepší. Třeba jen potřebujete každý svůj prostor.



Psycholog


Pokud se dlouhodobě trápíte, je čas s tím něco dělat. Každodenní stres, zoufalství a hádky nejsou pro nikoho dobrým prostředím. Nebojte se obrátit se na odborníky. Můžete využít nejen individuální psychologické poradenství, ale také konzultace párové či dokonce rodinné.






Pokud chcete tchyni a tchánovi ukázat, že opravdu stojíte o to, aby se vaše vztahy zlepšily, můžete jim věnovat dárkový poukaz na společnou psychologickou konzultaci.












Právě jste četli článek: ŽIVOT S TCHYNÍ A TCHÁNEM: Jak přežít pod jednou střechou?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat