Zasaď strom, postav dům… Jak psychicky zvládnout dobu stavitelskou?

https://www.blog.mojra.cz/post/280

Stavba nebo rekonstrukce domu je obrovským náporem na psychiku. Musíte se vyrovnat se spoustou papírování, zařizování a schvalování. Jakkoli růžově jste si vše plánovali, nic nakonec nepůjde jako po drátkách. Projekty, povolení, výběr stavební firmy, realizace stavby… Vše chce svůj čas, a hlavně dostatek financí.


Nejednou si řeknete, že byste se na vše nejraději vykašlali, že jste se do toho raději vůbec neměli pouštět. Ale už jste investovali nemálo peněz a úsilí, a tak bojujete dál. Trpíte vy, vaše rodina i vztah. Pojďme se podívat na to, jak dobu stavitelskou zvládnout a nezhroutit se.


Žádné vzdušné zámky


O tom, jak by váš dům snů měl vypadat přemýšlíte už nějakou tu dobu. Buďte však realisté. Máte určité finanční možnosti a je zbytečné se stresovat s tím, že nebudete mít čtyři koupelny, nebo pokoj pro hosty. Vytvořte si na začátek podrobný finanční plán a toho se snažte držet. Ano, samozřejmě jsou položky, které vám s ním neočekávaně zamávají, ale i na to buďte připraveni. Uberte jednoduše na tom, co není zas až tak potřeba a přidejte tam, kde to nutné je. Myslete na to, že je nutné někdy dělat kompromisy.


Kdo je připraven, není překvapen


U stavby to platí obzvlášť. Udělejte si průzkum trhu, zjistěte si ceny materiálů, porovnávejte nabídky několika firem, než se definitivně rozhodnete, kterou si vyberete. Pokud si něco zvládnete udělat sami, nebo někdo z rodiny či známých, je zbytečné najmout si na tuto práci firmu. Se stavbyvedoucím projděte důkladně plán stavby, vyžádejte si časový harmonogram. Když budete vědět, co a kdy se chystá, můžete se na to (nejen) psychicky připravit.


Mluvte s partnerem


Komunikace je základem vztahu. A při stavbě to platí dvojnásob. Přece jen budete v domě bydlet oba a měli byste se v něm tedy oba cítit příjemně. Pokud spolu nemluvíte, může se i taková maličkost jako barva obkladů nebo výběr podlahy změnit v obrovský problém. Každý má jiné představy a je důležité se dohodnout na kompromisu. Chcete předejít hádkám? Tak si denně s partnerem popovídejte, vybírejte a rozhodujte vše společně, proberte další kroky i své starosti.


Pomocníci, odpočinek…


Stavba domu je náročná. Nestyďte se požádat o pomoc, když bude potřeba. Chápeme, že je pro vás vše okolo stavby a rekonstrukce nyní na prvním místě, ale je potřeba myslet i na sebe a své blízké. To, že odejdete ráno do práce, odpoledne budete pomáhat na stavbě dělníkům a domů se vrátíte až pozdě večer není dlouhodobě udržitelné schéma. Zaprvé si koledujete o psychický i fyzický kolaps, zadruhé utrpí vaše partnerské a rodinné vztahy.


Dopřejte si tedy chvíli pro relaxaci a odpočinek, vyrazte někam na výlet s rodinou, dejte si jednoduše pauzu. A že se vám kvůli tomu stavba domu protáhne? Zamyslete se, je to až takový problém? Týden nebo měsíc navíc v konečném důsledku nehraje tak zásadní roli, nemyslíte?

 


Pokud si nevíte rady, cítíte se na dně a nevíte, jak dál, neváhejte požádat o pomoc psychologa. Ten vám pomůže vaše pocity zpracovat, naučí vás různé relaxační techniky, jak dlouhodobě předcházet stresu a mnoho dalšího.

 



Je potřeba energii také někde brát, a ne se pouze vyčerpávat.

Každý dům se jednou dostaví.

 








Právě jste četli článek: Zasaď strom, postav dům… Jak psychicky zvládnout dobu stavitelskou?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat