Začátek nové cesty: REGRESNÍ TERAPIE

https://www.blog.mojra.cz/post/168

Jsou problémy, které se sice snažíme za každou cenu vyřešit, ale bohužel se nám to nedaří. A tak se neustále vracejí, nabírají na intenzitě a my bychom dali cokoliv za to, abychom našli řešení. Pokud chceme problémy vyřešit, je potřeba najít jejich příčinu, což není mnohdy jednoduché a skrývá se tam, kde bychom ji opravdu nečekali. Jednou z metod hledání příčiny problémů je také regresní terapie – jedněmi odmítána, druhými oslavována pro své účinky.


Co je to regresní terapie?


Definice vymezuje regresní terapii jako řízené vzpomínání, vybavování si skutečností z minulosti (nebo minulého života). Díky tomu si znovu vybavíme prožité trauma, které se negativně odrazilo na našem psychickém zdraví, a můžeme je s odstupem času pochopit a zpracovat.





REGRESNÍ TERAPIE VS ABREAKTIVNÍ HLUBINNÁ TERAPIE


Přestože se názvy liší, jde v podstatě o dvě totožné terapie. Liší se pouze v technice, kterou terapeuti využívají. U regresní terapie se velmi často přistupuje k hypnoterapii. Ta byla ke konci minulého století velice oblíbená v USA. Abreaktivní hlubinná terapie je českou obdobou regresivní terapie, avšak zcela bez užití hypnózy. Tuto originální metodu zavedl v Československu v 80. letech minulého století Ing. Andrej Dragomirecký – terapeut bez lékařského vzdělání, který vydal řadu publikací, od kterých odvíjí svou praxi. Dragomireckého přístup, stejně jako celá regresní terapie, je však řadou odborníků (lékařů, psychologů i psychiatrů) i dnes odmítán.


Jaké problémy je možné léčit s pomocí regresivní terapie?


- alergie, astma

- chronické bolesti zad

- obezitu

- závislosti

- traumata spojená s těhotenstvím, porodem a po porodu

- poruchy spánku

- fobie

- strach (ze samoty, ze smrti…)

- problémy v mezilidských vztazích

- partnerské, manželské problémy

- vztahy mezi rodiči a dětmi

- traumatizující události (autonehody, vážné úrazy, úmrtí blízké osoby…)

- pocity nejistoty, nízké sebevědomí


Jak probíhá regresní terapie?


Každý terapeut má svou osvědčenou metodu, obecně se však usiluje o navození klidu klienta, aby se mohl vydat na svou „cestu do minulosti“. Je to vlastně jakýsi změněný stav myšlení, který můžete zažít např. při meditaci. Jakmile takto „vstoupíte“ do svého podvědomí, začnete si vybavovat různé vzpomínky, a to s překvapivou přesností. Postupně se dostáváte dále do minulosti, respektive až k okamžiku, který je příčinou vašich problémů. Jakmile tuto příčinu odhalíte, vybavíte si všechny vaše reakce a pocity, které jste v daný moment prožívali. Díky tomu jste schopni podívat se na celou situaci s určitým nadhledem, dokážete ji zpracovat.


Často se stává, že se traumatizující událost snažíme vymazat z paměti, avšak stále je v nás silně zakořeněna. Následně stačí, abyste se ocitli v podobné situaci a spustí se podvědomá negativní reakce, kterou v novém kontextu nechápete. Cílem regresní terapie je odhalit tento spouštěč a odstranit problémy, které způsobuje. Špatné vzpomínky sice nevymažete, ale díky pomoci terapeuta se s nimi budete umět vypořádat. Zjednodušeně řečeno přestanete žít minulostí.


Přestože regresní terapii využívá ve své praxi mnoho psychologů i psychiatrů, je její účinnost zpochybňována, mnozí se od ní distancují, a dokonce britská The Royal College of Psychiatrists zakázala svým členům regresní terapii praktikovat. Zda tuto terapii při řešení svých problémů budete chtít vyzkoušet, či nikoliv, je však ryze na vašem rozhodnutí. 











Právě jste četli článek: Začátek nové cesty: REGRESNÍ TERAPIE

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

S postavičkou Mojráčka se již nějakou dobu setkáváte na našem blogu. Jsme nadšení, že vám můžeme oznámit velkou novinu. Právě jsme vydali první číslo našeho nového časopisu pro děti a rodiče – MOJRÁČEK. Tento časopis bude vycházet pravidelně 4x do roka a obsahuje jak vybrané příběhy pro děti, tak i tipy pro rodiče a ještě něco navíc.   MOJRÁČEK vznikl z lásky k dětem, touhy podporovat je i jejich rodiče. Je to spole...

Pokračovat ve čtení

Věčně nemocné děti: Jak se z toho nezhroutit?

Věčně nemocné děti: Jak se z toho nezhroutit?

Pokud máte doma malé dítě, které právě nastoupilo do mateřské školy, pravděpodobně se u vás roztáčí spirála rýmy, kašle a dalších školkových nemocí. Pravděpodobně nikdo nebude mít z této situace radost, až nastoupí do práce po mateřské a rodičovské dovolené. Co s tím? Každý rodič je šťastný, když je jeho dítě zdravé, spokojené a v pohodě. Pokud se tak nestane, vyčerpá to energii všech zúčastněných:dítěte, které musí užívat...

Pokračovat ve čtení

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Poporodní deprese – stavy smutku a pláče

Narození dítěte je ten nejkrásnější okamžik v životě matky. Může se však stát, že radost, štěstí a lásku k právě narozenému miminku vystřídají jiné, mnohem děsivější pocity. Žena-matka dostává strach, aby vše kolem miminka zvládla, musí se vyrovnat s „návalem“ hormonů, nedostatkem odpočinku, stavy smutku a častým pláčem. Tyto pocity (tzv. poporodní blues) jsou pro novopečené maminky zcela normální a vymizí během několika dní ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat