Věčně naštvaná partnerka: Jak zvládat nálady partnerky?

https://www.blog.mojra.cz/post/62

Pochopit smýšlení ženy je pro muže odpradávna velký oříšek, snad by se s nadsázkou dalo říci, že muži nikdy nedokáží rozluštit spletitý labyrint ženské logiky. Partnerské vztahy jsou založeny většinou na určité dávce tolerance a kompromisů, co si však počít v případě, kdy jeden z partnerů (v našem článku konkrétně muž) musí čelit každodenním výkyvům nálad toho druhého (partnerky)?


Odnepaměti se lidé rozdělovali do různých skupin, ať už mluvíme o národnostních, kastovních, náboženských apod. Stejně tak si muži „třídí“ ženy – krásné, chytré, nymfomanky, frigidní … A některé ženy lze jednoznačně označit za věčně naštvané. Těm se partner nikdy nedokáže zavděčit a vztah se stává opravdu komplikovaným, až neúnosným. Muž je pod neustálým tlakem, ocitá se v centru ženiných emocí a nálad.


Jak může vypadat „kolotoč nespokojenosti“:


  • Muž pozve ženu na večeři do restaurace – partnerka si stěžuje, že moc utrácí. Partner uvaří přítelkyni večeři – žena si stěžuje, že nikam nechodí.

  • Partner chce ženě udělat radost, proto uklidí byt, umyje nádobí a utře prach – žena si stěžuje, že zapomněl vyluxovat. V opačném případě bude žena opět nespokojená, protože partner doma s ničím nepomáhá.

  • Partnerka vyjádří přání provést rekonstrukci pokoje, pak je zase problém v celém bytě, partneři se tedy přestěhují do nového, žena i tak není spokojená, protože by raději bydlela v domečku. Muž ženě vyhoví, koupí krásný dům, ale ten je na špatném místě, se špatnými sousedy atd. atd.


A takhle to může fungovat donekonečna, respektive to dříve či později fungovat přestane, protože muž takovýto teror ze strany partnerky dlouho nesnese.



Proč je partnerka věčně naštvaná?


Příčin může být opravdu mnoho, žádné přesné vymezení neexistuje. Obecně se však odborné názory shodují v tom, že ženina věčná nespokojenost má kořeny v dětství, může být důsledkem nedostatkem rodičovské lásky, ztrátou základních jistot, popíráním přání a tužeb.


Druhou možností je, že žena prostě neví, co chce – případně nedokáže svá přání konkrétně zformulovat. A v neposlední řadě může hrát roli jakási neochota přijmout zodpovědnost za své chování a rozhodnutí, snaha své neúspěchy házet na druhé apod.



Jak si poradit s věčně nespokojenou partnerkou?


Život po boku takovéto ženy se postupem času stane pro muže noční můrou, touha po harmonickém vztahu je nenaplněna a muž tedy stojí před rozhodnutím, zda má cenu s takovouto ženou dále žít, nebo se s ní rozejít. Určitá šance na záchranu vztahu existuje, avšak vyžaduje to mužovu trpělivost, protože jde o velmi zdlouhavý proces. Nutno podotknout, že partneři ve většině případů neobejdou bez pomoci psychologa. Ten se nejprve zaměří na odhalení příčin ženiny nespokojenosti a následně pak na způsoby, jak se s těmito stavy co nejlépe vypořádat.


Co můžete udělat pro záchranu vztahu sami?


Mluvte, mluvte, mluvte – neustále se opakující věta „komunikace je základem vztahu“ platí i v tomto případě. Partner musí jasně vyjádřit nespokojenost s dosavadní situací, říci partnerce, že její neustálé výkyvy nálad a kritika nelze déle snášet. Upřímně si promluvte, co vše vám vadí, jaké máte přání apod. Vyhněte se narážkám, ale buďte konkrétní, jen tak je možné dosáhnout úspěchu. Dohodněte se s partnerkou na určité pravidelnosti takovýchto debat, např. každý týden v sobotu a striktně tuto dobu dodržujte.


Systém nadevše – partnerský vztah, zejména ten problémový, vyžaduje jakýsi oboustranně přijatelný řád. V tomto případě není na škodu ujasnit si (a třeba i sepsat) pravidla, kompromisy a rodinné dohody tak, aby byly obě strany spokojené.

 











Právě jste četli článek: Věčně naštvaná partnerka: Jak zvládat nálady partnerky?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat