Ve vztahu s … PASIVNĚ-AGRESIVNÍ OSOBNOST

https://www.blog.mojra.cz/post/131

Partnerské vztahy jsou mnohdy velmi komplikované. I když se na první pohled zdá být vše v pořádku, může být problém skryt někde pod povrchem. Vezměme si např. situaci, kdy jeden z partnerů namísto aby řešil konflikty raději přestane komunikovat, dělá různé (naoko nevinné) naschvály, nebo je přespříliš sarkastický. Samozřejmě tyto sklony se objeví občas u každého z nás, ale pokud jsou na denním pořádku, měli byste se mít na pozoru, mohli jste se totiž ocitnout ve vztahu s pasivním agresorem.  


Co je pasivní agrese?


Z psychologického hlediska můžeme pasivní agresi zařadit mezi „jiné“ specifické poruchy osobnosti.



Definice popisují, že pasivní agrese je takové chování, kdy člověk vyjadřuje svůj nesouhlas skrytým způsobem. Pasivní agresor neumí vyjádřit rozdílný názor přímo, proto k tomu využívá jiných prostředků např. mlčení, zapomínání, váhavost, vyhýbavost aj.


Specifičnost této poruchy osobnosti spočívá právě v tom, že se pasivně agresivní chování jeví jako neúmyslné. Avšak ve skutečnosti jde o jakýsi výraz nenávisti a nelibosti vůči druhým (v tomto případě partnerovi) s cílem co nejvíce jim zkomplikovat život, což jsou právě typické projevy agrese.


Příčiny pasivní agrese


Kořeny pasivně agresivní poruchy osobnosti můžeme hledat již v dětství v souvislosti s výchovou. Pokud např. rodiče zatahovali dítě do svých konfliktů, aniž by mu následně vše řádně vysvětlili, může začít využívat pasivní agresi jako jakýsi obranný mechanismus, kterým zastírá svou nejistotu a nízké sebevědomí.


Projevy pasivní agrese


Jak již bylo řečeno, pasivně agresivní partner hledá různé možnosti, jak se vyhnout přímému konfliktu. Mezi typické projevy pasivně agresivního chování můžeme zařadit:


  • Pasivní agrese v komunikaci – mlčení v situacích, které by měly směřovat k diskuzi, nebo jako způsob trestu.
  • Úmyslné zapomínání s cílem pomstít se.
  • Stavění se do pozice oběti.
  • Obviňování druhých, namísto hledání chyb u sebe sama.
  • Ignorování, lhostejnost.
  • Ironie, sarkasmus, útočné otázky.
  • Úmyslné zatajování důležitých informací před partnerem.


Jak zvládnout pasivně agresivního partnera?


Život po boku pasivně agresivního partnera není lehký. V první řadě je však potřeba zamyslet se nad vlastním chováním, zda dáváte partnerovi prostor k tomu, aby vyjádřil svůj názor apod. Pocit bezmoci je často hlavní příčinou, proč partner volí jako způsob obrany pasivní agresi namísto přímé konfrontace.


V některých případech má partner tento obranný mechanismus natolik zažitý již z dob dětství, že si ani neuvědomuje, že jej používá i ve vztahu. Proto byste měli partnera na jeho chování upozornit a vysvětlit mu, že jste rovnocennými partnery a každý z vás má právo vyjádřit se. Netlačte na něj, buďte trpěliví a zkuste jej pochopit. Samozřejmostí je naslouchání, aby váš partner viděl, že vám na něm opravdu záleží a že chcete znát i jeho postoj k problému. Buďte mu oporou, podporujte jej v jeho snaze změnit své chování, hledejte spolu s ním různé možnosti léčby pasivní agrese apod.



Léčba pasivně agresivní poruchy osobnosti


Terapie pasivní agrese je založena na zjištění příčin a postupném poznávání toho, jak na své okolí pasivní agresor působí. Aby byla léčba účinná musí váš partner do značné míry změnit své myšlení – přijmout, že projevit hněv a svůj názor není nic špatného, naučit se vyjádřit přímo své pocity a názory.



Svépomocí tento problém většinou nezvládnete, proto doporučujeme vyhledat rovnou pomoc odborníka. Psycholog dokáže nastavit individuální terapii podle potřeb klienta, zaměří se na podstatu problému a vše směřuje k tomu, aby byl pasivní agresor schopen zapojit se do konfliktu a otevřeně komunikoval. 








Právě jste četli článek: Ve vztahu s … PASIVNĚ-AGRESIVNÍ OSOBNOST

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

Co cítí ženy vystavené tlaku od toxického ex partnera?

 Žena, která opustila toxický vztah, je vystavená obrovskému stresu, nejistotě, strachu o děti, když jsou u bývalého partnera, jejich otce. Namísto příjemných chvil po návratu dětí domů, musí často dávat rozhozené děti psychicky dohromady i několik dní. Je to začarovaný kruh. Když se děti uklidní, znovu musí jít k otci, jelikož tak rozhodl soud. A soud může matce, která se odmítá podřídit a děti takovému otci nedá, dát pokutu, výchovné ...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat