V zajetí chtíče: NYMFOMANIE

https://www.blog.mojra.cz/post/193

Ženy to v souvislosti se sexem nikdy neměly zrovna snadné. Muži se neustále chvástají, kolik vystřídali žen, že spí každou noc v jiné posteli a plácají se po rameni, jací že to nejsou borci. Když žena vystřídá více sexuálních partnerů, hned dostane nálepku prostitutky. Pokud se žena nespokojí s jedním (mnohdy nic moc) výkonem okamžitě je to nymfomanka. Ale zase tak jednoduché to není, nymfomanie není životní styl, který si vyberete, ale je to porucha, která vám dokáže pořádně zkomplikovat život. 


Nymfy – ženy uctívané i obávané


V řecké mytologii byly nymfy překrásné vodní, lesní a horské bohyně. Svým zpěvem nalákaly nejednoho pohledného muže, kterého potom utancovaly k smrti. Alespoň tak se to vypráví. Přestože se jich muži většinou obávali, Řekové jim budovali svatyně a přinášeli oběti.


Od dob, kdy lidé věřili v existenci bájných bytostí uplynulo spoustu času. Přesto se s nymfami můžeme setkat i dnes, dokonce v naprosto reálné podobě. Toto označení se totiž s velkou oblibou používá pro ženy, které projevují zvýšený zájem o sex, mají jednoduše neukojitelný apetit.


Co si budeme povídat, zvýšená sexuální potřeba u žen je zejména pro muže podezřelou záležitostí. Vždyť ženy jsou proslavené svými bolestmi hlavy nebo přehnanou cudností. Od nepaměti. Proto se na tu, která se sexu nevyhýbala pohlíželo už v minulosti skrze prsty. Nebylo nic jednoduššího, než ji označit za nemravu nebo prostitutku. V lepším případě za nemocnou, která potřebuje léčbu.

 



Věděli jste, že…


… v 18. století si lékaři mysleli, že nymfomanie souvisí s konzumací čokolády, čtením erotických románů a masturbací.

… běžná léčba nymfomanie spočívala v pouštění žilou nebo ledových lázních. O několik desítek let později pak lékaři s oblibou předepisovali ženám vibrátory, které jim měly pomoci sexuální touhu uspokojit.

 

 

Dnes již víme, že nymfomanie není ani normální, ani nemoc. Jde o poruchu označovanou jako psychická závislost na sexu, podle Mezinárodní klasifikace známou jako hypersexualita. A jako taková narušuje osobní komfortní zónu a běžné fungování v životě a partnerských vztazích.


Nymfomanie jako prokletí


Nadměrné sexuální nutkání a zvýšená potřeba sexu způsobuje ženě neustávající frustraci. Muži by jistě řekli, že žena, která není nikdy unavená, nebolí ji hlava a sex by chtěla vždy a všude je splněným přáním. Jenže jsou to právě muži, kteří nakonec nedokáží tempo nymfomanky ustát. A problémy jsou na světě. Partner pomalu ale jistě začne sex odmítat, partnerka si myslí, že už ho nepřitahuje. On si potřebuje jen na chvíli oddechnout. Ona však nedokáže svou touhu ovládat a je vysoce pravděpodobné, že uspokojení bude hledat jinde. Možná nechce být nevěrná, ale jednoduše si neumí pomoct.


Paradoxně zde se osvědčila metoda z dob minulých – dejte ženě vibrátor. Masturbace ve chvíli, kdy partner nemůže ukojit ženiny touhy má velkou naději na úspěch. Samozřejmě to není dlouhodobé řešení, protože je potřeba se vypořádat také s frustrací, možnými depresemi a dalšími dopady, které nymfomanie na ženině psychice zanechá – je nutné překonat závislost.


Psycholog nebo sexuolog?


Oba. Nymfomanie totiž může souviset s jiným psychickým problémem, proto je dobré se v rámci psychoterapie zaměřit na zjištění příčiny. Léčba závislostí na sexu se v mnohém podobá odvykací léčbě pro drogově závislé. Podstatou je změna chování a životního stylu tak, aby se potlačilo nutkání po droze. Velmi často se využívá kognitivně behaviorální terapie či skupinové terapie.



V některých případech může být léčba doplněna léky snižujícími hladinu pohlavních hormonů. Vždy je však potřeba, aby psycholog přistupoval ke klientovi individuálně.











Právě jste četli článek:  V zajetí chtíče: NYMFOMANIE

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat