Typologie osobnosti: CHOLERIK

https://www.blog.mojra.cz/post/227

Cholerik je jedním ze 4 typů temperamentu. Temperament jako takový do značné míry určuje naše chování a reakce v různých situacích. Již ve starověkém Řecku si začali všímat, konkrétně především otec lékařství Hippokrates, že určité skupiny lidí opakují jakési vzorce chování. Hippokrates na základě tohoto přišel s teorií, že reakce člověka na okolní podněty souvisí s některou tělesnou šťávou, tzv. humorem, která u něj převládá. Cholerika dle něj ovlivňuje žluč (řec.cholé).


Dnes již víme, že takovéto striktní rozdělení není přesné. V každém z nás se totiž mísí všechny 4 typy temperamentu, pouze v jiném poměru a nějaký má vždy o něco navrch. Proto se v některých situacích může i typický cholerik chovat jako sangvinik, flegmatik nebo melancholik.


Může to být možná trochu matoucí, ale díky takovémuto mísení temperamentu je každý člověk unikátní a dokáže se dobře adaptovat ve společnosti. Kdyby tomu tak nebylo, respektive kdybychom byli dokonalým prototypem jednoho konkrétního temperamentu, byli bychom jako kolovrátek, který se donekonečna točí v kruzích. A po tom jistě nikdo netouží.


Jaký je cholerik?


Definice charakterizuje cholerika jako labilního extroverta. To znamená, že je to člověk, který je rád mezi lidmi, ale kterému rychle „rupnou“ nervy. Pro cholerika je ideálním zaměstnáním takové, kde bude zastávat vedoucí pozici. To zejména proto, že se snaží vyřešit vše okamžitě, nic neodkládá na později a když už jednou práci odvede, nevrací se k ní.


Klady a zápory

 

Jeho hlavní předností je právě orientování se na vyřešení problémů. Je to optimista se silnou vůlí, nic pro něj není nemožné. Nedělá to proto, že by se chtěl někomu zalíbit, ale protože organizátorství a velení má jednoduše v krvi.


Záporem je jeho výbušná povaha. Jakkoli je skvělým vůdcem, nesnese, že by se v něčem mohl mýlit. Pokud mu budete oponovat, promění se v nevrlého, někdy až agresivního člověka. Kvůli své cílevědomosti je také ochoten jít tzv. přes mrtvoly, neodpouští selhání sobě ani ostatním a od všech vyžaduje stoprocentní nasazení. Cholerik mívá často problémy s workoholismem.

 






Pokud se chcete dozvědět, jaký typ temperamentu u vás převažuje, můžete si udělat různé testy, které jsou zdarma dostupné na internetu. Berte však výsledek s velkou rezervou, protože jak jsme již řekli, všichni jsme jakýmsi koktejlem všech temperamentů. Komplexnější a přesnější testy mají k dispozici např psychologové. Ty jsou podstatně obsáhlejší než ty dostupné online a výsledek vás nezařadí ke konkrétnímu typu osobnosti, ale zjistíte procentuální zastoupení toho kterého temperamentu.
 

 

 

 





Právě jste četli článek: Typologie osobnosti: CHOLERIK  

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mentální anorexie - příznaky a léčba

Mentální anorexie - příznaky a léčba

V prvním článku o poruchách příjmu potravy jsme si obecně vysvětlili tuto problematiku. Nyní na něj volně navážeme a zaměříme se podrobněji na jednu z nejznámějších poruch příjmu potravy, a tou je mentální anorexie.  Co je to mentální anorexie (lat. anorexia nervosa) ?Označení pochází z řeckého anorexis, což volně přeloženo znamená zbavení se chuti. Člověk trpící touto duševní nemocí má zkreslené představy o svém tě...

Pokračovat ve čtení

Introvert vs. extrovert, jaký je rozdíl v jejich osobnosti a jací jsou v partnerském vztahu?

Introvert vs. extrovert, jaký je rozdíl v jejich osobnosti a jací jsou v partnerském vztahu?

Extrovert či introvert, to je oč tu běží. Jistě jste tyto dva protichůdné pojmy již slyšeli. Ale co doopravdy znamenají, jaký je jejich význam? Mnoho definic zjednodušuje odpověď na tuto otázku na soud, že se extrovert raději obklopuje lidmi, nebo na to, že introvert je spíše málomluvný. Kde je ale jádro rozdílu mezi těmito dvěma charakteristikami? Může se během života člověk přesunout z pólu extraverze k introverzi? Vydrží dlouhodobý vztah ...

Pokračovat ve čtení

BLUE MONDAY: Jak zvládnout nejdepresivnější den v roce?

BLUE MONDAY: Jak zvládnout nejdepresivnější den v roce?

Máme tady leden. Starý rok jsme nechali za sebou, nový je před námi. Pomalu se otřepáváme z vánoční nostalgie a začínáme hodnotit, a to nejen stav svého bankovního konta, ale také uvažujeme nad tím, co jsme v loňském roce (ne)zvládli, zamýšlíme se nad budoucností, zvažujeme možnosti. Často pak všechny tyto úvahy vedou k depresím, které podle teorie jednoho anglického psychologa vyústí třetí pondělí v lednu, které je označováno ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat