Tvůj kamarád nebo kamarádka prožívá rozchod? Víš, jak jim pomoct?

https://www.blog.mojra.cz/post/354

Rozchod je bolestivou zkušeností, kterou si za svůj život projde snad každý. A bolí ještě víc, pokud jste těmi, kteří jsou opuštěni. Výbuch emocí, který tuto nepříjemnou zkušenost doprovází, nejde potlačit. Cítíme se osaměle, zranění a uzavíráme se do sebe. Jsme naštvaní na celý svět a nechceme s nikým mluvit. Ženy i muži prožívají rozchod více méně stejně, rozdíl je v tom, že ženy tyto emoce projevují okamžitě po rozchodu, zatímco muži emoce bezprostředně po rozchodu blokují a dolehnout to na ně může mnohem později. Možná takovýmto obdobím právě prochází tvoje nejlepší kamarádka či kamarád a ty hledáš způsoby, jak jim co nejlépe pomoct. V dnešním článku ti přinášíme několik rad, jak se v této situaci zachovat.


1. Naslouchej

Ženy své emoce většinou projevuji mnohem více než muži. Proto, když si procházejí rozchodem, mají často tendenci o rozchodu mluvit pořád. Zkuste to překousnout a kamarádce pečlivě naslouchat. To, že se vám může vypovídat, má pro ni vlastně terapeutický účinek. A i když s ní třeba nesouhlasíte, nebo se vám její bývalý partner nelíbil, pokuste se jí to nedávat najevo a nepomlouvejte ho před ní, nikdy totiž nevíte, zda se k sobě v budoucnu opět nevrátí. Samozřejmě pokud kamarádka mluvit o rozchodu nechce, nenuťte ji. Jen ji dejte vědět, že víte, co se stalo, jste tu pro ni a připravená naslouchat. Podobně je to i u mužů, jen někteří muži mají tendenci své emoce projevovat o něco méně, chtějí si zachovat tvář „drsňáka“ a proto se jim se svými pocity hůře svěřuje. Pocitům se však nemá cenu bránit. Mnohem zdravější je přiznat si je, mluvit o nich a porozumět jim.


2. Buď trpělivý

Náročné období, kterým si váš kamarád či kamarádka teď prochází, vyžaduje čas. Náročné životní situace, jako je právě rozchod, můžou být pro vaše přátelství zatěžkávací zkouškou. Někdo na smíření se s rozchodem potřebuje více času, jiný naopak méně. Může vás to začít unavovat, je to přeci jen pořád to stejné dokola. Ale pokuste se být trpěliví a mít pro to pochopení.


3. Buď nablízku

Každý z nás, v případě, že se ocitne v nějakém těžkém životním okamžiku, chce mít pocit, že na to není sám. Je dobré když víme, že se o nás někdo bojí, podporuje nás, myslí na nás či je schopen za námi kdykoliv přijít s pomocí, radou a útěchou. To platí i v případě rozchodu. Zůstaňte svému kamarádovi či kamarádce nablízku, připomínejte jim, že jste tady pro ně, kdykoliv budou potřebovat.


4. Rozptyluj

Nedovolte své kamarádce či kamarádovi, aby seděli zavření jen doma a utápěli se ve svém zármutku. Zaměstnejte jim hlavu. Vytáhněte je ven, vy přeci nejlépe víte, jaké mají koníčky, co je baví. S kamarádkou můžete zajít na kávu, na nákupy, navštívit oblíbenou restauraci nebo si zasportovat. Muži naopak ocení ve svých aktivitách více adrenalinu. Vymyslete proto nějaký společný program, uvidíte, že to prospěje nejen tomu dotyčnému ale i vašemu přátelství. Někteří muži mají také tendenci dohánět po rozchodu vše, co během vztahu dělat nemohli a začínají si nezávazně užívat. Zahánějí smutek alkoholem nebo si okamžitě hledají náhradu. Je důležité ale dělat vše s mírou, a vy jako kamarád na něj můžete dohlédnout a v některých věcech ho krotit.


5. Pomáhej

Člověk, trpící emoční bolesti po rozchodu často na vše zapomíná. Běžné činnosti se pro něj stávají těžké a obtěžují ho. Zapomíná jíst, nakupovat, nechce se mu nic zařizovat ani nikam chodit. Pokud máte možnost, nabídněte mu pomoc i v takovýchto jednoduchých věcech, uděláte pro něj víc, než si možná myslíte a dáte mu tak najevo, že jste tu pro něj.

 

6. Nabídni pomoc odborníka

Pokud pozorujete, že se situace horší a pomoc už je nad vaše síly, nezapomeňte, že existují odborníci – psychologové. Jsou vyškoleni na to, v takovýchto situacích pomáhat a poradit. Možná vaše kamarádka nebo kamarád nebude chtít, bude se stydět a vymýšlet všelijaké výmluvy. Nabízíme vám proto možnost udělat ten první, nejdůležitější krok za ni, a to zakoupením dárkového poukazu na konzultaci v online poradně Mojra.cz.



Jak fungují dárkové poukazy Mojra.cz?

Dárkový poukaz objednáte na našich webových stránkách www.mojra.cz . Můžete jej objednat na všechny druhy konzultací, které nabízíme. Poukaz vám je následně zaslán na email, nebo v případě zájmu jej můžeme zaslat i poštou. Je přenosný a jeho platnost je 4 měsíce.



Jaké jsou výhody dárkových poukazů Mojra.cz?

  • ·         dárkový poukaz objednáte kdykoliv z pohodlí vašeho domova, dokonce i ve Štědrý den
  • ·         neutratíte za dárek statisíce a darujete něco, co má nevyčíslitelnou hodnotu
  • ·         ušetříte čas sháněním nepotřebných dárků a snížíte riziko nevhodného nákupu
  • ·         darujete obdarovanému to nejcennější – péči o jeho zdraví
  • ·         jedná se o univerzální dárek pro každé pohlaví a věkovou kategorii
  • ·         darujete službu, která může dotyčnému zásadně změnit život
  • ·         obdarovaný si sám vybírá způsoby konzultací, termíny a psychology

 



Prostřednictvím dárkových poukazů Mojra.cz ukážete obdarovanému, jak moc vám záleží na jeho spokojenosti a psychické pohodě. Objednat je můžete jednoduše na https://mojra.cz/objednavka/darkove-poukazy
 

 







Právě jste četli článek: Tvůj kamarád nebo kamarádka prožívá rozchod? Víš, jak jim pomoct?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat