Truchlení: jak se vyrovnáváme se ztrátou blízké osoby

https://www.blog.mojra.cz/post/362

Odchod milované osoby je jednou z nejtěžších situací, jaké nás mohou v životě potkat. Truchlení je pak přirozenou reakcí potřebnou k tomu, abychom se s touto ztrátou vyrovnali, smířili se s ní a mohli začít žít nový, částečně pozměněný, život. Truchlení bychom ale neměli v žádném případě podceňovat.


Počáteční šok a popírání

Tato fáze nastává bezprostředně po seznámení se s tragickou událostí. Jsme šokovaní, vyděšení a neodkážeme se s danou skutečností smířit. Vše se nám zdá jako špatný sen nebo se dokonce můžeme domnívat, že jde o velice nekorektní vtip. Nejčastěji užívanou větou v této fázi je obrat: „Ne, tohle se neděje, tohle není možné.“ Důležitou roli zde hraje osoba, která je nám v danou chvíli nablízku. Nemusí se jednat o psychologa ani doktora, postačí blízký přítel nebo rodinný příslušník, který nás dokáže uklidnit a opakovaně vyslechnout.


Vztek a agresivita

„Proč? Proč já? To není fér. Kdo za to může?“ – typické věty pro druhou fází, která nastává v momentě, kdy už není popírání možné. Často nás provází emoce jako výbuchy hněvu, nevraživost nebo větší impulzivita. Nemáme chuť komunikovat se svým okolím a nejraději bychom kde co rozbili. V této fázi je nutné uvědomit si, že okolí za odchod milované osoby nemůže a že náš vztek tuto situaci nevyřeší. Byť je určitá nevraživost na místě, nemůžeme od sebe svým chováním odhánět lidi, kteří nám chtějí pomoct.


Smlouvání

V této fázi se sami sebe snažíme přesvědčit, že vše bude v pořádku a zemřelá osoba se jednou vrátí zpět. Můžeme mít například pocit, že danou osobu zahlédneme v davu na ulici, vídáme ji ve snech nebo se nám může zdát, že slyšíme její hlas. Je třeba říci, že se nejedná o žádnou psychickou abnormalitu a tedy se není za co stydět. V tomto případě je opět důležitá blízká osoba, která nás vyslechne a poskytne nám realistický pohled na věc.


Smutek a deprese

Jak napovídá samotný název, v této fázi se dostaví až nesnesitelný smutek. Každá věc, která nám dotyčnou osobu připomene, u nás vyvolá pláč. Život bez milované osoby nám připadá nedostatečný a bezvýznamný. Jsme apatičtí a nechce se nám komunikovat s naším okolím, naopak jsme uzavření do sebe. V této fázi je na místě dopřát si dostatek času, aby se emoce projevily. Pokud se vám chce plakat, plačte. Pokud cítíte, že si potřebujete vzít volno, vezměte si ho. Následně si stanovte malé dílčí cíle, kterých budete dosahovat, pomůže vám to, vrátit se zpět do běžného života.


Smíření

Polední fází truchlení, je fáze smíření. Důležité je říci, že před smířením můžeme, ale nemusíme absolvovat všechna předešlá stádia, stejně tak jako můžeme některá z nich absolvovat víckrát. Pokud se vám bude zdát, že jste vynechali například stádium smlouvání, ale za to dvakrát vstoupili do fáze vzteku, je to zcela v pořádku. Ve fázi smíření se začínáme vyrovnávat s faktem, že odchod blízké osoby je nevratný a neměnný. Začínáme si zvykat na život bez dané osoby. Faktorem, který může pomoci k dosažení smíření, je poslední rozloučení se s blízkou osobou formou pohřbu nebo jiné události rituálního charakteru.


Každý z nás snáší nástrahy života individuálně a ani proces truchlení není výjimkou. Důležitým faktorem je tedy odhalit, v jaké fázi se momentálně nacházíme a naučit se s danou emocí správně pracovat, v opačném případě může mít nezvládnutá emoce negativní dopad. Dlouhodobý smutek se totiž může výrazně odrazit na našem zdraví a to jak psychickém, tak i fyzickém. 


Pokud cítíte, že situace je nad vaše síly, neváhejte se obrátit na odborníky 

OBJEDNAT KONZULTACI


Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat